Skip to content
Societate

Protocolul MAI-BOR a fost modificat. Marcel Vela: Slujbele de Înviere vor avea loc fără credincioși. Polițiștii nu mai împart lumina sfântă

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, modificarea acorduluu dintre MAI şi BOR, astfel încât să se respecte distanţarea socială şi ordonanţele militare.

Slujbele de Înviere vor avea loc fără credincioşi, iar Sfintele Paşti şi Lumina sfântă se împart la domiciliile credincioşilor, la solicitarea acestora. Oamenii nu vor mai avea voie, astfel, să iasă din case cu justificarea că merg la biserică. De asemenea, polițiștii nu vor mai împărți lumina sfântă, așa cum era prevăzut în varianta inițială a protocolului.

”În această seară am avut o discuție cu Patriarhul Daniel şi am ajuns la un nou acord. Având în vedere estimările recente ale specialiştilor, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul Coronavirus, acordul BOR şi MAI din 14 aprilie se modifică”, a anunţat Marcel Vela.

Astfel:

1. Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR şi prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice fără participarea credincioșilor în incinta sau în curtea lăcaşurilor de cult.

2. Pâinea sfinţită va fi distribuită la domiciliul credincioşilor de către personalul clerical şi personalul din parohie, vineri şi sâmbătă, în intervalul 8-17 şi în prima zi de Paşti, între orele 6-12, la solicitarea credincioşilor.

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de personalul clerical.

4. Credincioşii vor primi Paştile şi Sfânta Lumină din pragul casei sau ferestre fără a ieşi în casă. În zona locuinţelor familiale va fi primit de un reprezentant care va purta mască şi mănuşi.

5. În spitalele fără preot și în centrele sociale și de carantină, Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI.

Structurile MAI vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi Sfintei Lumini.

Iohannis a criticat protocolul MAI-BOR

Cu o zi în urmă, Marcel Vela anunțase că, potrivit unui acord MAI-BOR, românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi „pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.

Decizia a stârnit controverse în spațiul public, iar miercuri la prânz președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. (…) Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „Stați acasă!”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a spus președintele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *