La început de decembrie va fi vreme obișnuită pentru această perioadă, dar meteorologii anunță că în această iarnă vom avea mai multe perioade de ger. Temperaturile negative vor aduce în primul rând costuri mai mari cu încălzirea, dar autoritățile dau asigurări că, indiferent de cât de grea va fi iarna, facturile nu vor exploda.
Iarna s-a grăbit să vină la munte, unde a nins încă de la sfârșitul lunii septembrie. Dar primii fulgi în zonele de câmpie i-am putea vedea abia în decembrie. Iar meteorologii nu exclud să avem și primele zile geroase. Dar frig extrem este așteptat mai ales în ianuarie și februarie.
Florinela Georgescu, director Prognoza Meteorologică, ANM: Nu este exclus ca pe durata unei luni să existe o săptămână, două săptămâni de ger și apoi o revenire la temperaturi mai ridicate.
Estimările specialiștilor ar putea fi însă date peste cap de fenomenul La Nina, caracterizat prin temperaturi scăzute. Este un scenariu pesimist care va aduce și costuri mai mari pentru încălzirea locuințelor. Cei care se încălzesc cu sobe, adică 3,5 milioane de gospodării, au nevoie de mai multe lemne de foc. În funcție de zonă, prețul unui metru cub pornește de la 350 de lei, dar poate să coste și dublu. Cei care cumpără de la stat plătesc mai puțin.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: În acest moment avem un stoc de 500.000 metri cubi de lemn. Preţul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei/metrul cub, fără TVA. E un preț egal cu prețul pe care l-am avut și anul trecut.
Neschimbat rămâne iarna aceasta și prețul gazelor. Iar depozitele sunt deja pline cu peste 3 miliarde de metri cubi, o cantitate suficientă ca să trecem prin anotimpul rece, fără emoții.
Florin Bunea, director Departament Operare Transgaz: Aceste depozite pline dau siguranța că și spre sfârșitul iernii capacitatea de extracție din depozite nu va scădea sub 20 de milioane metri cubi. Acum câțiva ani aveam 12 milioane de metri cubi și ne chinuiam rău de tot.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News