Skip to content
Internațional

Proteste violente la Hong Kong din cauza legii securităţii naţionale. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene

Los Angeles Times
" "

Poliţia din Honk Kong a recurs la gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze sute de persoane care au încălcat o interdicţie de a manifesta pentru a defila împotriva proiectului Beijingului de a impune o lege privind „securitatea naţională”.

Protestatarii au scandat „Revoluţia vremii noastre. Eliberaţi Hong Kong”, „Luptaţi pentru libertate, Fiţi alături de Hong Kong”, relatează Reuters, citată de news.ro.

" "

Regimul comunist a depus vineri în Parlamentul chinez un proiect de lege care vizează să interzică ”trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subsersiunea” la Hong Kong, o reacţie împotriva manifestaţiilor uriaşe ale opoziţiei democratice de anul trecut.

Acest proiect, anunţat joi seara, a provocat indignare în fosta colonie britanică.

Opozanţii denunţă în acest proiect atât cel mai grav atac la adresa libertăţilor la Hong Kong de la retrocedarea oraşului către China în 1997, cât şi o încălcare a principiului ”o ţară, două sisteme”, care reglementează relaţiile între Beijing şi această regiune semiautonomă.

Sute de militanţi au fost prezenţi duminică pe străzi, scandând slogane împotriva Guvernului în cartierul Causeway Bay. Aceştia s-au îndreptat spre cartierul vecin Wanchai, unde poliţia a tras gaze lacrimogene, cel puţin un protestatar fiind arestat.

Vineri, Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam s-a declarat pregătită ”să coopereze deplin” cu Beijingul în vederea aplicării legii privind securitatea naţională pe care regimul lui Xi Jinping intenţionează s-o impună fostei colonii britanice, un teritoriu semiautonom.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *