Skip to content
Puterea Știrilor Video

„PSD a pierdut aproape complet electoratul tânăr și segmentul de vârstă 45-64!”. Bilanț crunt pentru partidul lui Ciolacu

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a declarat că la nivel național, PSD a pierdut aproape complet electoratul tânăr. „Vorbim de segmentul de vârstă 18-44. A pierdut chiar și segmentul de vârstă 45-64”, spune acesta.

Potrivit sociologului, aducerea specialiștilor în PSD „este posibil probabil să crească audiența PSD în special în segmentul electoral 45-64 de ani”.

Totodată, Dumitrescu este de părere că Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, „nu este o locomotivă electorală„. „Cred că acesta este motivul pentru care PSD încearcă să coopteze specialiști în partid”, spune sociologul.

PSD nu a rupt gura târgului din perspectiva comunicării publice în ultimul an. Poate că o să devină ceva mai agresivi de-acum, după ce au achiziționat doi reputați specialiști, cei doi ar putea să dea mai multă greutate discursului anti-guvernamental. Domnul Ciolacu este undeva la 20% încredere, este o încredere scăzută. Preluarea discursului anti-guvernamental de către doi specialiști, unul cu un discurs clar tehnocratic și altul cu un discurs mai popular, ar putea să continue la o erodare mai accentuată a PNL(…).

La nivel național, PSD a pierdut aproape complet electoratul tânăr. Vorbim de segmentul de vârstă 18-44. A pierdut chiar și segmentul de vârstă 45-64. Aducerea specialiștilor în PSD este posibil probabil să crească audiența PSD în special în acest segment electoral 45-64 de ani.

Dacă ne raportăm strict la discurs, domnul Ciolacu nu este cel mai vocal și cel mai compact politician din România pe partea aceasta discursivă. Pe de altă parte, dacă nu uităm la rezultate, Marcel Ciolacu a reușit o chestiune care părea improbabilă la începutul anului: a salvat partidul. Acest trend descrescător pe care se înscrisese PSD la finele anului trecut părea unul care nu putea fi oprit. Însă, dacă ne uităm la discurs, Marcel Ciolacu nu este o locomotivă electorală. Cred că acesta este motivul pentru care PSD încearcă să coopteze specialiști în partid.”, a declarat Lucian Dumitrescu la Puterea Știrilor.

Amintim că Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat și candidatura lui Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, pe listele PSD la Senat. Streinu Cercel va fi locul 2 pe lista de la București, după Gabriela Firea.

Și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, s-a înscris în PSD și va candida la alegerile parlamentare pe listele partidului. Anunțul a fost făcut într-o conferință comună de presă, la care a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *