UPDATE Protestul din Piaţa Constituţiei. Prefect: Luni, încă două capete tractor. În total vor fi trei

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, ORA 21.02

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat duminică seară, la emisiunea Briefing, de la Digi24, referitor la protestul organizat de Diana Șoșoacă pentru transportatori și fermieri în București, că s-a făcut o nouă solicitare prin care se notifică două capete tractor de Giurgiu care vor participa luni la protest. El a mai adăugat că faptul că au participat atât de puține persoane la protest arată că oamenii au fost foarte înțelepți și că nu au căzut într-o capcană politică.

„Sunt unii oameni care protestează pe bună dreptate, pentru că au o serie de necesități și așteaptă o rezolvare. Au fost foarte înțelepți și nu au căzut într-o capcană politică și ne arată că toate autoritățile trebuie să se aplece în continuare asupra acestei probleme până vom putea găsi soluțiile rezonabile”, a explicat Rareș Hopincă.

Rareș Hopincă spune că s-a făcut o nouă solicitare prin care se notifică două capete tractor de Giurgiu care vor participa la protest

Prefectul a mai adăugat că mai sunt încă două zile pe acea autorizație inițială și că duminică seară li s-a transmis că s-a făcut o nouă solicitare, prin care se notifică două capete tractor de Giurgiu care vor participa luni, la protest.

„Mai sunt încă două zile pe acea autorizație inițială. În această seară ni s-a transmis că s-a făcut o nouă solicitare prin care se notifică două capete tractor de Giurgiu, care vor participa mâine la protest. Vor fi în total trei, tot în Piața Constituției. Jandarmeria va accepta această solicitare, însă în aceleași condiții de afluire către Piata Constituției, între șase și șapte, pe același traseu, respectiv Șos. Alexandriei – Calea Rahovei – 13 Septembrie – Piața Constituției”, a mai spus Hopincă.

De asemenea, prefectul Capitalei a explicat că este vorba despre același miting, cel aprobat de primarul general, la solicitarea avocatului partidului S.O.S. România, la care ar fi trebuit să participe 5.000 de oameni și 200 de autovehicule.

„E același protest. Cine vrea să se alăture protestului o poate face, e liber s-o facă, cine are de protestat alături de doamna Șoșoacă. E legal, nu îi va împiedica nimeni”, a conchis Rareș Hopincă la Digi24.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 17.09

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că organizatorul protestului din Piaţa Constituţiei va fi întrebat dacă intenţionează să renunţe la această acţiune pentru zilele de luni şi marţi.

Întrebat dacă este posibilă o prelungire a autorizaţiei, având în vedere rata scăzută de participare la protest, edilul general a replicat că „nu se pune problema” şi că, mai degrabă, este posibil să se facă demersuri pentru a scurta perioada aprobată.

„Întrebarea este: poate reuşim o discuţie, luni, cu organizatorul fie să restrângă, fie să renunţe pentru zilele de luni şi marţi. (…) Mâine este o şedinţă ordinară a comisiei şi în timpul comisiei o să îi dăm un telefon (organizatorului, n.r.) şi o să vedem ce intenţionează”, a spus primarul general, într-o declaraţie acordată presei.

Nicuşor Dan a precizat că, potrivit informaţiilor sale, nu există alte solicitări pentru proteste legate de nemulţumirile fermierilor şi transportatorilor.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, că autorităţile locale au aprobat organizarea unui protest, duminică, luni şi marţi, în Piaţa Constituţiei, cu participarea a 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 13.25

Un singur tractor este în Piața Constituției la protestul așteptat să blocheze Capitala.. Asta deși la protestul autorizat de primărie erau așteptați 5.000 de fermieri și transportatori cu 200 de utilaje. O posibilă explicație circulă pe grupurile protestatarilor: oamenii nu au vrut să-i facă jocul Dianei Șoșoacă și al avocatului pe care l-ar fi pus să obțină aprobarea pentru miting. În București erau anunțate trei zile de manifestații în Piața Constituției, notează digi24.ro.

UPDATE, ORA 13.13

Sunt cinci persoane prezente la protest.

Protestul transportatorilor și fermierilor este un eșec total. În Piața Constituției din București sunt prezente cinci persoane, în total, la ora 13:00!

Sutele de TIR-uri și tractoare s-au transformat într-un singur camion și un utilaj agricol adus în zonă pe un trailer. În rest, câteva autoturisme împrăștiate și… frigul năprasnic care se simte în București, potrivit Gândul.

UPDATE, ORA 11.25

În Piața Constituției, la ora 10:00, erau mai mulți curioși – trecători prin zonă – decât protestatari strânși, notează gandul.ro.

Fermierii și transportatorii nu și-au făcut apariția, deși au obținut aprobare pentru a manifesta încă de azi, timp de trei zile.

Un tractor și un cap de TIR, plus câteva mașini răzlețe, cam astfel se prezenta situația în „Constituției” la ceva timp după „startul” protestului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Încep protestele fermierilor și transportatorilor în Capitală. Vor fi trei zile de manifestații în Piața Constituției, la care a fost anunțată prezența unui singur utilaj. Asta deși Primăria Capitalei a aprobat participarea la protest a 200 de vehicule şi a maximum 5.000 de participanţi.

Potrivit traseului aprobat, de la ora 6.00 urma să aibă loc adunarea mijloacelor auto (maxim 100 tractoare şi 100 capete tractor de tir) pe Șos. Alexandriei, iar între orele 6:30-7:00, era programată deplasarea mijloacelor auto până în Piaţa Constituţiei.

Duminică dimineață, la ora 7.30, în Piața Constituției erau un cap tractor de TIR cu un tractor pe platformă și trei autovehicule civile.

Ora de începere a protestului a fost stabilită pentru ora 9.30.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat sâmbătă, la Digi24, referitor la protestul fermierilor și transportatorilor care urmează să aibă loc în București că, până la ora 16.00, doar un singur camion cu remorcă a fost anunțat că va participa.

„Astăzi, până la ora 16, organizatorul trebuia să notifice instituțiile statului cu privire la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor participante, numele șoferilor și numerele de telefon ale acestora. Lista a fost transmisă și conține un cap tractor cu remorcă. Asta înseamnă că, cel mai probabil, nu vom avea un aflux de utilaje în centrul Capitalei. Probabil vor fi câteva utilaje și mașini mici care vor veni pe ruta deja consimțită și nu ne așteptăm ca manifestația să perturbe semnifcativ viața locuitorilor din București. Instituțiile statului au luat măsurile organizatorice necesare”, a declarat Rareș Hopincă.

El a mai adăugat că este posibil ca doar acest vehicul să participe la protest. „Ar putea să mai apară solicitări suplimentare care vor fi analizate de Poliție și Jandarmerie. Este relevant să precizăm ca transportatorii și agricultorii care în continuare protestează s-au delimitat foarte clar de acest protest politic”, a mai spus el.

Întrebat dacă a vorbit cu avocatul Dianei Șoșoacă, prefectul Capitalei a răspuns că nu, pentru că nu are de ce. „Dânsul are obligații stabilite prin protocolul privind organizarea protestului și discută cu instituțiile statului care gestionează acest eveniment. Nu pot da indicații cu privire la protestul organizat de cineva. Organizatorul trebuie să facă toate demersurile legale la care s-a obligat prin acel protocol”, a mai spus Hopincă.

Care sunt traseele pe care se vor deplasa demonstranții cu mașinile

Protestul fermierilor şi transportatorilor, aprobat pentru ziua de duminică, va avea loc în intervalul 09.30 – 22.00, anunţă Primăria Capitalei, care a precizat şi traseele pe care se vor deplasa vehiculele până în Piaţa Constituţiei, informează news.ro. Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă, detaliile stabilite pentru protestul transportatorilor care a fost aprobat pentru ziua de duminică. Astfel, între orele 6:00-6:30, are loc adunarea mijloacelor auto (maxim 100 tractoare şi 100 capete tractor de tir) pe Șos. Alexandriei, banda 1 de circulaţie l, segmentul cuprins între Şoseaua de Centură şi Sos. Bucureşti Măgurele. Între orele 6:30-7:00, este programată deplasarea mijloacelor auto până în Piaţa Constituţiei pe traseul: Șos. Alexandriei-Calea Rahovei-stânga Bulevardul Tudor Vladimirescu- Dreapta Calea 13 Septembrie- stânga Bdul. Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

De asemenea, potrivit sursei citate, între 8:30-9:30, are loc afluirea pietonală a participanţilor la protest în Piaţa Constituţiei. Între orele 9:30-22:00 va avea loc mitingul de protest din Piaţa Constituţiei, iar apoi, până la ora 23.00, este programată defluirea participanţilor. Primăria Capitalei a aprobat, în această săptămână, derularea unui miting de protest cu 200 de vehicule şi maximum 5.000 de participanţi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: