Protestul fermierilor a degenerat la Bruxelles. Decizie fulger la PE

Foto; Le Soir

Protestul fermierilor a luat „foc” la ușile PE. Decizie fulger la Bruxelles: 50 miliarde euros pentru Ucraina au fost deblocați. Viktor Orban nu s-a opus

În timp ce reprezentanții celor douăzeci și șapte de state membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit joi, 1 februarie 2024, la Bruxelles și au luat decizia fulger de a acorda 50 de milioane euro, Ucrainei, aproape 1300 de tractoare au invadat capitala Belgiei.  Aici, sunt așteptați și fermieri din Franța, Spania, Portugalia și Italia. La “poalele” Parlamentului European de la Bruxelles, poliția folosește tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva demonstranților 

Slogan manifestanți: “UE nu a terminat de lovit fermierii Europei!”

Astazi, cu puțin timp înainte de ora 8:00, aproape 1300 de tractoare ocupaseră deja străzile din Bruxelles, potrivit publicatiei Le Soir. Agricultorii consideră că politicile europene privind agricultura sunt inconsecvente. De câteva zile, fermierii desfășoară acțiuni de blocare în multe locuri din țară.

Fum gros care emană un miros acru poate fi văzut pe Place du Luxembourg, unde s-au adunat demonstranții. Pe pământ au fost împrăștiate gunoi de grajd și paie, iar unii protestatari au aprins mici focuri în piață.

Sunt așteptați și fermieri din Franța, Spania, Portugalia și Italia, au anunțat federațiile agricole.

50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Prim-ministrul Ungariei la Bruxelles, cu fermierii

Ajutorul finanaciar pentru Ucraina este în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie, anul trecut. Orban a mers inca de ieri, la Bruxelles, pentru a se întâlni cu fermieri furioși, plasându-se de partea „poporului”. „Este o greșeală ca Europa să nu ia în serios vocea oamenilor”, a spus el într-un videoclip postat pe contul său de Facebook.

La jumătatea lunii decembrie 2023, liderii UE au transmis că negocierile privind ajutorul pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor.  Blocarea ajutorului a fost anunţată de Orban la scurt timp după ce liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova şi să acorde statutul de candidat Georgiei. Ungaria se opune de mult timp aderării Ucrainei, dar nu s-a opus prin veto acestei iniţiative.

79 de arestări la protestul fermierilor de la Paris

Tot în contextul protestului, 91 de opriri și 79 de arestări au fost efectuate aseară în apropierea piețelor generale din Rungis, la sud de Paris, după ce cativa fermieri a intrat în centrul de depozitare al unității. Președintele francez Emmanuel Macron, care se află astăzi la Bruxelles pentru Consiliu, a programat o întâlnire  cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, concentrată pe criza actuala.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: