Protestele fermierilor. Daraban, CCIR: trebuie eliminate subvențiile pentru cei care au sub 100 de hectare

daraban
Sursa foto: captură video

Invitat marţi în emisiunea Puterea Ştirilor, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a vorbit despre negocierile eşuate pe care reprezentaţii Guvernului le-au avut zilele acestea cu fermierii și transportatorii pentru a opri protestele.

Ce a remarcat Mihai Daraban la protestele fermierilor

„Totuși, uitându-mă la cei din stradă și uitându-mă la parcul auto pe care l-am văzut pe străzi, n-am mai văzut niciun tractor de vechea proveniență Universal Tractor de la Brașov. Am văzut un parc auto foarte modern, foarte performant. Eu îi respect pe cei din stradă, cei cu echipamentele astea, pentru că îmi dau seama că în spate au niște ferme puternice, că nu poți să să ai tractoare de 300.000- 400.000 euro și să ai 10 hectare, că nu cred în asta. Dar eu sunt convins și i-aș ruga să se separe puțin între dânșii, să nu se amestece cu toți. Este o greșeală în a se amesteca, pentru că agentul economic mare și foarte mare, niciodată nu o să aibă aceeași agendă de revendicări ca micro-întreprinderea, de exemplu.

După dimensiunea societății, după domeniul de activitate, agenda de revendicări, de cerințe este diferită și e normal să fie așa. E normal ca nevoile fermierului de 1000 de hectare să nu coincidă cu nevoile celui care are 5 hectare sau 10 hectare”, a declarant Mihai Daraban, în direct la Puterea Știrilor.

Președintele CCIR a reiterat cu această ocazie și propunerea ca fermierii care lucrează sub 100 de hectare să nu mai primească subvenții. Nu în ultimul rând, Daraban a precizat că România nu prea are produse cu valoare adăugată mare, iar Eurostat certifică acest lucru având în vedere că suntem pe ultimul loc la inovare-cercetare.

„Îmi mentin în continuare idea că trebuie eliminate subvențiile pentru fermierii care au sub 100 de hectare pentru că subvențiile la suprafețe foarte mici sunt efectiv ani făcuți cadou sau bani aruncați pe fereastră. Sau, dacă vreți, așa cum ținem sănătatea, educația, poliția, armata, cam așa îi ținem și pe fermierii aceștia. Tot un ajutor social. Bun, este o chestie pe care politicienii, exact ca la reorganizarea administrative, sunt chestii politice pe care n-au curaj să și le assume”, a mai adăugat președintele CCIR.

Protestele fermierilor continuă

​Amintim că 10 lideri de organizații profesionale de fermieri au semnat luni seara un acord cu ministrul Agriculturii cu 13 măsuri menite să pună capăt protestelor, dar nu se știe câți membri au încetat protestul, fiind vorba de decizii individuale. Pe de altă parte, la proteste sunt și fermieri independenți, neafiliați unor asociații sau alții care au avut un trecut politic care spun că vor continua până când vom vedea primul act normativ cu soluții aplicabile.

Ministrul Agriculturii: Fermierii români au toate problemele rezolvate. Eu sunt convins că fermierii vor merge acasă

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că ”fermierii români au toate problemele rezolvate” şi se arată convins că aceştia vor renunţa la protestele declanşate săptămâna trecută. ”Vreau să îi asigur pe fermieri că anul 2024 va fi cel mai bun an agricol atât din punct de vedere pentru ei, cât şi din punct de vedere al sezonului agricol 2024”, susţine Florin Barbu.

„Încă de sâmbătă am avut o întâlnire cu fermierii din zona Afumaţi, s-a încheiat un proces-verbal prin care am aprobat două ordonanţe foarte importante pentru fermieri, săptămâna aceasta vor intra în Guvernul României: pe de o parte, asimilarea categoriei B cu TR şi B1 cu TR1 şi toate utilajele să fie înregistrate cu factură la Primărie, fără a avea ITP. Doi: am solicitat, în procesul-verbal pe care l-am încheiat cu fermierii din zona Afumaţi, inclusiv amânarea creditelor ratelor pentru creditele care sunt în întârziere şi sunt în dificultate, cu dobânzi foarte mari pe care fermierii români au fost nevoiţi să le ia, dar nu de la bănci, de la alte instituţii bancare. Trei: am avut o întâlnire, am semnat un proces-verbal cu asociaţiile din agricultură unde deţin aproape 9 milioane de hectare şi aproape 600.000 de fermieri. Bugetul Ministerului Agriculturii, în momentul de faţă, aşa cum a fost aprobat în Guvernul României este de 2% din PIB-ul României”, a declarat Florin Barbu, într-o intervenţie telefonică, marţi seară, la Antena 3.

Potrivit ministrului, procesele-verbale au fost încheiate cu fermieri persoane fizice, dar şi cu asociaţii ale acestora.  „90% din revendicările pe care le-au solicitat atât fermierii din Afumaţi, cât şi formele asociative din agricultură, peste 90% din revendicări erau prinse sume în bugetul Ministerului Agriculturii, aşa cum spuneam, toate aceste sume vor intra în conturile fermierilor”, a susţinut el.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: