Skip to content
Societate

Proteste la groapa de gunoi Glina. Mobilizare fără precedent a locuitorilor din zonă

agerpres.ro

În zilele de 9 și 10 iunie cetățenii afectați de bomba ecologică de la groapa de gunoi Glina au manifestat strigându-și nemulțumirea în fața autorităților, în condiţiile în care se încearcă redeschiderea mascata a gropii de gunoi sub paravanul unei stații de sortare a deşeurilor.

Populația revoltată și speriată de perspectiva redeschiderii focarului de infecție a transmis un număr impresionant de petiții către toate autoritățile statului iar acum a ajuns la limita răbdării și a decis să iasă în stradă și să protesteze împotriva grupului de interese creat în jurul gropii de gunoi Glina, care vrea să redeschidă acest focar de poluare prin avizarea ilegală a unei stații de sortare.

După cum scrie gazetadestiri.ro, oamenii înjosiți și îmbolnăviți sunt disperați de faptul că se reîncearcă redeschiderea focarului de poluare de la groapa de gunoi Glina printr-o procedură în curs de derulare la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, aflată în subordinea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, condusă de Florin Gârbacea.

Ecorec, societatea care administrează groapa de gunoi de la Glina, se află deja la noua tentativă de autorizare a stației de sortare, prin tentative de înșelare a instituțiilor publice prin prezentarea de documente false, prin corupție și mită, în vederea obținerii avizării, deși studiile de impact asupra sănătății populației au rezultate dramatice pentru cetățenii din Popești-Leordeni, Glina, Berceni și unele cartiere bucureștene limitrofe.

Se moare cu 50% mai mult în aceste zone afectate de poluarea masivă de la groapa de gunoi Glina, unde în ultimii ani au fost aduse ilegal deșeuri din cianuri, deșeuri radioactive, substanțe toxice pentru sănătatea umană, amestecate cu deșeurile menajere.

Disperați, locuitorii cer ajutorul lui Dan Barna, liderul USR PLUS

Oamenii disperați și înjosiți de mizerie în propriile case apelează public si solicita ajutorul lui Dan Barna, liderul USRPLUS, văzând că Florin Gârbacea, președintele ANPM, instituţie publică care are rolul de a apăra populaţia de poluare şși contaminare, a trecut de partea poluatorilor şi face toate demersurile pentru autorizarea unei activități care le pune în pericol viața.

Munții de gunoaie de lângă casele și gospodăriile oamenilor emană în permanență substanțe toxice care distrug în continuare sănătatea comunităților locale și poluează permanent întreg Bucureștiul.

Ciprian-Cătălin Șoavă, șeful serviciului autorizări și evaluare a impactului din cadrul Agenției Neționale pentru Protecția Mediului, aflat în subordinea președintelui Florin Gârbacea, spune că agenția nu este competentă, deși în subordinea sa se află toate agențiile de protecția mediului din țară și ea este cea care le coordonează și susține că nu poate interzice activitatea bombei ecologice.

Presa internă și internațională a relatat în ultimii 15 ani și relatează în continuare despre cel mai mare fenomen de spălare a banilor unei familii mafiote din Italia de către asociații societății ECOREC Victor Dombrovschi și Sergio Pileri prin activitatile de la groapa de gunoi. Acestia au fost reținuți și condamnați de tribunalul de la Roma în 2019 pentru spălarea banilor prin activități paravan la groapa de gunoi.

Analizele aferente poluării din zona gropii de gunoi Glina au rezultate alarmante, având depășiri la stibiu, argint, arsen, bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb, zinc care pun în pericol și în prezent populația limitrofă din jurul gropii de gunoi Glina. Bolile cele mai frecvente la populația din jurul gropii de gunoi Glina sunt: afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Citeşte continuarea AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *