Skip to content
Energie Politică

Protestele de la CE Oltenia, turnură complet neașteptată: conducerea Companiei ar fi regizat greva

Libertatea

În plin scandal legat de situația de la Complexul Energetic Oltenia – CEO, apare o ipoteză care aruncă în aer sistemul energetic național și pe cei reponsabili de managerierea acestuia.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a ar fi generat artificial protestul minerilor, ca să acopere faptul că stocul de cărbune s-ar fi terminat oricum, au declarat, în exclusivitate pentru PSNews, surse bine informate.

Se pare că CEO se confruntă cu faptul că perimetrele de exploatare au ajuns până în imediata proximitate a gospodăriilor private din zonă și ar fi fost nevoie de o extindere a lor.

Nimeni nu s-a ocupat însă de elaborarea de acte normative pentru extinderea acestor perimetre de exploatare, prin care să fie despăgubiți proprietarii și gospodăriile private relocate, astfel încât să permită extinderea perimetrelor de exploatare.

În prezent, calitatea cărbunelui extras de CEO Oltenia este una slabă, ceea ce a făcut ca, pe fondul temperaturilor scăzute, în condiții de iarnă și a cererii mari, CEO să nu poată asigura stocurile de cărbune contractate.

Având în vedere că într-un timp atât de scurt s-au epuizat stocurile de cărbune, în condițiile în care protestele au început vineri și nu a trecut nicio săptămână, se pare că oprirea lucrului în mină a fost determinată premeditat, artificial, pentru a se spune că de vină pentru terminarea stocurilor sunt de vină cei care protestează și nu conducerea incompetentă a CEO, care nu a fost în stare să își respecte obligațiile contractuale.

De vină pentru lipsa crasă de profesionalism a conducerii CEO sunt toți, în egală măsură: ministrul de resort, managerii locali, Consiliul de supraveghere. Fiecare și-a urmărit doar propriile interese și nimeni nu s-a preocupat cu desfășurarea activității în bune condiții de lucru.

În timp ce conducerea CEO și-a cumpărat, la finele anului trecut, mașini germane de lux, iar guvernul de la București are grijă să aplice o taxă de 2% pe cifra de afaceri, activitatea suferă, fiind afectată de dezinteresul celor ce ar trebui să se ocupe, de lipsa cronică de investiții și de condițiile jalnice în care trebuie să muncească minerii.

Așă că s-a creat această diversiune, prin care factorii de conducere se spală de mâini și aruncă toată responsabilitatea epuizării stocului de cărbune în spatele minerilor care au oprit lucrul.

Celula de criză reunită, la nivelul Guvernului, de Primul-Ministru, nu a găsit nicio soluție pentru ieșirea din impas, ceea ce face ca sistemul energetic național să se afle într-o situație fără precedent, în care Termocentrala Rovinari a fost nevoită să oprească unul din grupurile energetice, din lipsă de cărbune.

Se cere tot mai insistent reunirea CSAT pentru rezolvarea problemei, în condițiile în care factorii de decizie din ministerul Energiei sunt mână în mână cu conducerea CEO, pe care o acoperă, iar Prim-Ministrul dovedește că nu e în stare să rezolve situația.

Complexul Energetic Oltenia plătește deja penalități, pentru că nu își mai poate onora contractele, iar refacerea stocurilor de cărbune necesită timp, nu se poate realiza de pe o zi pe alta.

Conducerea CEO a fost preocupată să înnoiască parcul auto, să facă angajări politice, licitații pe sub mână, a avut cu totul alte preocupări decât asigurarea stocului de cărbune.

Corpul de control al ministrului Energiei a găsit deja, anul trecut, un prejudiciu de 100 de milioane de euro, dar nimeni nu a luat nicio măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *