Skip to content
Puterea Știrilor Video

PSD ar intra la guvernare, dar ”vorbele nedrepte” venite din PNL se uită greu: ”Nu poți să ne ataci atâta vreme, apoi să ceri sprijin în Parlament”

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat la Puterea Știrilor, senatorul PSD și medicul Leonard Azamfirei a declarat că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar fără integrarea celor 10 măsuri impuse de PSD, susținând că „nu se poate intra în niciun soi de combinație politică, în sensul bun al cuvântului, dacă aceste demersuri importante nu sunt asumate cu termene foarte clare” de viitorul Guvern. De asemenea, varianta intrării la guvernare depinde ”în mare măsură” de liberali, spune social-democratul, însă va fi greu de trecut peste atacurile ”nedrepte” venite din partea PNL în ultima perioadă.

„PSD este un partid mare unde nu există și nici nu ar fi normal să existe o unanimitate, există opinii de un fel și de altul, discuția este încă în derulare în ceea ce privește trecerea la guvernare a PSD-ului, dar știu că depinde în mare măsură de reacția PNL-ului. Ceea ce am văzut până acum din partea PNL-ului a fost un laitmotiv: „noi nu intrăm la guvernare cu PSD-ul”. Este și un istoric foarte recent de care trebuie să ținem cont. Nu poți ca atâta vreme să vorbești în mod nedrept despre un partid și apoi să vii să spui „noi suntem cei mai buni și vrem sprijinul vostru politic în Parlament”. Cred că lucrurile trebuie privite în toate dimensiunile”, spune senatorul.

În ceea ce privește datele sondajul de opinie publicat de Avangarde, în care PSD a ajuns la un scor de 40%, Azamfirei susține că social-democraților li s-a confirmat ceea ce știau deja, susținând că „fără nicio îndoială, trendul ascendent al PSD-ului este cel  pe care îl vedeți în sondaj.”

„Trebuie să vedem lucrurile în dinamica lor. Este normal să primim  confirmări ale unor senzații pe care le aveam. PSD-ul a venit cu soluții și cu oameni care au adus o serie de propuneri foarte coerente, foarte logice și poate mai puțin politice și mai mult administrative de a rezolva această situație.

România, în esență, este structurată într-o formă piramidală. Jumătatea inferioară a acestei piramide, care este cea mai mare, este formată din oamenii din clasa medie și din clasa pauperă în acest moment, din cauza prețurilor care au explodat și această populație vede foarte clar că pe vremea guvernării PSD anterioare, cu bunele și cu relele de la vremea respectivă, nivelul de trai a fost conservat.

Acest lucru se va regăsi într-o expresie a unui vot sau a unor sondaje pe care le vedem astăzi și care au gradul lor de relativitate. Uneori apare și un vot negativ  când se exprimă o părere, dar fără nicio îndoială, trendul ascendent al PSD-ului este cel  pe care îl vedeți în sondaj.

În egală măsură, cum ați văzut cu siguranță în acel sondaj, se vede și scăderea abruptă a celor care sunt la putere, fie la nivel de partid, fie la nivel individual, ca o dovadă foarte clară de sancțiune din partea electoratului”, susține social-democratul.

În încheiere, senatorul a explicat că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar fără integrarea celor 10 măsuri impuse de PSD.

„Mulți români au văzut cele 10 propuneri cu care PSD-ul a venit în față, tocmai cu ideea de a arăta că rezolvarea crizei actuale este susținerea părții care are nevoie în acest moment, fie că această susținere este financiară, fie că este de natură umană, a suportului pentru trecerea prin pandemie. PSD vine cu un suport de istoric social, până la urmă și denumirea partidului este cu o asemenea conotație și oamenii, fie că sunt pensionari, bugetari, părinți de copii, ei se regăsesc în acele propuneri pe care PSD-ul le-a pus în față chiar la începutul acestor negocieri cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă, dar care se pare că nu are niciun fel de reacție. PSD-ul nu poate să intre în niciun soi de combinație politică, în sensul bun al cuvântului, dacă aceste demersuri importante nu sunt asumate cu termene foarte clare”, conchide Leonard Azamfirei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *