Skip to content
Opinii & Analize

PSD aplică trolling-ul pe pielea USR, pe principiul de haită: “Băiețaș, e o vorbă în popor: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Surprizător sau nu, PSD a început să învețe și să aplice cu succes metodele și strategiile politice zgomotoase ale celor de la USR. Acum trei ani, parlamentarii USR și-au făcut un titlu de glorie din boicotarea ședințelor din Parlament, folosind pancarte, uneori megafoane, în proteste ad- hoc colorate din belșug cu țipete isterice sau scandarea unor sloganuri ca pe stadion. Cea mai eficienta metodă de acoperire a vocilor pesediștilor era folosirea, la unison, de “fluiere profesionale de fotbal”.

În noul limbaj al rețelelor de socializare. acesta se numește trolling, în vechime se numeau acțiuni de gherilă, de la conceptul războiului de gherilă. Comuniștii și socialiștii au folosit contramanifestațiile, dar și gherila urbană. Nu întâmplator, una din formulările asociate traducerii noțiunii de trolling are conotații politice de stânga: “I like to think of trolling as a way of expressing working-class discontent (Îmi place să cred despre trolling ca la un mod de a exprima nemulțumirea clasei muncitoare)”

" "
" "

Cert este că trolarea de pe internet a coborât și în Parlament, în piața publică sau pe maidan. USR a folosit-o pentru a contesta acțiunile puterii de atunci, iar acum trolling-ul este folosit de PSD pentru a duce în derizoriu candidații și liderii USR. Eficiența metodei a fost dovedită în prima și în a doua conferință de presă a candidatului Nicușor Dan.

În sectorul 5 din Capitală s-a experimentat trolling-ul politic folosind puternicele claxoane ale autospecialelor de gunoi, mașini de tonaj mare, o idee, să recunoaștem, inovativă în materie de boicot politic.

Interesante au fost reacțiile celor trolați: în imaginile de mai jos, se observă cum, acum trei ani, parlamentarii PSD sunt descumpăniți de metoda agresivă și zgomotoasă de protest a USR. Pesediștii tac, parcă sunt paralizați de scena la care asistă.

Imaginile amintesc de anii ‘90 ai parlamentarismului, când certurile și urletele erau la ordinea zilei. Ultimul mare moment de trolling a fost cel produs de Vadim Tudor în ședința de condamnare a comunismului din Parlament. Vadim s-a întrecut atunci pe sine, dar el avea experiența anilor ‘90. Mai tinerii parlamentari USR au învățat metoda de pe Facebook. Merită văzut și trolling-ul lui Vadim la discursul lui Băsescu:

Apoi, mai jos, avem reacția nervoasă a celor de la USR (nu pasivă, ca a pesediștilor) și a lui Nicușor Dan, supărați rău de tot, până la isterie, de afrontul că le este boicotată conferința de presă. Argumentul era că își susțineau conferința pe domeniul public, dar evident că și autospecialele de gunoi circulau tot pe un drum la fel de public. Ambele tabere aveau tot dreptul să fie acolo. Este, însă, destul de greu să țipi mai tare decât un claxon de autospecială. Data trecută, Nicușor Dan a țipat mai tare decât viceprimarul Bădulescu, având avantajul competitiv al microfoanelor. Bădulescu țipa, dar avea masca și nu se auzea mai deloc.

Nicușor Dan a remarcat legalist că a claxona fără motiv este motiv de amendă și a cerut polițiștilor să intervină. Dar a fluiera ca pe stadion în Parlament, cu “scule profesionale”, este sau nu oare motiv de amendă? Nu se știe.

Concluziile sunt următoarele: urmează două rânduri de campanii electorale extrem de murdare, mult peste ce am văzut în ultimii ani. Iar cei de la USR par a fi depășiți la capitolul trolling și chiar supărați că cineva îndrăznește să folosească metodele lor împotriva lor. De parcă USR ar deține marcă înregistrată a boicotului politic prin trolarea agresivă a adversarului.

Olguța Vasilescu a concluzionat și ea satisfacută nevoie mare: “Nicușor Dan plânge de mama focului pe la tv că se comportă și alții cu el cum se comporta USR cu ai noștri pe vremea când era el președinte acolo. Băiețaș, e o vorbă în popor: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face! O să simți ce simțeau și ăia pe care îi atacai cu haita ta..”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *