Skip to content
Politică

Protestele din închisori sunt doar vârful icebergului. Raluca Prună reclamă deceniile lipsite de măsuri: Situaţia este gravă!

Protestele din închisori sunt doar vârful icebergului. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, reclamă deceniile lipsite de măsuri care să rezolve problemele din penitenciare.

Guvernantul a susţinut, miercuri, o declaraţie de presă, despre momentul în care a luat contact prima dată cu dificultăţile deţinuţilor.

„Am luat evident cunoştinţă de evenimentele recente din mai multe unităţi penitenciare. Potrivit datelor pe care ANP (Autoritatea Naţională a Penitenciarelor – n.r.) le-a publicat astăzi (miercuri – n.r.), la 12:30, în 8 din 45 de unităţi penitenciare există evenimente tensionate (refuz de hrană). În aceste 5 ore care s-au scurs, există şi alte unităţi penitenciare (Tulcea, de exempu) care s-au alăturat protestului. Situaţia din sistemul penitenciar din România este una sistemică şi este una gravă – nu de ieri, nu de alaltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. Eu ştiam acest lucru. Am avut ocazia, în vizitele pe care le-am făcut în toate penitenciarele din România între 2000 şi 2004, să văd care este situaţia în concret. Sunt unul dintre nu foarte mulţii oameni care au intrat în penitenciarele româneşti. De când mi-am preluat mandatul, am înţeles să revizitez anumite penitenciare, cu speranţa ascunsă că voi găsi o situaţie îmbunătăţită. Nu a fost cazul”, a afirmat Raluca Prună, la Ministerul Justiţiei.

Raluca Prună a adăugat că a stat de vorbă cu deţinuţii şi că ştie „nemijlocit” care sunt problemele acestora.

„Am intrat în camerele lor, am stat de vorbă cu ei, i-am ascultat. Ştiu nemijlocit care sunt problemele acestora. Imediat ce mi-am reconfirmat o părere pe care o aveam deja din 2004 despre precaritatea sistemului, am declarat public că este o prioritate să fac din încercarea de a remedia situaţia din penitenciare o prioritate a mandatului meu”, a punctat Prună.

Demnitarul a amintit că România, în 2012, a fost condamnată de CEDO într-o decizie cvasi-pilot

„În noiembrie 2015, eu am moştenit o colecţie de hârtii – niciun fel de măsură concretă”, a mai spus Raluca Prună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *