Protestele fermierilor. Barbu: Nu eram la ski în Austria. Andruș a fost la mine în birou cu 4 zile înainte

Florin Barbu

Invitat miercuri la Puterea Știrilor, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat că nu era la ski în Austria când au început protestele fermierilor, așa cum s-a spus. Ministrul a explicat și cum s-au desfășurat primele ore de intervenție:

„Nu am fost plecat la ski în Austria când au început protestele fermierilor – așa cum s-a spus. Am fost gripat, eram la Slatina în concediu de odihnă. Imediat cum am văzut că cei 10 protestatari s-au alăturat protestatarilor din transporturi, bineînțeles am venit la București și imediat am convocat și le-am solicitat o întâlnire fermierilor care erau la protest în zona de Afumați.

Exact sâmbătă ne-am întâlnit, am stabilit procesul verbal. Nu au știut, când am pus bugetul pe masă, formele de sprijin pe care noi, ca și Guvern, le avem pentru fermieri în anul 2024 și lucrurile s-au lămurit din acea zi”, a declarat ministrul Agriculturii, în direct la Puterea Știrilor.

Ștefan Muscă și Dănuț Andruș au fost la mine în birou înainte cu 4 zile să izbucnească protestele

„Toate solicitările pe care le-au făcut, atât Sindicatul Fermierilor Patrioți, prin dl. Muscă, cât și dl. Andruș, erau în dezbatere publică la Ministerul Agriculturii și pot să vă asigur că așa cum a spus dl. Muscă, la mine în birou, din septembrie până inclusiv cu 3 zile înainte de protest, dl. Andrus și dl. Muscă au fost de cel puțin șapte ori la mine în birou.

Eu vă spun că au fost la mine în birou și le-am explicat toate lucrurile pe care dânșii le solicitau în acea adresă, că actele normative sunt în transparență. S-au uitat pe site, le-am arătat toate actele ca erau puse în transparență și așa cum am spus chiar cu 4 zile înainte de protest, știau că vom da amânarea ratelor, știau că avem notificat la Comisia Europeană – și săptămâna asta sper să intre creditul fermierilor, cu 1,95% dobândă, iar ROBOR-ul este achitat de către Ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanțe. Toate lucrurile acestea le știau. Deci v-am spus, cu 4 zile înainte de protest, ambii au fost la mine în birou și am discutat lucrurile astea”, a mai spus ministrul Agriculturii.

 

 

Guvernul a ajuns la un acord cu fermierii și transportatorii

Marcel Ciolacu şi reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor au semnat, vineri, la Palatul Victoria, un acord prin care să se pună capăt de îndată acţiunilor de protest. De asemenea, premierul i-a invitat pe reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor, care protestau la Afumaţi, la o nouă rundă de discuţii, la sediul Guvernului.

Acordul semnat prevedea ca luni, 5 februarie, prin decizia prim-ministrului, să fie constituit un Comitet interministerial, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care să analizeze şi să găsească cele mai bune soluţii pentru revendicările protestatarilor. Comitetul va fi format din reprezentanţi ai ministerelor de resort şi ai fermierilor şi transportatorilor. Fiecare ministru va desemna câte un secretar de stat din subordinea sa, care să facă parte din comitet, şi să gestioneze problemele semnalate.

Speţele concrete care privesc un singur domeniu, vor fi gestionate la nivelul ministerului de resort, împreună cu partenerul social, mai arată comunicatul de presă al Executivului. Scopul Comitetului este soluţionarea revendicărilor agricultorilor şi transportatorilor şi redactarea unor propuneri de soluţii concrete pentru sectoarele economice în discuţie.

În baza acestui acord, semnat din partea Guvernului de către şeful Executivului, Marcel Ciolacu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, şi consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Daniel Botănoiu, reprezentanţii protestatarilor vor încheia acţiunile de protest atât în Capitală, cât şi în teritoriu.

Decizia prim-ministrului Marcel Ciolacu privind înfiinţarea acestui Comitet interministerial a fost publicată luni, 5 februarie, în Monitorul Oficial.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: