Protestul de la porțile Capitalei incendiază spiritele în mediul online. „Nu îi lasă să intre, trebuie ajutați!”

Foto: ProTv
Bucureștiul a fost luat cu asalt joi, 11.01 2024 de sute de transportatori și fermieri. Protestul acestora a amestecat revendicări concrete ale transportatorilor cu nemulțumiri legate de prețuri sau de tranzitul cerealelor ucrainene prin România.
În timp ce o parte dintre fermieri blochează intrarea în București, reprezentanții acestora au întâlnire luni, 14 ianuarie a.c. cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a discuta despre politicile agricole ale anului 2024 și pentru a-și prezenta revendicările, până vinerea viitoare. La rândul său, Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a făcut apel la protestatari să nu încalce legea și să nu pună în pericol polițiștii, jandarmii sau cetățenii.
 
Protestul însă, incendiază spiritele și în mediul online. Indiferent dacă sunt în țară sau în străinătate, cei mai mulți postează mesaje de solidaritate cu protestanții.
 
Joi… a doua zi de protest.
Camioane si tractoare din toată țara au rămas la porțile Capitalei ( Chiajna, Afumați), neavând autorizație de protest jandarmii și de poliție le-au blocat accesul. In timp ce oamenii rămân pe ” baricade” cu speranța de a intra in București, mai exact in Piața Victoriei, tot mai mulți utilizatori FaceBook își manifesta solidaritatea cu aceștia.
Irimia Alex: In realitate, doar 3 din 100 de fermieri susțin că se confruntă cu greutăți financiare
„Încă din Noiembrie 2023 , am prevăzut un protest iminent care ia amploare in aceste zile. Din păcate daca vor fi prezenți la fel de putini ca cei ce au reacționat atunci la sondaj, aproximativ 3% din participanți , va spun sincer ca se cheltuie combustibil si alte resurse in zadar. In realitate, doar 3 din 100 de fermieri susțin ca se confrunta cu greutăți financiare in administrarea gospodăriei. Restul înseamnă ca o duc bine”, spune, pe FaceBook, Irimia Matei Alex de la Ferma Moldovei.
 O alta reacție este a lui Gabriel Stoichiță care este indignat de faptul ca Prim ministrul  a fost la un cinematograf sa vadă un film.
„Voi pleca mâine împreună cu buzoienii mei, uniți oriunde se întâlnesc!”, spune Gabriel.
„Ieri un număr impresionant de camioane și tractoare au plecat din județele Moldovei spre București într-un protest spontan. Astăzi s-au alăturat alți fermieri și transportatori din toată tara. Prim ministrul social democrat al tarii a fost la un cinematograf sa vadă un film. A trimis un consilier, un prefect, politia și jandarmii sa oprească protestul. Poate vedeți știrile. Cred ca de atâta nesimțire nu dădea dovada nici arogantul de la Cornu! Maine buzoienii se vor alătura protestului la București. Nu este un protest cu revendicări politice, este un protest împotriva minciunii, incompetentei, nepăsării și trădării celor care încă mai muncesc în tara asta! Voi pleca mâine împreună cu buzoienii mei, uniți oriunde se întâlnesc!”
„Câini latră ursul trece”, scrie pe pagina sa de FaceBook, gălățeanul Ionel Bejean.

„E protest, toți fermierii sunt nemulțumiți. In fiecare comuna, oraș exista un lider ca si la protestul din 2023. La Cudalbi liniște, unul din MARII fermieri e chiar PRIMARUL care se pare ca la el totul e roz. (…). El ar fi trebuit sa ia inițiativa si sa-i încurajeze si pe ceilalți fermieri și sa fie în București acum, dar când faci compromisuri pentru politica și ție îți este bine, stai retras. Câini latră ursul trece, el sa fie sănătos și sa-i meargă bine. Cudalbene trezește-te!!

„Ce ne va mai aștepta pana la alegeri….o fi de ras, o fi de plâns dar cu siguranța va fi vai de noi!”, spune Mihaela Zăuleț pe FaceBook.

„Am reușit sa fac o ora si jumătate pana acasă de la Gara de Nord, drum de 20 min in condiții normale. De ce? Protestatari adunați in Chiajna,…. dragilor înțelegeți? Protest in Chiajna! Si au venit si politicieni de vaza sa vb cu protestatarii d-na Sosoaca si dl Simion….nu știu daca sa rad sau sa plâng plina de nervi…groaznic in oricare dintre situații! Ce ne va mai aștepta pana la alegeri….o fi de ras, o fi de plâns dar cu siguranța va fi vai de noi!”, mai spune Mihaela Zăuleț.

„Distribuiți masiv, în grupuri, să ajungă la cât mai multă lume. La intrare în Chiajna sunt mulți fermieri cu tractoarele. Nu îi lasă jandarmii să intre sa meargă la protest trebuie ajutați„, spune Gheorghe Costel din București.
Simion, huiduit de protestatari: „Ai venit pentru voturi”
George Simion a ajuns la protest afirmând ca fermierii sunt cei care l-au invitat, dar, inițiativa președintelui AUR nu a fost însă bine primită de chiar de aceștia.  O parte dintre ei l-au huiduit și i-au cerut să plece, acuzându-l că urmărește doar câștigarea de voturi.
„Unde ai fost când ne-a fost greu”, „Ai venit pentru voturi”, au strigat fermierii.
Potrivit prefectului Capitalei, Rareş Hopincă protestele fermierilor şi transportatorilor sunt deturnate politic,
„Nu este momentul ca anumite revendicări să fie instrumentate de un partid extremist”.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a făcut apel la protestatari să nu încalce legea și să nu pună în pericol polițiștii, jandarmii sau cetățenii.

„Fac apel la cei care își exprimă nemulțumirea și cererile în acest fel să nu încalce legea, să nu pună în pericol polițiștii, jandarmii sau cetățenii. Au și ei drepturi, inclusiv la integritate fizică. Riscul face parte din meseria de polițist, jandarm, salvator etc., dar este condamnabil când riscul este produs în mod voit de un alt cetățean. Legea va fi aplicată și să nu se conteze pe o derogare de astfel de atribuții din partea forțelor de ordine”, a declarat Cătălin Predoiu, la Digi24.

„Fac apel la cei care își exprimă nemulțumirea și cererile în acest fel să nu încalce legea, să nu pună în pericol polițiștii, jandarmii sau cetățenii. Au și ei drepturi, inclusiv la integritate fizică. Riscul face parte din meseria de polițist, jandarm, salvator etc., dar este condamnabil când riscul este produs în mod voit de un alt cetățean. Legea va fi aplicată și să nu se conteze pe o derogare de astfel de atribuții din partea forțelor de ordine”,

Ministrul de Interne a mai spus că fermierii nu vor intra în oraș dacă nu vor obține autorizație de protest deoarece forțele de ordine „nu fac altceva decât să respecte legea”.

„Organele de ordine aplică legea și numai legea. Dacă vreți să forțez, eu, dacă m-aș urca la volanul unui autocamion și aș încerca să intru în Centrul Capitalei aș fi oprit. Nu facem altceva decât să aplicăm legea și le mulțumesc celor care o fac cu promptitudine, fermitate și tact. Situația este sub control. Au încercat să intre, li s-a explicat și mă bucur că nu s-au făcut forțări iraționale și nu au derapat. Fac apel să rămână în litera și în spiritul legii. Așa este normal” a subliniat ministrul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: