Protestele din România au invadat titlurile publicațiilor din străinătate. Problema unor manifestări generalizate, în special în rândul fermierilor, în întreagă Europa, este privită cu multă seriozitate. De când a izbucnit războiul din Ucraina, iar UE a luat măsuri de ajutorare a sectorului agricol din țară, această măsură a înclinat definitiv în defavoarea fermierilor europeni și, în special, a celor din statele vecine cum este și România. Experții în piața cerealelor spun că lucrurile nu se vor opri aici. Istoria ne arată o repetitivitate a sa. În 2019, fermierii olandezi protestau masiv împotriva măsurilor de reducere a emisiilor de azot iar protestul lor a statla baza nașterii unui nou partid politic, formațiunea populistă a fermierilor BBB. Au urmat apoi, manifestările agricultorilor din Belgia, Spania, Franța. Ștafeta au preluat-o rând pe rând, Polonia și apoi alte țări est-europene, în prezent ajungând în România. Supărarea principală a agricultorilor este legată de importul de cereale ieftine din Ucraina.
Euronews.com anunță într-un articol cum “Fermierii români și bulgari sunt supărați pe importurile agricole ucrainene”, precizând că aceștia sunt afectați de răspunsul Uniunii Europene la excesul de produse agricole din Ucraina despre care spun că inundă piețele locale și sub evaluează prețurile.
„Anul trecut, UE a renunțat la taxele vamale și cotele de import pentru produsele agricole ucrainene, că o modalitate de a facilita transportul către piețele din țări terțe. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători din lume de cereale și ulei de floarea-soarelui, dar exporturile sale au fost restricționate de blocarea de către Rusia a porturilor sale de la Marea Neagră, amenințând securitatea alimentară globală. (…) Fermierii din România, Bulgaria, Polonia și alte țări ale UE au fost afectați în mod disproporționat de un aflux de produse ieftine ucrainene – și anume cereale – care rămân pe piețele locale și subevaluează prețurile „, notează Euronews.
Ecourile protestelor din România au ajuns până în Canada. Astfel, AG Canada, notează:
“Convoaie de tractoare și camioane au început să se adune în urmă cu șase zile pe drumurile naționale, mai ales în apropierea orașelor mari din statul UE și NATO, încetinind sau blocând traficul. Solicitările protestatarilor includ un moratoriu asupra rambursării împrumuturilor, plăți mai rapide a subvențiilor și linii separate la punctele de trecere a frontierei și în portul Constanța la Marea Neagră pentru camioanele și camioanele UE din afară blocului, inclusiv Ucraina”.
RBC-Ucraina anunță cu îngrijorare că protestele de la graniță ale transportatorilor şi agricultorilor români, blochează transportul de marfă. Jurnaliștii ucraineni pun în oglindă, protestele românilor cu cele ale polonezilor, care tocmai au decis să ia o „pauză strategică” până la 1 martie, după ce au ajuns la o înțelegere cu guvernul.
„Blocajul are loc la o anumită distanță de graniţă. În timp ce particularitatea acestor puncte de control este că doar camioanele goale pot trece prin Krasnoilsk, camioanele încărcate pot trece prin Porubne. Doar câteva camioane l-au traversat ieri, deşi această direcţie poate gestiona 500-600 de camioane pe zi în ambele sensuri”, a declarat un oficial vamal ucrainean.
« Nu se știe câte camioane sunt la coadă pe teritoriul României, deoarece poliţiştii de frontieră ucraineni nu dețin aceste informații », precizează RBC-Ucraina.
Premierul român Ion-Marcel Ciolacu speră că protestele agricultorilor se vor încheia în câteva zile. De asemenea, el justifică acţiunile că fiind „frustrări acumulate”(…). Poliţiştii de frontieră ucraineni nu ştiu când se va încheia blocarea camioanelor dinspre partea română., notează agenţia ucraineană RCB.
Terre-net Franța, una dintre cele mai puternice publicații agricole franceze, anunță într-un articol din 18.01 a.c. că fermierii români blochează camioanele ucrainene la graniță.
„Manifestațiile din România, care nu sunt coordonate central, protestează pe mâna pe „costul ridicat al motorinei, primele de asigurare scumpe, măsurile Comisiei Europene în favoarea mediului, impactul importurilor agricole ucraineni”, listează FranceAgriMer”, se subliniază în articol.
Pentru Reuters „Fermierii și transportatorii români intensifică protestele, blochează accesul la granița cu Ucraina”
„Protestele nu sunt coordonate la nivel central, împiedicând negocierile cu guvernul de coaliție, care se confruntă în acest an cu alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europene.(…)Protestatarii doresc un moratoriu asupra rambursărilor împrumuturilor, plăți mai rapide a subvențiilor și linii separate la punctele de trecere a frontierei și în portul Constanța la Marea Neagră pentru camioanele și camioanele UE din afară blocului, inclusiv Ucraina”.
La rândul lor, olandezii spun, în publicația Agroberichten Buitenland că transportatorii și fermierii români protestează și au fost incidente, iar poliția a întocmit mai multe dosare penale împotriva celor acuzați de incitare la violență
„În ultimele săptămâni, au loc acțiuni de protest ale fermierilor și ale industriilor de transport în diferite state ale UE, printre altele în Polonia și Germania. Tot în România, protestele fermierilor și ale reprezentanților industriei de transport au început pe 10 ianuarie și au creat probleme de trafic(…).Zeci de mașini agricole, tractoare și camioane de marfă au aglomerat străzile principale din mai multe orașe și au ajuns la punctele de trecere a frontierei. Au fost și incidente, iar poliția a întocmit mai multe dosare penale împotriva celor acuzați de incitare la violență. În același timp, negocierile cu reprezentanții guvernului nu au produs niciun rezultat imediat în ceea ce privește încetarea protestelor. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre lista lungă de revendicări ar putea duce la dezechilibre economice și ar putea pune în pericol fondurile europene pentru România, spun oficialii”.
Vecinii noștri unguri atrag atenția în publicația Hungary Today că:
„Fermierii români care protestează de zile întregi, au închis miercuri punctul de trecere a frontierei Urziceni (Csanálos-Vállaj) de la granița româno-maghiară, iar demonstrațiile de blocare a traficului au continuat în mai multe locații din România „.
De asemenea, se mai subliniază în publicație, Alianța Democrată a Maghiarilor din România (RMDSZ) și-a exprimat și ea sprijinul pentru fermieri, subliniind că majoritatea revendicărilor fermierilor sunt legitime și că „cu puțină bunăvoință” guvernul român le poate îndeplini.
Tot pentru Hungary Today, Lóránd Magyar, vicepreședinte al Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, a amintit că fermierii români nu au primit anul trecut subvenții pe suprafață, mărind și mai mult decalajul. El a subliniat că seria actuală de proteste este o reacție în lanț, că reclamațiile sunt justificate și că guvernul trebuie să găsească o soluție.
„Comunitatea agricolă supraviețuiește în acest moment, iar România are datoria să sprijine acest sector, nu să-l considere un copil vitreg”, a spus Magyar.
Jurnaliștii de la ziarul francez Le point spun că se așteaptă să urmeze revoltă fermierilor francezi, după modelul olandez, german și românesc.
„Este o problemă urmărită îndeaproape care promite multe nopți nedormite. Prin stabilirea reședinței, noul Guvern, începând cu ministrul Agriculturii, va găsi pe biroul său situația inflamabilă a ruralității și agriculturii. După Olanda și România, Germania vecină este la rândul ei febrilă cu zeci de demonstrații de tractoare și mobilizări uriașe de fermieri, de la Munchen la Berlin, trecând prin Nürnberg. Dacă revoltă s-a extins și în Franța? „
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News