Skip to content
Politică

PRU, prins între Dragnea, Tăriceanu și UDMR. Savu, reacție la tensiunile PSD-ALDE EXCLUSIV

punctulpeignat.ro

Partidul România Unită se vede prins între Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu și UDMR. Senatorul PRU Daniel Savu a oferit, luni, pentru PSnews.ro, o reacție la recentele tensiuni dintre PSD-ALDE, după ce acest din urmă partid și-a anunțat, duminică, susținerea pentru Tăriceanu în vederea unui nou mandat de prim-ministru, provocând declarații tăioase de la vârful PSD.

Daniel Savu a explicat, pentru PSnews.ro, ce rol va juca PRU într-un posibil joc de alianțe pe care PSD l-ar putea face fără ALDE, dar alături de UDMR.

„Noi, Partidul România Unită, l-am propus de la început premier pe Victor Ponta. Deci acum avem mai multe propuneri de premieri. Cred că chestia asta îi place mai mult domnului Iohannis, care are mai mulți premieri pe care nu-i vrea, deci unul singur pe care și-l dorește dintre toți cei care au fost până acum nominalizați. PSD-ul a anunțat destul de clar că dorește un premier care să fie din rândul PSD-ului. Din punctul ăsta de vedere, propunerea noastră cu Victor Ponta se încadrează și în dorințele PSD-ului. Mai mult nu pot să comentez, că e strategia de campanie a fiecărui partid. Am văzut răspunsul destul de caustic pe care l-a dat domnul Dragnea (în sensul că, dacă ALDE va face 50% + 1, va putea să propună premier; practic, niciun partid nu va putea face 50% + 1 – toate majoritățile vor fi create alături de alte partide, ne-a spus Savu.

L-am întrebat pe parlamentarul de Prahova (care candidează acum pentru un nou mandat de senator) cum va avea de suferit colaborarea dintre PSD și ALDE, având în vedere că, înainte să intre în PRU, el a fost membru în formațiunea condusă de către Liviu Dragnea.

„Colaborarea s-a manifestat în domeniul sprijinului parlamentar. În momentul de față, pentru alegeri, fiecare partid a optat să meargă pe liste separate și nu există o colaborare între votanți, la niciun partid; fiecare partid încearcă să atragă cât mai mult electorat. Deci nu există colaborare – poate doar între PNL și USR, pentru Cioloș, pentru că și-au propus același premier. Dar nu cred în aceste colaborări în timpul campaniei electorale. Colaborarea se face în Parlament, se face pe susținere reciprocă pentru proiecte importante și, în primul rând (după alegeri), pentru funcția de premier. Deci așa se va vedea colaborarea. Nu este afectată campania electorală; poate că a creat o mică iritare PSD-ului această nominalizare (a lui Tăriceanu – n.r.). Așa am văzut-o eu, dar nu cred că este foarte mare supărarea”, a răspuns fostul ofițer SRI.

Altă întrebare s-a referit la disponibilitatea PRU de a intra la guvernare alături de PSD, în caz că ALDE va refuza sau va fi refuzată de către oamenii lui Liviu Dragnea.

„PRU nu va intra la guvernare decât alături de PSD. Noi suntem un partid naționalist cu vederi de stânga, dar nu extremist. Normal că, propunându-l premier pe Victor Ponta (care este chiar membru PSD), este clar că opțiunea noastră se duce clar către PSD pentru guvernare. Noi nu avem cum să facem vreodată vreo alianță cu USR-ul lui Soros sau cu PNL-ul actual, așa cum arată el – cu foștii PDL-iști”, a sunat răspunsul lui Daniel Savu.

Nu în ultimul rând, l-am chestionat pe senator ce se va întâmpla cu PRU dacă, după eventualul refuz al ALDE, Liviu Dragnea va aduce UDMR la guvernare.

„Noi am anunțat destul de clar: PRU este un partid care nu are nimic de a face cu UDMR-ul și nici nu-și dorește. PRU este un partid naționalist al românilor. UDMR este o formațiune care îi reprezintă pe maghiarii din România. S-ajungem acolo! Dar noi nu o să agreăm o guvernare cu UDMR-ul. PRU este un partid care nu va face singur guvernarea. Noi ne-am expus punctul de vedere – eu cred că este suficient și vor fi suficiente forțe pe partea stângă (PSD, ALDE, PRU) care să poată să facă guvernul singuri”, a replicat Savu.

În ciuda insistențelor noastre, poziția fostului ofițer de contraspionaj a rămas destul de ambiguă.

„Nu discutăm noi acum. Atunci, după alegeri, vom intra în toate negocierile necesare și ne vom spune hotărât punctul de vedere”, a încheiat Daniel Savu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *