Skip to content
Maramureș Știri locale

Proteste în Maramureș. Zeci de oameni l-au luat la rost pe un primar și i-au huiduit pe pădurari, pentru tăierile ilegale din pădure

oltenianews.com

Revoltă într-o localitate din Parcul Natural Munții Maramureșului, în care zeci de oameni au ieșit în stradă ca să oprească mașinile care transportă lemn tăiat ilegal din pădure. Activiștii de mediu susțin că defrișările din Maramureș depășesc 10.000 de hectare.

Protestele împotriva tăierilor ilegale continuă în localitatea Poienile de sub Munte. Cetățenii au blocat un transport de 30 de metri cubi de masă lemnoasă, iar oamenii s-au mutat în fața primăriei. Mii de hectare de pădure au dispărut în ultimii 30 de ani sub ochii lor și cu acordul autorităților.

Ștefan Oancea, primarul localității Poienile de sub Munte, declară: „Nu se aplică legea pentru că Parcul Natural Munții Maramuresului nu are paza necesară în condiții optime.”

Florina Meteș, purtător de cuvânt la IPJ Maramureș: „Au fost efectuate verificari cu privire la documentele justificative. Întreaga cantitate de material lemnos de aproximativ 10.000 de lei a fost ridicată și predată. În cauză a fost întocmit dosar penal și sub coordonarea procurorului se desfășoară cercetări sub aspectul infracțiunilor de tăiere ilegală, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals. Vor fi dispuse măsuri legale.

Tăierile din Parcul Natural Munții Maramureșului, din arie protejată, au dus țara noastră în procedura de penalizare. Activiștii de mediu susțin că este, poate, cea mai mare tăiere din întreaga Europă.

Gabriel Păun, fondatorul Agent Green: „Când vorbim despre Poienii de sub Munte, vorbim despre cele mai vaste tăieri la rast din România și poate chiar din Europa. Este minunat că oamenii au ieșit la drum și au blocat un transport ilegal cu lemne. Ei sunt cei mai îndreptătiți și în măsură să pună autoritățile la treabă. Însă probleme acolo nu sunt de ieri de alaltăieri.

Oamenii strigă după dreptate, însă dreptatea întârzie să apară. Deși legea este destul de clară când vine vorba despre tăierile din ariile protejate, în Parcul Natural Munții Maramureșului aproape că nu mai există deloc pădure. Și nici nu se plantează alta în loc. Garda forestieră nu a oferit încă un punct de vedere, scrie Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *