Skip to content
Societate

Protestul minerilor produce efecte: Administratorul CE Hunedoara și-a dat demisia. Ce promisiuni au primit oamenii

Facebook/Cristian Rosu

Cristian Roşu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, şi-a anunţat demisia din funcţie, în contextul protestelor minerilor din Valea Jiului, potrivit Adevarul.

Potrivit presei locale din Valea Jiului, Cristian Roşu a precizat că, deşi şi-a înaintat demisia, în urma întâlnirii cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, a obţinut promisiunea că minerii îşi vor primi salariile.

„Am avut o primă întâlnire cu Ministrul Energiei, care ne-a dat asigurări că Ordonanţa de Guvern a fost aprobată şi banii prevăzuţi vor ajunge până în 26.02.2021 pe cardurile angajaţilor. De asemenea, încercăm să avem o întâlnire la Guvern cu Primul Ministru pentru a-i prezenta problemele din Valea Jiului şi a găsi o rezolvare acestora”, se arată în comunicatul transmis de către delegaţia care s-a întâlnit cu ministrul Energiei, potrivit Cronica Văii Jiului.

De miercuri, seara, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie. În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină. Minerii nu vor să mai aştepte până la sfârşitul lunii februarie, pentru a-şi primi salariile.

Tot miercuri, de dimineaţă, angajaţii Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în şut pentru câteva ore. Angajaţii de la Livezeni au încetat protestul, după ce în Valea Jiului s-a deplasat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, care i-a asigurat că până la sfârşitul lunii februarie îşi vor primi drepturile restante. „Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare, nu sunt lichidităţi, însă potrivit protocolului semnat de reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi de cei ai Sindicatului Muntele, oamenii îşi vor primi drepturile salariale în 26 februarie”, a declarat, pentru adevarul.ro, Cristian Roşu, administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara.

În ultima lună, potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut şapte din cele 12 milioane de lei care constituie fondul lunar de salarii, pentru că nu a mai primit contractul pentru serviciile de sistem şi nici ajutorul de stat pentru exploatarea minieră Lonea. În noaptea de joi spre vineri, minerii din Vulcan au mărşăluit până în faţa Minei Lupeni pentru a-şi arăta susţinerea faţă de ortacii lor. De asemenea, circa 100 de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran. Activitateacelor patru mine din Valea Jiului (Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan) a fost oprită.

De asemenea, Termocentrala Mintia a fost oprită, în lipsa cărbunelui, astfel că peste 4.000 de locuinţe din Deva, împreună cu unele clădiri publice, nu mai primesc căldură şi apă caldă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *