Senatorul Șerban Nicolae – liderul grupului PSD din forul legislativ superior – a oferit vineri pentru PSnews.ro o serie de concluzii la cald după ce Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat pe propriul site protocolul desecretizat încheiat în 2009 cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).
CITIȚI ȘI: UPDATE Moment istoric: SRI a publicat protocolul cu PICCJ / DOCUMENT
La începutul discuției, senatorul jurist a venit cu explicații tehnice în ceea ce privește acele acte normative încălcate de anumite prevederi ale protocolului amintit.
„În esență, este ceea ce bănuiam: faptul că, printr-o hotărâre a CSAT, s-au făcut modificări la legislația penală, în sensul în care, alături de acele infracțiuni la siguranța națională sau care privesc acte împotriva securității naționale a statului (așa cum le definește Codul Penal și cum apar ele în alte legi speciale), au fost adăugate și alte categorii de fapte grave. În articolul 2, este o adăugire la final: «Părțile cooperează, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității nationale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii».
Din acest punct de vedere, Codul de procedură penală nu permite participarea lucrătorilor din cadrul organelor de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale decât la sprijinul acordat parchetului la acte premergătoare (atât: doar în faza de acte premergătoare) la infracțiuni la siguranța națională sau la cele ce pun în pericol securitatea națională, potrivit legii. Or, alte infracțiuni grave nu se încadrează aici. Practic, prin «infracțiuni grave» puteai să înțelegi ce vrei (pentru că e o apreciere subiectivă, chiar dacă există condiționări în privința determinării caracterului grav al anumitor tipuri de infracțiuni), să faci ce vrei și să implici Serviciul Român de Informații în orice tip de investigație penală.
De asemenea, articolul 14 – prin raportare la articolul 2 – le permite ofițerilor SRI să desfășoare activități de investigații și supraveghere operativă. Or, așa ceva depășește cu mult limitele prevăzute de Codul de procedură penală și practic intră în zona infracțională.
În plus, articolul 16 se referă la art. 224 din vechiul Cod de procedură penală, care nu permite utilizarea unor lucrători operativi din MAI sau alte organe de stat din domeniul siguranței naționale, decât pentru acele infracțiuni care țin de siguranța națională sau de fapte care pun în pericol securitatea națională. Deci nu infracțiuni de corupție, nu infracțiuni contra pesoanei, nu infracțiuni contra patrimoniului, ci strict acele infracțiuni care sunt definite de lege ca fiind de siguranță națională”, a detaliat Nicolae.
În continuare, Șerban Nicolae a opinat că, în urma desecretizării protocolului, se impune atât revizuirea acelor dosare penale bazate pe colaborarea SRI-PICCJ în alte spețe decât cele vizând siguranța națională, cât și anchetarea penală a tuturor celor care au luat decizii pe baza protocolului.
„Dacă am merge până la capăt cu aplicarea legii într-o asemenea situație, ar trebui să se întâmple două lucruri: toate dosarele care nu au fost de siguranță națională, dar în care s-au folosit procedurile și practicile prevăzute de acel protocol ar trebui supuse revizuirii, pe de o parte; iar pe de altă parte, toți cei care au participat la luarea unor decizii în baza acestor protocoale ar trebui să fie la rândul lor investigați potrivit legii penale”, a subliniat PSD-istul.
Întrebat ce semnificație istorică apreciază că are desecretizarea protocolului, șeful senatorilor social-democrați a vorbit elogios despre demersurile actualei conduceri a SRI de a se delimita de practicile înaintașilor.
„Din punctul meu de vedere, este un semnal extraordinar de puternic dat de actuala conducere a Serviciului Român de Informații, care se delimitează într-un mod categoric de practici profund ilegale, oculte și specifice anilor ’50, din mandatele lui Traian Băsescu și începutul de mandat al lui Klaus Iohannis, readucând Serviciul Român de Informații în zona sa de competență legală. Noua conducere probabil va mări eficiența serviciului pe acele zone pentru care a fost el creat”, a încheiat Șerban Nicolae.
1 comentariu la “Protocolul SRI-PICCJ. Șerban Nicolae cere anchete penale: Practici din anii ’50! EXCLUSIV”