Skip to content
Politică

PSD amenință cu moțiunea de cenzură după doar 22 de zile de guvernare Cîțu. Ioan Bogdan Lefter: Au rămas cantonați în stridențele epocii Dragnea

Inquam Photos / George Călin

Au trecut doar 3 săptămâni de când Guvernul Cîțu a fost instaurat la Palatul Victoria, iar PSD, prin vocea prin-vicepreședintelui de partid Gabriela Firea, deja flutură în spațiul public varianta unei moțiuni de cenzură. Contactat de PS News, analistul politic Ion Bogdan Lefter susține că propunerea fostului primar general este ”naivă, ba chiar ridicolă”.

„Declarația doamnei Firea este o declarație pur politică și surprinzător de inabilă pentru o conducătoare de partid care are deja destulă experiență parlamentară și în administrația locală. La debut de ciclu politic, cu o majoritate clară de susținere a actualului Guvern, lansarea dinspre opoziție a ideii că ar fi oportună o moțiune de cenzură e naivă. Am putea spune chiar ridicolă sau am putea continua cu calificativele, dar a fost doar o replică lansată în aer la un moment dat, în lipsă de alte subiecte politice mai consistente.

La vârful PSD există probleme de leadearship, de asumare a conducerii. Președintele actual al partidului, domnul Ciolacu utilizează o retorică mai moale, pare mai împăciuitor, deși când și când se abate strident și neconvingător de la această linie stilistică, însă schimbarea de tonalitate și-a asumat-o. Pe alții îi vedem în emisiuni de televiziune, în declarații din spațiul public și au rămas cantonați în stridențele epocii Dragnea, iar doamna Firea face parte din acest grup de lideri ai PSD.

Domnul Dragnea tot face solicitări de eliberare din închisoare, deocamdată îi sunt respinse, însă susținătorii săi spun că se va reîntoarce în viața politică și că va dori să preia din nou partidul. Nu e ceva foarte rezonabil, foarte probabil că nu se va întâmpla, însă toate aceste lucruri împreună vorbesc despre dificultățile de gestionarea a situației interne din PSD, în această perioadă. Vor trebui să își regândească întreaga linie de acțiune politică și, de asemenea, linia de discurs pentru a putea merge cu adevărat înainte”, spune Lefer.

De asemenea, acesta susține că social-democrații nu au nicio șansă să treacă prin Parlament o moțiune de cenzură, în condițiile în care PNL, USRPLUS și UDMR dețin majoritatea.

„Majoritatea de susținerea a Guvernului e solidă, deci opoziția nu are absolut nicio șansă să impună nici moțiune de cenzură, nici alte documente de lege, nu mai pot impune nici cheltuieli bugetare aberante, așa cum au făcut-o până la alegeri, însă în discursul public continuă să livreze cam aceleași tipuri de mesaje. Aici e o contradicție de fond, pe care PSD are trebui să o rezolve într-un fel sau în altul”, a conchis analistul.

Firea: Guvernul trebuie să plece acasă

Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a declarat, la Antena 3, că își dorește o moțiune de cenzură și că va susține această propunere în interiorul partidului din care face parte. Firea a adăugat că ”primul examen” pe care Cabinetul Cîțu va trebui să îl dea în fața Parlamentului este trecerea bugetului, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci guvernul ”trebuie să plece acasă”.

„Eu îmi doresc (o moţiune de cenzură, n.red.). Nu aş vrea să spun eu acum, să anticipez ceea ce se va decide în cadrul Comitetului Politic Naţional, dar sunt convinsă că ceilalţi preşedinţi de organizaţii din ţară vor fi de acord cu un astfel de demers. Nu de alta, dar să ştiţi că o moţiune în sine este chiar bugetul, dacă bugetul cade în Parlament, Guvernul trebuie să plece acasă. Deci primul examen al Cabinetului PNL-USR PLUS este ajungerea bugetului în Parlament”, a declarat fostul primar, miercuri seară, la Antena 3.

 

1 comentariu la “PSD amenință cu moțiunea de cenzură după doar 22 de zile de guvernare Cîțu. Ioan Bogdan Lefter: Au rămas cantonați în stridențele epocii Dragnea

  1. & Deciziile CCR și ale politicienilor sunt și decizii care „mențin” COVID și restricțiile, pentru creșterea nivelului pensiilor rămase în plată și reducerea numărului de beneficiari de pensii , ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *