Skip to content
Politică

Protestul diasporei. Vladimir Tismăneanu prevestește prăbușirea guvernării PSD EXCLUSIV

Digi24

Vineri, 10 august, are loc manfiestația diasporei împotriva actualului Executiv, Guvernul Dăncilă. Pe fondul protestelor sunt mai multe nemuțumiri ale manifestanților, printre care se numără legile justiției, modificarea Codurilor Penale, cât și gafele Vioricăi Dăncilă.

În acest context, profesorul universitar Vladimir Tismăneanu a acordat un interviu pentru redacția PSnews.ro în care a remarcat ca element de noutate referitor la manifestația de astăzi faptul că s-a produs „fuziunea dintre diaspora și forțele democratice din țară”.

„În anii comunismului, regimul ura diaspora care era, în a ei copleșitoare majoritate, anti-totalitară, deci, fără urmă de echivoc, anticomunistă. Regimul fondat de IonIlici Iliescu și conservat diabolic de discipolii săi, de la Năstase la Dragnea, trecând prin Geoană și Ponta, a continuat propaganda și acțiunile diversioniste împotriva diasporei. Ceea ce are loc acum, și mi se pare un izvor de speranță, este fuziunea dintre diaspora și forțele democratice din țară. Nu mai există prectic acele distanțe de pe vremuri. Diaspora este aici, prezența în marea acțiune de vineri 10 august”, a spus Vladimir Tismăneanu.

Analistul politic a trecut în revistă și motivele pentru care se va protesta împotriva actualei coaliții de guvernare: „ne opunem cleptocrației, ne opunem nemerniciei, ne opunem infamiei. Vrem o Românie loială structurilor de civilizație euro-atlantice”. Îi intitulează pe cei de la putere „servitori ai Răului”.

„Este extrem de important să ne menținem simțul critic, să evităm capcanele pe care le ticluiesc acești servitori ai Răului. Ei sunt practicanții minciunii, noi suntem apărătorii adevărului. Ne opunem cleptocrației, ne opunem nemerniciei, ne opunem infamiei. Vrem o Românie loială structurilor de civilizație euro-atlantice. Astfel văd eu semnificația masivului protest civic care, sunt convins, va clătina și mai puternic șubredul eșafodaj al unei puteri anti-populare”, a adăugat profesorul universitar de la Universitatea din Maryland.

Chestionat dacă PSD și ALDE vor încerca minimalizarea mitingului, sociologul a tranșat subiectul spunând că nu au cum să ignore „o categorică respingere din partea diasporei și a milioanelor de cetățeni legați de această demonstrație față de un regim tot mai ilegitim”.

„Nu vor putea minimaliza ceea ce este, indubitabil, o categorică respingere din partea diasporei și a milioanelor de cetățeni legați de această demonstrație față de un regim tot mai ilegitim. Unul care nu este doar certat cu legea, ci unul care face din fărădelege al său modus vivendi, a precizat politologul.

În încheiere, profesorul universitar a dat de înțeles că vede în manifestația de astăzi un moment decisiv în prăbușirea guvernării PSD.

„Eu unul văd în acest uriaș protest civic cuiul decisiv din sicriul abjectei guvernări pesediste”, a conchis Vladimir Tismăneanu pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Protestul diasporei. Vladimir Tismăneanu prevestește prăbușirea guvernării PSD EXCLUSIV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *