Skip to content
Republica Moldova

Proteste la Chișinău – se cere îndepăratarea Executivului pro-occidental. Analist: O demitere a guvernului prin proteste de stradă este echivalentă cu o lovitură de stat

timpul.md

Presiunile de stradă pot duce, cel mult, la alegeri anticipate, iar o demitere a Guvernului și a Parlamentului prin astfel de demonstrații este echivalentă cu o lovitură de stat, spune Radu Enache, analist geopolitic, despre protestele de la Chișinău. În privința războiului din Ucraina, Radu Enache este pesimist: „Va ține mult”.

„În România, se tratează Republica Moldova doar în grila pro-rus, pro-european, ceea ce este fals, iar lucrurile sunt mult mai complicate. (…) Cred că ar trebui să fim conștienți că atitudinea noastră față de Republica Moldova este foarte emoțională din motive istorice dar, în momentul de față, Republica Moldova este cu totul altceva decât România. Și asta nu numai pentru că nu este în Uniunea Europeană, ci pentru că ea este – nu se știe cât timp – într-o zona foarte, foarte complicată. (…) În Republica Moldova este un sistem parlamentar, adică dacă partidul respectiv are majoritatea în Parlament, acesta demite guvernul și președintele sau poate presa președintele să-și dea demisia, este un act unilateral. Presiunile de stradă pot duce, cel mult, la alegeri anticipate și este cu totul altceva. O demitere a Guvernului și a Parlamentului prin demonstrații de stradă este echivalentă cu o lovitură de stat”, completează profesorul universitar de la SNSPA, în exclusivitate pentru PS News.

Câteva mii de persoane au manifestat duminică în capitala Moldovei, pentru a cere demisia Guvernului prooccidental al ţării, pe fondul furiei crescânde faţă de creşterea preţurilor la gaze naturale şi a inflaţiei, scrie Reuters.

„Ucraina funcționează pe datorie 100%”

Legat de criza energetică și, implicit, cea economică, Radu Enache amintește că orice criză se termină cu un război și se întreabă retoric cui îi pasă de populație, în afară de demagogia politicienilor?! .

„Este o lecție pe care o știm de 400-500 de ani, iar printr-un război se generează comenzi de stat, exploatare de resurse, angajări, se generează salarii, este un mecanism pe care îl cunosc toți economiștii. (…) Permiteți-mi să fiu cinic: cui îi pasă de populație?! Sincer, poate să-mi răspundă cineva la chestia asta?! Populația nu există, este un termen care desemnează o forță de muncă bună atâta timp cât muncește mai mult decât consumă”.

În privința războiului din Ucraina, Radu Enache este pesimist: „Va ține mult. Acum aș spune că ce zice toată lumea că orice război ține cât cele două părți beligerante au resurse. Când la una dintre ele se termină resursele, se termină și războiul, însă – după cum vedeți – resursele sunt foarte mari și de o parte și de cealaltă. Nu luptă Rusia cu Ucraina, ci luptă Rusia cu NATO, e clar și să nu ne ascundem după deget. NATO a furnizat în ultimele luni aproape 100 miliarde de euro în echipamente, ajutoare etc către Ucraina. Ucraina este ceva care funcționează pe datorie sută la sută”.

UE, „marele perdant”

Expertul în geopolitică evocă și faptul că Uniunea Europeană este marele perdant al războiului din Ucraina iar România are de pierdut mai mult pe persoană fizică, decât Uniunea Europeană în ansamblu.

„Pierde Ucraina în sine pentru că acolo se duc lupte, iar țara este devastată, dar – dincolo de Ucraina – perdantul este Uniunea Europeană care se află între SUA și Rusia și este cumva băgată la înaintare. (…) Ne aflăm însă în situația în care nu suntem nici într-o structură confederativă dar nici într-o structură de acord comercial, adică suntem cum nu se poate mai prost. (…) Am spus că Uniunea Europeană va fi marele perdant, dar în cadrul marelui perdant cel mai mare perdant vor fi acele țări care nu sunt în stare să-și impună un punct de vedere în cadrul UE. Și, mă tem că România nu prea este în stare să spună nimic la Bruxelles”, afirma Radu Enache.

Analistul conchide că, în acest moment, asistăm la o înghețare a globalizării pe plan mondial, cu repercusiuni la nivelul individului: „Când avem o ierarhie și a bogăției și a puterii, vorbesc pe plan internațional, nimeni care se află pe o poziție de vârf nu se dă deoparte pentru a lăsa pe altul. Orice fel de schimbare de ierarhie se petrece prin luptă, chiar dacă nu se ajunge efectiv la război. Războiul din Ucraina este expresia unei părți a globului de a schimba ierarhia, pe de altă parte, și dorința ceilelalte părți de a păstra ierarhia!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *