Skip to content
Politică

PSD ar putea obține un scor mai bun de 40% la următoarele alegeri, susține Vladimir Ionaș (Avangarde): Aceste cifre vin pe o scădere a intenției de participare la urne

www.bzi.ro

Contactat de PS News, sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a comentat datele ultimului sondaj de opinie care arată o prăbușire a PNL în opțiunile de vot, în luna octombrie. Sociologul susține că și intenția de participare la urne a scăzut foarte mult, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru liberali în cazul organizării unor alegeri anticipate, în măsura în care vor reuși să-și mobilizeze oamenii din teritoriu.

„Dacă ne uităm cu atenție asupra evoluției intenției de vot din acest an și comparând cu rezultatele alegerilor din decembrie de la alegerile parlamentare, PNL înregistrează cu adevărat o scădere mare.  

Nici AUR nu mai reușește să acapareze foarte mult electorat de partea sa, mai degrabă stagnează de câteva luni bune. A reușit să depășească USR-ul în intenție de vot acum aproximativ 4 luni și de atunci nu mai reușește să atragă electorat nou. 

PSD, într-adevăr, înregistrează o creștere în intenția de vot, dar toate aceste cifre vin și pe o scădere a intenției de participare la urne, lucru care ar trebui să dea de gândit tuturor partidelor politice, pentru că dacă noi am avea alegeri în perioada următoare, prezența la urne ar fi una mai mică decât la ultimele alegeri parlamentare. Din punctul meu de vedere, tendința scăderii intenției de a participa la vot se va menține până în 2024 și va conta în vederea tuturor tururilor de scrutin din 2024 un singur lucru: care dintre partide va reuși să nominalizeze pentru candidatura la alegerile prezidențiale acel candidat care să ridice interesul cetățenilor pentru vot și pentru politică, acel candidat care să reușească să stârnească emoția necesară în rândul cetățenilor pentru a participa la vot. Dacă niciunul dintre partide nu va reuși să identifice acel candidat, probabil că vom avea o prezență extrem de scăzută la toate alegerile din 2024”, spune sociologul.

În ceea ce privește varianta anticipatelor, Ionaș susține că acestea „nu ar fi o alegere foarte inspirată pentru PNL”, partidul avantajat fiind PSD.

„Eu cred că președintele Klaus Iohannis nu va accepta cu foarte mare ușurință alegerile anticipate pentru că este conștient că reprezintă o problemă foarte mare pentru PNL

Dacă este să fim sinceri, având o intenție de participare la urne destul de scăzută, partidele mari, PNL și PSD, ar putea fi avantajate oarecum de alegeri anticipate pentru că ar ține foarte mult de mobilizarea propriului electorat și de mobilizarea propriilor membri în toată țară, fiind și partide mari cu organizații în toate județele și în mediul rural ar fi chiar avantajate. Depinde cât de mult ar trage primarii, consilierii locali ș.a.m.d, ținând cont de faptul că liderii PNL sunt într-o degringoladă totală.

Cred că PSD-ul ar fi cu adevărat avantajat și ar obține un scor mult mai mare decât cel din sondajele de opinie pentru că ar conta foarte mult modul în care se mobilizează partidele în teritoriu. PSD chiar ar putea obține un scor mult mai bun decât cel pe care îl vedem în sondajele de opinie.

AUR ar reuși să obțină un scor mai bun decât cel pe care l-a obținut la ultimele alegeri. Ei se află pe un trend ascendent pe termen lung, chiar dacă în ultimele luni am văzut o stagnare a evoluției intenției de vot pentru AUR, dar AUR este un partid care știe să creeze emoție atunci când au loc alegerile, știe să se impună din punct de vedere al comunicării și poate reprezenta acel partid care să fie surpriza alegerilor, așa cum a fost și la ultimele alegeri”, a explicat Vladimir Ionaș.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, 40% dintre români ar vota cu PSD, 17% cu PNL, 14% cu AUR, 13% cu USR și 5% cu UDMR, arată un sondaj Avangarde obținut de PS News..

PMP, PRO România și ALDE nu ar obține nici de această dată 5%, pragul minim necesar intrării în Parlamentul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *