Fermierii ar putea să stea, anul acesta, mai mult pe la ușile primăriilor pentru a obține adeverințele pentru subvenții. Angajații din primării au anunțat că vor începe de luni, 18 martie, o grevă pe termen determinat.
Angajaţii primăriilor de comune vor începe acţiunile de protest, având în vedere că Guvernul nu a ţinut cont de solicitările acestora privind salarizarea, potrivit Agerpres.
Fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin a declarat pentru PS News că în anul 2020 s-a aprobat Legea 288 prin care se putea elimina drumul acestora la primărie dar, din păcate, legea nu este operațională.
Anunțul grevei a fost făcut de Dan Cârlan, liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR.
”Astăzi am depus notificare către guvern prin care anunţăm că luni dimineaţa expiră suspendările convenite de comun acord, reintrăm în calendarul de grevă. Începând de luni, întreaga suflare din primăriile comunelor din România va fi în acţiune de protest”, a precizat Dan Cârlan, în cadrul unei declaraţîi de presă, citat de Agerpres.
Daniel Constantin: „Vorbim și în anul 2024 de o procedură extrem de birocratică”
“Din punctul meu de vedere, într-o perioadă în care se depun cererile la APIA (procesul acesta se întâmplă până pe dată de 15 mai) este incidentul cu această grevă sau amenințare de grevă. Eu sper să nu se întâmple asta, pentru că fermierii ar avea de suferit aici.
Eu sunt surprins total pentru că vorbim și în anul 2024 de o procedură extrem de birocratică, în care îi trimitem pe fermieri să-și ridice actele de la primărie, acele adeverințe, pentru că după aceea ele să facă parte din dosarul de depunere a cererii de plată.
“Legea 288 spune că această comunicare trebuie să fie electronică, la solicitare, a angajatului APIA”
În 2020 s-a aprobat Legea 288 la nivelul Parlamentului. Am propus această lege încă din anul 2018, prin care se putea scurtă, se putea elimina, drumul acesta la primărie. Legea a apărut tocmai să-i scoatem pe fermieri de sub o procedură, chiar și de înjosire. Să meargă de fiecare dată să se roage de primar sau de cineva de acolo pentru o adeverință care I se cuvine. Știm bine cum se fac lucrurile acestea, a adăugat Daniel Constantin.
“Există peste 70% din primării cu registru agricol electronic”
“Se poate solicită pe email, de la primărie, datele pe care ei le trec pe această adeverință. Gândiți-vă, sunt peste 700.000 de fermieri, persoane fizice care depun în fiecare an și care trebuie să meargă la primarii. Nu mai vorbesc de societățile comerciale, unde lucrurile acolo poate că sunt mai simple. Dar persoanele fizice, peste 700.000, în fiecare an trebuie să facă drumul ăsta la primărie, deși avem o lege care a intrat în vigoare de acum 4 ani. Legea 288 spune foarte clar că această comunicare trebuie să fie electronică, la solicitare, a angajatului APIA.
Fermierii nu trebuie să facă nimic electronic ci angajații APIA întră în Registrul electronic de la primarii, își iau datele și îi ajută când vin să își depună cererea. Acolo unde nu există Registrul electronic, angajatul APIA trimite primăriei, nu beneficiarului, o cerere , iar pe baza răspunsului îl ajută pe fermier să completeze cererea.
Din păcate, cei de la minister nu operaționalizează această lege și trebuie să stăm de fiecare dată sub această amenințare dacă putem să obținem la timp, dacă primarul e bine dispus să dea adeverință, ș.a.m.d”, a conchis fostul ministru al Agriculturii, Daniel, Constantin.
Liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCORE a menţionat cum se va desfășura greva.
“Vom începe cu o săptămână de greve de avertisment de câte două ore, zilnic. Nu vă pot spune o oră la care se va desfăşura acţiunea, pentru simplul fapt că nu vrem să fie o oră fixă. În fiecare zi va fi o altă oră la care încep cele două ore de protest”, a subliniat liderul SCOR.
Dan Cârlan a declarat că protestul vine în contextul în care în aprilie 2024 Guvernul ar urmă să analizeze execuţia bugetară pentru trimestrul întâi şi va stabili dacă poate acordă creşterile salariale solicitate menționând că angajaţîi primăriilor de comună sunt singurii din sistemul bugetar care au rămas cu salarizarea la nivelul anului 2021.
”Sunt lucrări pentru care termenul prevăzut de lege este de 30 de zile, sunt lucrări pentru care termenul este de 15 zile. La limita termenului prevăzut de lege vom elibera toate lucrările. Vom munci la fel că şi până acum, dar dacă se va simţi o presiune în comunitatea locală, asta va însemna că întreaga suflare din primării în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea într-un parteneriat deplin cu cetăţenii din satele noastre şi că dacă astăzi dăm orice adeverinţă în două ore sau, cel târziu, a două, a treia zi – un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie – înseamnă că noi suntem alături de comunitatea locală. În momentul în care vom trece la rezolvarea lucrărilor în termenul maxim prevăzut de lege, se va simţi diferenţa. Că să nu ne mai înjure lumea că suntem mulţi, puturoşi şi bine plătiţi. Toate aceste trei calificative sunt jignitoare şi sunt nelalocul lor. Dar le întâlnim pe stradă, în fiecare zi”, a spus Dan Cârlan.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News