Skip to content
Politică

PSD apără interesele membrilor de partid în spitale și școli / EXCLUSIV

lugojinfo.ro

Guvernul condus de Dacian Cioloș a fost la conducerea României pentru un an de zile, însă nu putem să ascundem lucrurile bune pe care le-a lăsat moștenire Guvernului PSD. Numai că politicienii nu au de gând să păstreze moștenirea și vor să treacă imediat la sistemul care i-a consacrat – politizarea tuturor instituțiilor statului.

Guvernul Cioloș a pus bazele depolitizării spitalelor și unităților de învățământ din România. Printr-o ordonanță de Urgență, guvernul tehnocrat a modificat legea 95/2006 și a oferit accesul la funcțiile de conducere din spitale mai multor manageri din diferite domenii. Până în acel moment, managerii de spital erau obligați să îndeplinească două criterii: să fie medici primari și să fie cadre didactice.

Tehnocrații au încercat să găsească cei mai buni manageri din diferite domenii și să încerce să-i convingă să preia conducerea centrelor medicale. Numai că această decizie n-a fost deloc pe placul medicilor de partid, care au îmbrățișat o formațiune politică pentru a-și proteja funcția în spital. Măsura propusă de Dacian Cioloș a fost una necesară pentru sistemul de sănătate, mai ales după ce s-a descoperit că managerii susținuți politic au irosit banii statului, așa cum s-a întâmplat în cazul Secureanu.

Mircea Dumitru, fostul ministru al Educației, a venit cu o propunere care a șocat sistemul de învățământ din România: toți directorii erau obligați să dea examen pentru a-și păstra funcțiile. Intenția a fost una bună, deși concursul a fost văzut mai degrabă o bătaie de joc. Toți profesorii care ocupau funcții de conducere au fost deranjați de această intenție și s-au revoltat în partide.

Imediat după alegeri, PSD a venit la conducerea țării și a fost nevoit să apere interesele membrilor de partid. Medicii și profesorii au cerut în continuare susținere politică la conducerea spitalelor și a unităților de învățământ. De altfel, afacerile partidelor ar fi fost puse în pericol.

Senatul României a respins, luni, Ordonanța de Urgență a Guvernului Cioloș privind funcția de manager din spitale și revine la același sistem politic. PSD distruge un sistem care se chinuia să funcționeze pe meritocrație, pentru a-l lăsa la mâna grupurilor de corupție. Niciun partid n-a mai îndrăznit niciodată să strice afacerile din spitalele din România și să le spună medicilor că trebuie să demonstreze că merită funcțiile respective. Situație asemănătoare și în unitățile de învățământ, unde noul ministru al Educației a aprobat un document care le dă dreptul să ocupe funcții de conducere și celor care nu au promovat concursul organizat anul trecut.

Depolitizarea instituțiilor statului ar fi trebuit să continue și în acest an, dar PSD își dorește controlul absolut. România se află iarăși la mâna partidelor și a oamenilor de partid, în timp ce se dorește slăbirea sistemului de justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *