Protestul agricultorilor spanioli: „Politicile agricole de la Bruxelles confundă agricultura cu mediul”

Foto El Pais

Protestul agricultorilor de la Madrid. Uniunea Sindicatelor Agricole din Spania consideră că pachetul de măsuri ce a fost propus de Bruxelles, săptămâna trecută, nu se îndreaptă în direcția bună. Sindicatele cred, de asemenea, că reglementările europene ar trebui să se concentreze pe ideea de a ajuta producătorii să-și îmbunătățească calitatea culturilor și nu doar pe reducerea obligațiilor de mediu.

Tractoarele au ieșit iarăși pe străzile Madridului. Astfel, duminică, 17.03 a.c., peste o mie de persoane s-au deplasat in fața Ministerului Tranziției Ecologice pentru a cere să se aplice măsuri concrete pentru a atenua situația din sectorul agricol. Unión de Uniones, a patra organizație profesională agricolă, a fost unul dintre principalii promotori ai protestelor din ultimele două luni. Delegația Guvernului a permis până la 1.500 de tractoare să intre în Madrid.

Reglementările de mediu nu trebuie să fie amestecate cu reglementările agricole

Caravana de protestatari, purtând steagul Uniunii Sindicatelor, a fost însoțită de o coloană de tractoare. Protestatarii consideră că pachetul de măsuri propus de Bruxelles nu se îndreaptă în direcția bună. Ei mai spune că reglementările ar trebui să se concentreze pe a ajuta producătorii să-și îmbunătățească calitatea culturilor și nu doar pe reducerea obligațiilor de mediu.

„Reglementările de mediu nu trebuie să fie amestecate cu reglementările agricole”, a spus Luis Cortés Uniunii Sindicatelor, pentru El Pais.

Cortés a subliniat că politicile agricole „confundă agricultura cu mediul” și nu permit producerea alimentelor la prețuri accesibile.

PAC: Este nevoie de un standard intermediar

Printre cererile lor se numără și negocierea unui nou regulament al Politicii Agricole Comune (PAC), „pentru că este nevoie de un standard intermediar”.

„Toți o spunem, fermierii francezi și germani deopotrivă”, a subliniat el.

Aceste reglementări, spun agricultorii, sunt cele care, potrivit lui, fac „imposibilă” producerea alimentelor la prețuri accesibile.

Acest protest este al doilea eveniment major organizat de această asociație patronală din mediul rural în acest an. Prima a avut loc pe 21 februarie și a reunit aproape 2.000 de persoane . Atunci, potrivit El Pais, conform datelor Delegației Guvernului la Madrid, au fost 10 răniti,  și două arestări.

Protestatrii cer, în principal, oprirea concurenței neloiale în importuri, mai multă supraveghere a lanțului alimentar și simplificarea politicii agricole comune.

Comisia Europeană: Săptămâna trecuta CE a elaborat un text cu măsuri care urmăresc să reducă povara birocratică a PAC, în principal pentru micii producători.

Propunerea, care asteaptă aprobarea Consiliului European, propune flexibilizarea practicilor agricole astfel încât, de exemplu, unele terenuri dedicate diversității să devină voluntare (deși vor fi stimulate financiar), nu obligatorii.

Se mai propune ca obligația de pârloaga să poată fi înlocuită cu culturi care oferă proprietăți solului sau ca acoperirile vegetale să țină cont de condițiile agronomice ale fiecărei regiuni.

Români în Spania: 15,4% angajați în agricultură

Conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică din Spania, numărul de români rezidenți în această țară a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, de la 345.900 în 2014 la 644.473 în 2024. Această creștere a fost mai accentuată în perioada 2014-2018, când numărul românilor din Spania a crescut cu peste 50%. În ultimii ani, creșterea a fost mai moderată, dar numărul de români din Spania a continuat să crească.

În prezent, românii reprezintă a doua cea mai mare comunitate străină din Spania, după marocani. Cea mai mare concentrare de români se găsește în regiunile Madrid, Catalonia și Valencia.

Românii din Spania lucrează 29,4% în construcții, 22,2% în servicii, 15,4% în agricultură, 14% în industrie și 19% în alte domenii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: