Skip to content
Puterea Știrilor Video

PSD a descoperit de ce nu sunt bani pentru majorarea pensiilor: Guvernul Orban a modificat Ordonanța 114, renunțând la taxarea băncilor și companiilor din energie

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la ”Puterea Știrilor”deputatul PSD Florin Manole a declarat că banii necesari majorării pensiilor cu 40% – măsură reintrodusă în lege de social-democrați – ar fi fost disponibili acum, dacă Guvernul Orban nu ar fi eliminat, la sfârșitul anului trecut, taxele din domeniile energetic și bancar, prin modificarea celebrei OUG 114.

Mai mult, deputatul susține că Guvernul Orban că a împiedicat „mărirea pensiilor încă din luna ianuarie, când nu era nicio criză economică. În ianuarie trebuia să crească pensia minimă care este pentru oameni care au lucrat, nu este nicio pomană”.

„Resursele financiare ale unui stat sunt întotdeauna limitate și de aceea fiecare dintre statele Europei și planetei face o listă de priorități în legătură cu modul în care își cheltuie banii sau felul în care adună bani la buget. Ce înseamnă concret asta?

A fost decizia Guvernului Orban să elimine taxa pe active bancare și taxa pe companii, de exemplu din energie (este vorba despre modificarea de către guvernul liberal a OUG 114/2018, act normativ emis de Guvernul Dăncilă – n.r.). A fost decizia lor să renunțe la niște bani. Păi, după ce faci asta în decembrie, să vii să îmi spui în septembrie că nu sunt bani? Ei bine, s-ar putea să nu fie bani, dar tocmai pentru că ai renunțat la ei. De ce au renunțat la această taxă? De ce era necesar să facă asta? Noi nu credem că era necesar.

Ne uităm acum în economie, iar probabil cel mai profitabil sector în acestă perioadă de pandemie, atunci când IMM-urile dispar pentru că nu mai au putere să reziste în criză, atunci când oamenii își pierd locurile de muncă sau se închid restaurantele , deci sectorul care are cel mai mare profit e tocmai cel pe care Guvernul l-a scutit de niște taxe. E de neînțeles pentru toată lumea, nu trebuie să fii doctor în economie ca să înțelegi asta. Ăsta este un exemplu de ce nu mai sunt bani. Iată de ce nu mai sunt bani”, a precizat Florin Manole la Puterea Știrilor.

PSD recunoaștea, în 2019, că nu are bani. Manole nu comentează

Cu un an în urmă, însă, PSD recunoștea – într-un document emis de ministrul Finanțelor de atunci, Eugen Teodorovici, și adresat premierului Viorica Dăncilă – că majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie e dificil spre imposibil de implementat, în condițiile în care la acea vreme nu se putea anticipa o pandemie.

Invitat de redactorul-șef PS News, Marinela Angheluș, să comenteze acest document semnat de Teodorovici, deputatul Florin Manole a evitat un răspuns clar.

„Cred că acela este un document pe care l-a semnat domnul Teodorovici, și dacă dânsul nu a explicat public, o să explice public despre ce este vorba. Pe mine nu mă interesează documentele semnate în felul ăsta, nici de Eugen Teodorovici, nici de Ludovic Orban, nici de la Klaus Iohannis, nici de Marcel Ciolacu, de nimeni”, a spus deputatul PSD.

”Legea trebuie respectată”

Deputatul social-democrat a adăugat că nu contează ceea ce vrea sau nu vrea Guvernul, atât timp cât legea spune că pensiile se majorează cu 40%, ea trebuie respectată.

„Pe mine mă interesează legea pentru că la ea trebuie să ne raportăm. Conform legii, pensiile trebuiau să crească, conform legii s-a făcut proiecția de buget, conform legii Partidului Național Liberal în timpul în care noi spuneam că nu o să crească pensiile și salariile și că nu au de gând asta, au pus în buget la începutul anului această creșterea cu 40% a pensiilor.

Deci în ianuarie erau bani și o să spuneți că din ianuarie până astăzi s-au schimbat lucrurile. Au mai fost niște rectificări. La niște rectificările bugetare anterioare Guvernul PNL nu a zis că nu mai sunt bani, la rectificare nu au scos din banii ăștia. Ce s-a întâmplat între timp? De ce avem o problemă cu banii? Pentru că noi nu vedem de ce este această problemă cu banii”, a afirmat Manole.

”Strămoșul lor e Băsescu, nu Brătianu”

Deputatul PSD susține că incompetența Executivului de a colecta mai bine taxele și impozitele este o altă cauza pentru lipsa de bani de la buget.

„În primul rând, dacă era o problemă cu banii la buget de ce s-au dat atâtea milioane de lei către companiile de asigurare pentru a-i sprijini? Era asta o prioritate? Noi credem că nu. Dacă era o problemă cu banii de ce Guvernul nu făcut demersuri să colecteze mai bine TVA-ul? Există execuția bugetară pe site-ul Ministerului Finanțelor unde se vede scăderea colectării TVA.

Este colectarea aceea cauzată de o scădere a consumului? Păi stați așa că în același timp ministrul Finanțelor, domnul Cîțu ne spune că ne revenim în litera V și că deja suntem campionii Europei la cum gestionăm noi situația economică. În realitate lucrurile sunt foarte simple.

În ianuarie nu era nicio criză economică. În ianuarie trebuia să crească pensia minimă care este pentru oameni care au lucrat, nu este nicio pomană, n-a crescut, au înghețat-o. De ce? Intuiau că o să vină o criză în august? Nu cred.  Pur și simplu este o politică anti-socială pe care PNL-ul și strămoșul care nu este Brătianu, ci este Băsescu, pentru că ei sunt foștii PDL-iști nu sunt foștii brătieni, au dus-o întotdeauna” , a conchis Florin Manole.

Deputatul PSD Florin Manole, la Puterea Știrilor cu Marinela Angheluș

Publicată de PS News pe Joi, 17 septembrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *