Skip to content
Politică

Protestele negaționiștilor și impactul lor electoral. Sociologul Bruno Ștefan: Reacția la manifestații nu este ignorarea sau ridiculizarea

psnews.ro
" "

Sociologul Bruno Ștefan a vorbit, în exclusivitate pentru PS News, despre protestele de duminică seară din Piața Victoriei față de proiectul de lege privind izolarea și carantinarea pe timpul pandemiei de coronavirus. Acesta a spus că într-o societate democrată, orice om are dreptul să protesteze și că jocul democratic din România e din ce în ce mai fragil, bazându-se mai mult pe declarații, ironii și calomnii.

“Eu cred că sunt legitime (protestele – n.r.). Într-o societate democrată orice om are dreptul să protesteze împotriva oricăror idei. Că e manipulat, prost, rău intenționat – aceste lucruri nu anulează dreptul la protest. Dacă autoritățile sau alte persoane ori instituții au informații despre lucruri ascunse în spatele manifestanților dar nu le pot face publice, ele pot influența declarații, măsuri, acțiuni, dar nu pot anula dreptul la manifestații.

" "

Cum cele mai multe manifestații au în spate forțe interesate să le susțină, jocul democratic e din ce în ce mai fragil și se bazează mai mult pe declarații, ironii, calomnii. Asta se întâmplă când media nu stimulează dialogul între părți, nu-i aduce la aceiași masă pe demonstranți și pe autorități”, a afirmat sociologul.

Întrebat dacă protestele de aseară vor avea un impact în contextul viitoarelor alegeri locale și parlamentare programate anul acesta, sociologul a spus că „cele de acum nu”.

”Dar dacă ele se vor înmulți, vor avea sigur impact electoral. Sociologia protestelor a cercetat de mult timp impactul acestor manifestații și cercetătorii spun că ele pot dărâma guverne bine așezate în opinia publică la un moment dat. Reacția la manifestații nu este ignorarea sau ridiculizarea, ci dialogul, măcar mimat”, a completat Bruno Ștefan.

Duminică, mai multe sute de persoane s-au strâns în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta împotriva proiectului de lege privind izolarea și carantinarea în timpul pandemiei de coronavirus. Cei mai mulți protestatari au sfidat măsurile de prevenție, nepurtând măști și nemenținând distanțarea socială. Drept urmare, 13 persoane au fost amendate de jandarmi.

Amintim că Comisia juridică a Senatului urmează să reia, luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea. Printre participanții la protestul de ieri a fost și actorul Mugur Mihăescu. Premierul Ludovic Orban a reacționat spunând că „Din păcate ne confruntăm cu o campanie foarte ciudată. Există un adevărat bombardament de informații false. Negaționiștii, cei care neagă existența virusului. Credeți că s-a născut din senin? Eu nici nu înțeleg de ce au protestat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *