Skip to content
Politică

PSD a reevaluat MCV și GRECO: Iohannis nu a ținut cont de recomandările organismelor europene când a numit șefii Parchetelor

Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a afirmat joi că președintele Klaus Iohannis nu a ținut cont de recomandările MCV și GRECO atunci când a numit în funcţii de procurori șefi persoane care au primit aviz negativ de la Secția pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

„E în primul rând responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Ministerului Justiţiei, principalul partener al Comisiei Europene pentru MCV, să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat. Spune art. 133 din Constituţie: CSM este garantul independenţei Justiţiei. Cred că va trebui ca preşedintele României să explice de ce nu a ţinut cont de acest articol din Constituţie”, a spus Cazanciuc, citat de Agerpres.

Referindu-se la modul în care Comisia Europeană va aprecia decizia preşedintelui Iohannis, Cazanciuc a spus: „O să vedem probabil în următorul raport MCV. Dar un lucru este foarte clar: art 133 din Constituţie – CSM este garantul independenţei Justiţiei. Toate recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM”.

Pirueta PSD cu privire la MCV

La sfârșitul lui 2018, social-democrații criticau dur raportul MCV, unul negativ pentru situația justiției din România, pe care se gândeau chiar să-l conteste la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Sunt curios ce ar spune Curtea Europeană de Justiție în legătură cu încălcarea dreptului suveran al României de a legifera pe plan intern, cum ne somează Comisia în ultimul Raport MCV …”, scria Ioan Mircea Pașcu pe pagina sa de Facebook.

„Categoric se vede că este o rezoluție politică. Este profund incorectă și, în cel puțin câteva puncte, nu are temei deloc, iar în altele nici măcar nu se referă la România. Această rezoluție este expresia intereselor electorale ale marilor grupuri politice, respectiv popularii – care sunt majoritari – și social-democrații”, a declara atunci premierul Viorica Dăncilă.

Alți lideri social-democrați au lansat critici la adresa raportului MCV. Printre ei, președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției, Florin Iordache: „De ce dorește Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiția de influența malignă a serviciilor de informații? Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecințele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiție din România. Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă, duce la decredibilizarea acestuia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *