Skip to content
Politică

PSD-ALDE, împreună sau separat la prezidențiale? Sociologul Marius Pieleanu: Totul se va decide luna viitoare

psnews.ro

Problema candidatului unic la alegerile prezidențiale și dilema ”Tăriceanu sau Dragnea?” se va tranșa luna viitoare, susține sociologul Marius Pieleanu.

”Totul depinde de scorul pe care fiecare partid îl va lua peste o lună de zile, la europarlamentare. În funcție de acesta, se va decide dacă se va merge în alianță, cu un candidat unic, sau separat, fiecare partid cu candidatul său. Orice e posibil după 26 mai”, a declarat analistul pentru PSnews.

Nemulțumiri firești în coaliție

În privința nemulțumirilor care au început să apară în interiorul coaliției – în special după ce PSD și-a retras sprijinul politic pentru Tudorel Toader, ministru susținut puternic de ALDE -, Marius Pieleanu crede că sunt inerente, fără însă a afecta serios alianța.

”Da, există nemulțumiri reciproce în coaliție, pentru că fiecare partid are propria ideologie, propriile scopuri politice. Dar, cât vor fi la guvernare împreună e greu de crezut că se vor certa atât de tare încât să nu mai existe punți de legătură”, a spus sociologul.

Despre dreptul lui Dragnea de a candida

Cât despre intenția liderului PSD, Liviu Dragnea, de a candida la prezidențiale, Marius Pieleanu crede că acesta este îndreptățit să-și dorească acest lucru.

”E firesc să se gândească (să candideze – n.r.), e președintele partidului. Deocamdată nu vedem că a fost condamnat definitiv. Deocamdată are tot dreptul, ca președinte de partid, să candideze”, a adăugat sociologul.

Liviu Dragnea are, însă, o condamnare definitivă în dosarul Referendumului. În urmă cu exact trei ani, pe 22 aprilie 2016, liderul PSD a fost condamnat de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ”folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite”.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *