Skip to content
Puterea Știrilor Video

Protestele antiguvernamentale de peste Prut, organizate de „grupuri pro-ruse, în cârdășie cu grupuri criminale”: 90% dintre ei vin pentru că sunt motivați financiar

zdg.md

Invitat în studioul Puterea Știrilor, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a susținut că protestele de peste Prut „sunt organizate de grupuri pro-ruse, în alianță și în cârdășie cu grupuri criminale”. Potrivit ambasadorului Chirilă, aproximativ 90% dintre cei care participă la aceste proteste „sunt motivați financiar”. „Mulți dintre cei care vin nu au de lucru, nu vin pentru că vor să protesteze, ci pentru a câștiga un ban”, spune ambasadorul Republicii Moldova la București.

Victor Chirilă susține că nemulțumirile celor care finanțează aceste proteste vin pe fondul reformelor care se fac în justiția din R.Moldova. „Am început curățenia pe partea asta. În curând vom ajunge și la Curtea Supremă de Justiție. Vom face analiza acelor judecători a căror integritate nu este tocmai impecabilă”, a anunțat ambasadorul Republicii Moldova la București.

„Demonstrațiile din R.Moldova sunt organizate de grupuri pro-ruse, în alianță și în cârdășie cu grupuri criminale. Nu zic doar eu lucrul acesta, ci și societatea. Cetățenii noștri nu privesc cu bine aceste demonstrații, majoritatea celor care participă, cred că undeva la 90%, vin pentru că sunt motivați financiar și lucrul acesta se cunoaște în orice sat de unde provin ei. Se cunoaște cine plătește, cât plătește. Mulți dintre cei care vin nu au de lucru, nu vin pentru că vor să protesteze, ci pentru a câștiga un ban. Aceasta este esența acestor proteste care, în cele din urmă, cred că se vor epuiza pentru că nu nu vor fi susținute de cetățenii care apreciază, înțeleg, consecințele nefaste, dar mai presus de orice sunt conștienți că avem nevoie de stabilitate (…).

Eu cred că aceste proteste nu sunt justificate pentru că agenda acestora și a celor care le organizează nu este sinceră. Agenda lor este să stabilizeze R.Moldova și lucrul acesta se înțelege foarte bine. Agenda lor este să răstoarne această guvernare pentru că îi amenință cu tragerea la răspundere pentru foarte multe fapte de corupție care s-au întâmplat în R.Moldova  – și aici amintesc de jaful bancar de peste 1 miliard de euro – investigațiile care trenează din cauza anumitei părți a justiției noastre care în continuare nu este reformată. Acești instigatori la proteste și finanțatori ale acestora nu sunt mulțumiți de pașii care se fac în domeniul reformei în domeniul justiției pentru că se încearcă curățirea acestui sistem și în curând vom ajunge și la Curtea Supremă de Justiție. Vom face analiza acelor judecători a căror integritate nu este tocmai impecabilă. Deci vom face curățenie în zona aceasta”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, la „Puterea Știrilor”.

Partidul „ȘOR”, de la proteste economico-sociale, la lovitură de stat. Rusia, implicată în mitingurile de la Chișinău

Evoluția politică din Republica Moldova, în special pierderea și eliminarea din zona puterii a PSRM, a silit Federația Rusă să se reorienteze către o altă formațiune politică în vederea păstrării R.Moldova în zona sa de influență.

Scopul noii alianțe PP „ȘOR” și Federația Rusă, conform surselor din cadrul MAI, l-ar reprezenta o lovitură de stat, crearea unui haos general, debarcarea actualei guvernări și instituirea unui guvern favorabil Federației Ruse, ce ar putea deturna atât vectorul de integrare europeană, cât și salva pe Șor și a alți fugari de pușcărie, scrie deschide.md.

Astfel, analizând evoluția „protestelor” se poate observa existența unui plan de acțiuni bine stabilit, ce a demarat cu o campanie de presă pe structurile media afiliate lui Ilan Șor, menită a exacerba dificultățile  economico-sociale generate de Federația Rusă în cadrul invaziei din Ucraina, continuându-se cu revendicări de stradă mai întâi social-economice, apoi transformate în mitinguri violente, urmând realizarea unei destabilizări generale care să ducă la instituirea unui nou guvern pregătit de Federația Rusă cu sprijinul PP „ȘOR”.

De altfel, despre intențiile destabilizatoare, implicarea Federației Ruse și perspectiva unei lovituri de stat a vorbit și Maia Sandu, fiind prezentate inclusiv partenerilor de dezvoltare occidentali.

Cine sunt destabilizatorii lui Șor?

Din datele colectate în cadrul măsurilor derulate de polițiști, pe lângă oamenii simpli, dintre care unii plătiți, s-au observat câteva categorii menite a incita spiritele și a provoca dezordini ce ar putea duce la o destabilizare majoră.

Sportivi și a persoane cu antecedente penale a căror sarcină este provocarea de altercații cu reprezentanții forțelor de ordine

În acest sens, la 16.10.2022, reprezentanții Poliției au identificat un grup de sportivi coordonați de către Lesnicov Nicolae Robert (alias Kolia Boreț), anterior judecat pentru mai multe infracțiuni. Lensicov este implicat, conform datelor furnizate de către surse MAI, în mobilizarea sportivilor din raionul Cimișlia pentru participarea la protest, dar și în remunerarea participanților. Astfel, susțin surse MAI, Lensicov primește pentru remunerarea sportivilor (cu prezența în cort) câte o 100 de dolari pentru fiecare dintre aceștia, achitându-le prin intermediul lui Mihail Nebunelea doar 50 de dolari din suma primită pentru fiecare persoană, restul fiind însușit de el.

De asemenea, printre persoanele cu antecedente penale cooptați de către PP „ȘOR” au fost identificați exponenți ai organizației criminale „Bulgaru”, condusă de fugarul în Federația Rusă, Grigore Caramalac: Cojuharov Dmitri Stanislav (alias Papadunga) și el cu antececente penale, a propus persoanelor din anturajul său, în special sportivi și exponenți ai criminalității organizate transfrontaliere, să participe la miting contra sumei de 3000 lei. Un alt exponent al grupării „Bulgaru” implicat în mitinguri este Flioștor Valeriu Andrei (alias Faraon), responsabil din partea PP „ȘOR” de mobilizarea și transportarea organizată a manifestanților din raionul Cahul.

Organizații extremiste ghidate din Federația Rusă

În cadrul mitingurilor organizate de Ilan Șor au fost identificați membri ai Mișcării de Eliberare Națională a Moldovei conduși de liderul acestei organizații Victor Druță, cunoscut prin implicarea colectării de semnături pentru anularea destrămării URSS. De asemenea, acesta s-a evidențiat și la acțiunile de protest de la domiciliul procurorului general interimar. Pe lângă organizația mai sus menționată, au precizat surse din cadrul Poliției, mai sunt prezente și alte ONG-uri finanțate sau afiliate PSRM și care sunt în curs de documentare.

CITIȚI ȘI: FOTO R. Moldova: Partidul „ȘOR”, de la proteste economico-sociale, la lovitură de stat. Rusia, implicată în mitingurile de la Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *