Skip to content
Politică

Protestul ciobanilor. De ce a fost plecat din ţară ministrul Agriculturii

De ce a fost plecat din ţară ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, luni şi marţi. Amintim că, marţi, mii de ciobani au protestat în faţa Parlamentului, înregistrându-se chiar şi ciocniri cu trupele de jandarmi.

Într-un comunicat trimis, miercuri, PSnews.ro, se arată că ministrul Irimescu a participat la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles. Pe ordinea de zi a Consiliului, s-a aflat un punct foarte important pentru România: stabilirea cotelor de pescuit la Marea Neagră.

România a reușit pentru anul 2016, cu sprijinul colegilor de la Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles, o menținere a cotei de calcan la nivelul de 43,2 tone și neintroducerea unei cote de pescuit la rechinul – câinele de mare specific Mării Negre. Comisia a venit inițial cu propuneri foarte dure și de aici se poate vedea importanța compromisului final adoptat, pentru că propunerea Comisiei Europene (CE) a fost să avem cota zero la calcan iar la rechinul – câinele de mare să se introducă o cotă de pescuit. În final, după negocieri serioase, am reușit să ajungem la acest rezultat. Toate acestea, desigur, sunt condițíonate de o serie de măsuri tehnice care angajează România și Bulgaria în același timp”, a afirmat Achim Irimescu.

Printre măsurile tehnice, se regăsesc: reducerea numărului porturilor de debarcare, reducerea numărului de licențe distribuite pentru pescuitul calcanului şi creșterea perioadei de prohibiție pentru pescuitul la calcan.

Dacă până acum perioada de prohibiție era între 1 aprilie şi 31 mai, de acum înainte va fi prelungită cu o lună, deci între 1 aprilie şi 30 iunie.

Concret, inspecțiile pe care Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură le va face vor trebui să fie mult mai riguroase pentru că de multe ori CE a reproșat României că pescuitul ilegal reprezintă un procent important și afectează resursa de pește din Marea Neagră, respectiv la calcan și la rechin – câine de mare, a adăugat ministrul la finalul reuniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *