Protestul fermierilor: „Foarte mulți oameni din țară au ajuns la disperare”. Ministrul Barbu, în concediu

protest agricultori Botosani
Foto Protest Agricultori 10.01.2024

Protestatarii fermieri si transportatori, din mai multe colțuri ale țării care au anunțat în mediul online că vor trece la fapte, astăzi, au pornit la drum încă de la primele ore ale dimineții. Fermierii din Botoșani au ajuns în orașul Roman. Aceștia sunt echipați cu aproape 50 de utilaje și preconizează că mâine vor ajunge în București.

Săptămâna viitoare, însă, fermierii din toată țară se pregătesc de un protest mult mai mare. Între 500 și 700 de oameni vor să ajungă în față Ministerului Agriculturii pentru a avea răspunsuri la revendicările lor printre care se numără: rezolvarea situației legate de permisele de conducere pentru tractoriști, acordarea subvențiilor, fără întârziere, legea forței majore, protejarea fermierilor români în fața investitorilor străini, legea arendei etc.

Potrivit informațiilor primite de la MADR, Florin Barbu este în concediu medical, până luni, 15 ianuarie, a.c. Acesta a transmis pe pagina sa, FaceBook că până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu s-a primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest. Potrivit aceleași surse, ministrul susține că acțiunea este „masiv distribuită pe rețelele sociale de un partid politic” care „încearcă să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje”.

Fermierii și transportatorii români au pornit, în coloană, în aceasta dimineață, cu tractoare și camioane, blocând circulația pe drumurile naționale astfel încât să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă și la care nu găsesc sprijin din partea autorităților. Protestatarii fermieri din Botoșani au ajuns în această dimineață în orașul Român. Aceștia sunt echipați cu aproape 50 de utilaje agricole și preconizează că mâine vor ajunge în București Pe lângă cei din Botoșani sunt transportatorii care protestează, astfel, peste 50 de camioane au plecat de la Vâlcea spre București, iar în Cluj Napoca, peste o sută de camioane vor participa la protest.

Dănuț Andruș, fermier român, protestatar: „Suntem la Roman. Noi am plecat de marți dimineață din Botoșani. Suntem în jur de 50 de utilaje și tot vin, din toate părțile țării. Noi facem un protest spontan care nu are nevoie de autorizație pentru că nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu 20 la oră”.

Protestatarii au o listă neoficială, cu revendicări la care așteaptă rezolvare, printre care se numără rezolvarea situației legate de permisele de conducere pentru tractoriști, acordarea subvențiilor fără întârziere, legea forței majore, protejarea fermierilor români în fața investitorilor străini, legea arendei, legea prevenției etc ( vezi mai jos lista cu toate revendicările).

Printre revendicările transportatorilor se numără mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern, acciza la motorină, taxele de drum, tichete pentru camioane electrice, e-transport, rezolvarea neregulilor de la cântarele din vămi, facilități pentru șoferi similare cu angajații din construcții etc.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Este început de an electoral şi acest protest spontan este masiv distribuit pe reţelele sociale de un partid politic”.

Florin Barbu a transmis că nicio asociație nu îşi asumă acest protest si că acțiunea ar fi „masiv distribuită pe rețelele sociale de un partid politic” care vrea să câștige capital de imagine.

„Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat şi câţiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă acest protest. Din informaţiile apărute în spaţiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA şi cu permisele de conducere. Chiar dacă acestea nu ţin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare”, a  transmis ministrul Agriculturii, pe pagina Face Book.

Florin Barbu a adăugat că a stabilit deja o întâlnire cu toate asociaţiile şi federaţiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe care le-au pregătit pentru acest an.

„Vom putea vorbi, aşa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină şi sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare. Aceste întâlniri le aveam programate înainte să apară acest protest. Îi asigur pe toţi fermierii că subvenţiile se acordă la timp! Subvenţia la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă”,

a precizat Barbu subliniind că are un buget bun, în acest an şi există fonduri prevăzute pentru toate sectoarele şi vor continua să sprijine producţia românească.

„Este început de an electoral şi acest protest spontan este masiv distribuit pe reţelele sociale de un partid politic. Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor şi agricultura românească pentru a încerca să câştige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje. Să nu uităm că aceste partide politice nu au avut nicio soluţie pentru agricultura românească în ultimii 4 ani Ca întotdeauna, uşa ministerului Agriculturii este deschisă oricând pentru fermieri, pentru că eu sunt acolo pentru a le rezolva problemele şi a-i sprijini! Îi asigur pe toţi că anul 2024 o să fie un an agricol bun atât pentru România, cât şi pentru fermierii români!”, spune ministrul Barbu.

Ștefan Muscă, președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți este în așteptarea confirmărilor fermierilor din țară pentru ca, săptămâna viitoare, să poată cere autorizarea unui alt protest, de data aceasta cu participarea a 500-700 de oameni.

„Acest protest este autorizat de către transportatori, iar niște fermieri de-ai noștri, de la Botoșani, au încercat să fie solidari. Eu sunt în organizarea unui protest pentru săptămâna viitoare, în fața Ministerului Agriculturii.

Astăzi, aștept pe grupurile noastre de WhatsApp să-mi confirme oamenii, că să nu am un eșec, în momentul când până sâmbătă, duminică, am văzut confirmările, știu ce am de făcut”.

Muscă se așteaptă ca oameni din toată țara, să fie prezenți săptămâna viitoare la protest deoarece vor fi foarte multe ferme care sunt supuse unui risc major de insolvență și faliment.

Suntem în discuții cu 700 de fermieri ca să am garanția că vin 500

„Mă sună foarte mulți oameni din țară care îmi spun că au ajuns la disperare. Fermierii nu mai pot să-și plătească datoriile, nu iau banii la timp de la APIA, nu s-a pus în vigoare capitalul de lucru care ni s-a promis. Deci cu alte cuvinte au mărit taxele și impozitele, s-a mărit acciza la motorină, iar noi a rămas în aceeași situație. N-am primit răspuns nici până la această oră de la minister. Suntem obligați să facem un protest. Noi protestăm pașnic și până sâmbătă aștept să văd câți oameni îmi confirmă prezența și luni de dimineața voi merge cu documente la Primăria Capitalei și la Jandarmerie. Vin oameni din toată țara, pentru că sute de mii de ferme vor intră în insolvență și în faliment. Deci oamenii vor să-și aplice ultima metodă de rezolvare”.

Fermierul Muscă, organizatorul protestului de săptămâna viitoare, vorbește despre constrângeri și despre „amenințări” la adresa sa.

„Am văzut în Germania solidaritate din partea instituțiilor, a societății civile, chiar și din partea poliției. La noi este puțin mai greu. Eu am fost sunat de două ori (și ieri și astăzi) de jandarmerie, să-mi aducă la cunoștință că dacă vin la protest trebuie să am autorizații. Adică,  parcă eu nu știam asta. Cu alte cuvinte mi-au dat de înțeles, „Dacă nu vii, legal, ai probleme”. Dar la noi este un stat polițienesc. Vă spun un singur lucru: la momentul când eu am avut ședința de la Guvern, din toamna trecută și le-am spus să oprească intrarea de cereale din Ucraina, că acest lucru a distrus fermele din România, că dacă nu, vom bară Portul Constanța și Vama Giurgiu, a durat doar… 4 zile și mi s-a întocmit un dosar penal. Mă așteptau când am traversat cu tractorul și cu remorcă de la fermă de vaci. N-am avut categoria C și E și mi-au făcut dosar penal.  La această oră am un dosar penal”.

Nu știm când ajungem, cum ajungem. Circulăm cu 20 km/h

„Eu, acum nu am mers la acest protest pentru că nu am fost nici solicitat, nu mi s-a spus nimic clar și nu am văzut aprobarea, nu am văzut autorizarea de protest, iar eu nu pot să risc să merg la un protest și să dau de necaz după aceea. Trebuiau să anunțe și transportatorii mai din timp. Făceam un document împreună, puneam lista de revendicări, împreună. Ar putea să fie doar o pichetare, ceva de genul acesta, iar eu nu pot să fac treaba asta, eu sunt un sindicat serios”.

La rândul sau, Dănuț Andruș, organizatorul grupului de fermieri din nordul țării care se îndreaptă către București spune că acest protest este unul spontan.

„Atâta timp cât nu facem un protest organizat nu putem afirmă că știm exact ceea ce se va întâmplă.  Nu știm când ajungem, cum ajungem. Circulăm cu 20 km/h”.

 

Listă revendicări transportatori :

  1. Plafonarea RCA în regim *DE URGENȚă* la 5000 lei pentru B 0
  2. Amendarea OG43/1997 privind toleranțele la mase și dimensiuni , armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare.
  3. Tratament fiscal nediscriminatoriu a angajaților din mediul privat în privința alocației de cazare
  4. ⁠Aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile directivei EUROPENE 2006/112
  5. ⁠Elaborarea în regim de urgență a legii anti dumping ,promovată prin Ordonanța de urgență pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.
  6. Echivalarea categoriei B cu TR și categoriei B1 cu TR1
  7. Obligativitatea înregistrarii și nu a înmatricularii la primărie cu carte de identitate și itp o măsură abuzivă atât timp cât se putea înregistra cu factură de proveniență.
  8. Obligativitatea inspecției tehnice periodice care nu este decât un jaf național din banii noștri atât timp cât această nu este făcută faptic ci doar se eliberează un document printat conform cu producătorul.
  9. Lipsa subvențiilor din conturi cu diverse tertipuri ba controale ba monitoring ba incompetența funcționarilor,ba nefunctionalitatea sistemului informatic.
  10. Încasarea subvențiilor imediat ce se depune cererea în cont fără nici un fel de amânare întrucât este dreptul nostru și nu trimiterea la.banca să plătim dobânzi și să pierdem sume importante.
  11. Legea forței majore neimplementată pentru a putea susține pe cei cu probleme financiare întrucât după 2 sau 3 ani de seceta excesivă și de inflație nejustificată la motorină,imputuri,și îngrășăminte și prețuri la produse sub media europeană prin înțelegeri între multinaționale cu 60 eu față de bursă de la Paris.
  12. Nesustinerea printr-un cadru legislativ adecvat fermierii români în fața invaziei investitorilor străini care primesc credite cu dobânda 0 pentru a ne cumpăra la pachet.
  13. Înțelegerile băncilor cu BNR.pentru lipsa creditării și înăsprirea condițiilor de creditare cu dobânzi groase pentru a nu putea avea rentabilitate.
  14. Modificarea regulilor în timpul jocului la orice nivel legislativ.
  15. Lipsa legii agendei.sau mai bine zis o lege făcută cu dosul întrucât codul civil reglementează condițiile contractuale și nu mai era necesar o lege a agendei.
  16. Lipsa legii prevenției și în acest caz orice instituție a statului ne-o trage din orice poziției prin multitudinea legilor care se bat cap în cap.
  17. Lipsa responsabilității angajaților instituțiilor statului (spre exemplu instituția statului Apia Botoșani cu doi directori unul bețiv și excroc și celălalt absent și bețiv)
  18. SCZ ȘI ANT cât și alte măsuri la animale vămuite prin asociații atașate partidelor politice care vămuiesc banul public în interesul personal gen Moldovis Botoșani ștergerea de datorii la bugetul statului de sume importante și 19 mi-l. Euro pentru renovarea stațiunii familiei Nechifor și la nivel.național multe altor asemeni scursuri de bani publici în interesele unor acoliți ai partidelor.
  19. Agenții naționale și guvernamentale care mulg banii țării în detrimentul sectoarelor care pot aduce plus valoare în societate

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: