Skip to content
" "
Internațional

Protestele din Iran, cea mai mare amenințare la adresa regimului autoritar-teocratic de la Teheran

VideoBlocks

Campania de propagandă a regimului de la Teheran de a se portretiza drept o victimă a agresiunii Statelor Unite, după asasinarea generalului Qassem Soleimani, s-a întors împotriva liderilor iranieni și s-a transformat într-o adevărată provocare pentru guvernarea autoritar-teocratică a ayatollahilor.

După trei zile în care au negat vehement orice formă de implicare în accidentul aviatic care a dus la moartea a 176 de pasageri aflați la bordul aeronavei cu destinația Kiev, regimul de la Teheran a și-a asumat responsabilitatea pentru doborârea avionului. Puși în fața probelor incontestabile – tehnicienii ucraineni au descoperit printre rămășițele avionului resturi dintr-o rachetă sol-aer – liderii iranieni nu au mai putut nega adevărul. Dar protestele recente din Iran nu sunt nici pe departe noi, de vreme ce ele reprezintă în linii mari o continuare a manifestațiilor precedente. Iranienii au încercat să ascundă o parte dintre aceste imagini ale mulțimilor care contestau regimul ayatollahilor, umplând în schimb televiziunile cu imagini de la funeraliile lui Soleimani. 

Președintele american Donald Trump a postat, la rândul său un mesaj de avertisment pentru Teheran, spunând că liderii iranieni nu trebuie să îi ucidă pe protestatari: “Către liderii din Iran – NU VĂ UCIDEȚI PROTESTATARII. Mii de oameni au fost deja uciși sau întemnițați de voi, iar Lumea vă urmărește. Mai important, SUA vă urmărește. Eliberați internetul și lăsați-i pe reporteri să circule gratuit! Încetați uciderea marelui vostru popor iranian”.

Iranienii cer acum socoteală pentru uciderea propriilor cetățeni, iar protestele din ce în ce mai ample ar putea reprezenta cea mai serioasă provocare la adresa Republicii Islamice aflată în funcțiune de patru decenii. Regimul ayatollahilor are acum în față o alegere deloc simplă: să apere oficialii de rang înalt în fața valurilor de protestatari – inclusiv liderul suprem Khamenei – lucru care ar duce la o represiune sângeroasă, sau să cedeze în fața cererilor mulțimii.

Există însă actori importanți în interiorul Iranului care nu vor ceda cu siguranță la presiunile publicului, de vreme ce lucrul acesta le-ar putea pune în pericol însăși existența. Pentru Corpul Gărzilor Revoluției și alte elemente ultra-conservatoare protestele reprezintă o amenințare existențială, iar șansele sunt ca aceste structuri să recurgă la toate metodele disponibile pentru a le pune capăt, inclusiv o represiune violentă. 

O eventuală intervenție militară a Statelor Unite nu ar face decât să întărească legitimitatea și puterea acestor elemente ultra-conservatoare și să ralieze marea masă a iranienilor împotriva unui pericol extern. Așadar, momentan Statele Unite și ceilalți actori importanți – ONU, NATO, UE și actori regionali – nu pot decât să încurajeze tacit astfel de mișcări de protest care urmăresc o schimbare reală a regimului autoritar. 

Republica Islamică a Iranului s-a mai confruntat în trecut cu proteste, în 1999, 2001, 2009 și 2017 și 2019. Totuși, contextul acestor proteste și situația internațională în care se află Iranul după doborârea unui avion de pasageri, ar putea transforma protestele din 2020 într-o provocare serioasă la adresa regimului. La ora aceasta nu este clar dacă guvernul iranian este complet pregătit pentru a face față valului de nemulțumiri.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *