Zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Spania în cel mai recent protest împotriva speculațiilor imobiliare și pentru a cere acces la locuințe la prețuri accesibile. Sindicatul chiriașilor din Madrid afirmă că 1,4 milioane de gospodării spaniole cheltuiesc mai mult de 30% din venit pentru locuințe, cu 200.000 de familii mai mult decât acum 10 ani, scrie The Guardian.
Organizatorii susțin că până la 150.000 de persoane s-au alăturat protestului din Madrid, în timp ce demonstrații mai mici au avut loc în 40 de orașe din întreaga țară.
Accesul la locuințe a devenit problema socială numărul unu în Spania, deoarece o combinație de speculații imobiliare și apartamente turistice au dus costul locuințelor închiriate dincolo de posibilitățile de trai ale oamenilor.
Statisticile oficiale sugerează că există cel puțin 15.000 de apartamente turistice ilegale în Madrid, în timp ce în Barcelona consiliul municipal a declarat că nu va reînnoi cele 10.000 de licențe pentru apartamente turistice existente atunci când acestea expiră în 2028.
Tinerii, cei mai afectați de această situație
Ceea ce a fost inițial o problemă în zonele cu o concentrație mare de turiști, cum ar fi Insulele Baleare și Canare, precum și Barcelona, a devenit o problemă în întreaga țară, cu proteste în Sevilla, Valencia, Santiago de Compostela, Burgos și San Sebastián, printre alte orașe, unde protestatarii au zgâlțâit seturi de chei în ceea ce a devenit un simbol al nemulțumirii cu privire la lipsa de locuințe la prețuri accesibile.
În Baleare, chiria medie pentru un apartament mic a crescut cu 40% în cinci ani, ajungând la aproximativ 1.400 de euro pe lună, mai mult decât salariul mediu lunar al celor care lucrează în sectorul ospitalității, principala industrie a regiunii.
Tinerii au fost cei mai afectați, deoarece costurile locuințelor au crescut vertiginos, în timp ce salariile au rămas stagnante. Un studiu publicat de consiliul spaniol al tineretului a arătat că, din cauza lipsei de locuințe la prețuri accesibile, anul trecut 85% dintre tinerii sub 30 de ani locuiau încă cu părinții.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News