Skip to content
Politică

PSD ar putea forța dărâmarea Guvernului până la sfârșitul anului. Social-democrații, determinați să refuze coaliției o victorie în campania de vaccinare

Inquam Photos/Octav Ganea

Campania națională de vaccinare a început  să ia avânt în România în ultima vreme, în special după liberalizarea procedurii de vaccinare. Cu toate că România nu va atinge probabil cifra de 5 milioane de oameni vaccinați până la începutul lunii iunie, țara noastră stă bine la nivelul UE, fiind peste Franța, Cehia, Polonia sau Italia la vaccinări raportate la ponderea de locuitori. Până acum 11,6% din populație a fost imunizată cu două doze, iar cifra aceasta va mai crește până la sfârșitul lunii mai probabil spre 18%.

Cu toate că acestea ar trebui să reprezinte vești bune pentru populație, ele nu reprezintă în mod paradoxal o veste foarte bună pentru coaliția PNL-USRPLUS-UDMR.

PSD stă la pândă

În mod normal o asemenea veste ar trebui să reprezinte un moment de bucurie și pentru actuala coaliție de guvernare. Succesul campaniei de vaccinare și revenirea la un soi de normalitate în viitorul apropiat le va aduce acestora un plus de imagine. Poziția PNL, USRPLUS și UDMR se va îmbunătății în sondajele de opinie, iar cele trei formațiuni vor fi văzute de mulți drept principalele responsabile pentru combaterea epidemiei. În final, tot răul va fi spre bine.

Tocmai de aceea, aceasta nu reprezintă o veste liniștitoare pentru coaliția de guvernare. PSD, principalul partid din Opoziție, nu va permite ca actuala coaliție să își adjudece o victorie în campania de vaccinare. Asta pentru că o victorie de imagine a coaliției în acest caz ar fi echivalentă cu o înfrângere în cazul PSD, iar lucrul acesta nu poate fi acceptat de social-democrați. Vorbim așadar despre un joc cu sumă nulă. Cu cât cifra celor imunizați va crește, iar restricțiile se vor ridica treptat, cu atât mai neliniștiți vor fi social-democrații în Opoziție. PSD nu poate permite ca actuala coaliție de guvernare să își asigure o victorie de imagine în campania de vaccinare și să atace triplele alegeri din 2024 de pe o poziție de putere. Prin urmare vor face tot posibilul pentru a le refuza acestora o victorie importantă. Dar ce variante are PSD la îndemână pentru a face lucrul acesta?

Arma prin care PSD poate dărâma guvernul

Moțiunea de cenzură reprezintă arma principală prin care PSD poate produce o răsturnare de situație. Social-democrații trebuie să își aleagă cu grijă momentul. Dacă depun moțiunea prea devreme, aceasta s-ar putea să nu treacă. Încă și mai rău, aceasta ar putea trece, iar PSD s-ar putea să se trezească pe cap cu gestionarea epidemiei, lucru care le va răpi puncte prețioase la capitolul imagine. Dacă o depun prea târziu, riscă să ofere coaliției pe tavă o victorie de imagine imensă care i-ar putea costa alegerile în 2024. Așadar, din perspectiva PSD, important e să găsești momentul ideal pentru a depune o moțiune de cenzură reușită, astfel încât să nu îți bați capul prea tare cu gestionarea epidemiei și în egală măsură să culegi laurii pentru stoparea epidemiei. Punctul acesta este greu de stabilit cu exactitate, dar probabil că vorbim despre procentul de 50% din populație vaccinată cu ambele doze.

Acesta ar fi pentru PSD momentul ideal în care ar putea forța dărâmarea guvernului printr-o moțiune de cenzură, refuzând astfel o victorie importantă coaliției de guvernare. Cifra de 50% ar fi suficientă pentru a gestiona liniștiți epidemia în continuare, în cazul în care ar intra la guvernare, și în același timp ar putea relaxa lucrurile, asumându-și ei reușita.

Pentru PSD nu va fi însă simplu. Social-democrații vor continua cel mai probabil campaniile de subversiune, încercând pe cât se poate să slăbească coeziunea actualei coaliții astfel încât să poată ataca decisiv mai târziu. Jocul acesta este ușurat în bună măsură de relații tot mai glaciale dintre USRPLUS și PNL. Pentru social-democrați, UDMR s-ar putea dovedi a fi cheia pentru dărâmarea actualului guvern și formarea unei noi majorități. Strategia PSD va depinde de evoluția campaniei de vaccinare. Cu cât vom avea mai multe persoane imunizate, cu atât mai mult își va intensifica PSD atacurile la adresa coaliției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *