Skip to content
Puterea Știrilor Video

PSD ar putea susține Guvernul Ciucă, dar nu mai mult de 6 luni: ”Mor 600 de oameni pe zi, e vreme de război, trebuie să avem un guvern”

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD Daniel Zamfir este de părere că în condițiile în care viitorul guvern va fi unul minoritar, atunci acesta va putea rămâne la conducerea țării pe o perioadă de 6 luni, după care ar trebui gândit un „calendar de alegeri anticipate”. Social-democratul transmite că varianta alegerilor anticipate este de luat în calcul doar în condițiile în care coaliția de dreapta, formată din PNL-USR-UDMR, nu se va reface, iar guvernul nu va putea forma astfel o majoritate. Senatorul susține, pe de altă parte, că în acest moment România are nevoie de un guvern, fie minoritar, fie majoritar „care să încheie această criză”.

„Dublul limbaj al unui președinte: atunci când a fost PSD la negocieri la Cotroceni, imediat după câștigarea alegerilor parlamentare, cu propunerea de premier Rafila, o persoană foarte potrivită pentru această perioadă, domnul președinte a refuzat, spunând că PSD nu poate aduna în jurul său o majoritate.

Același principiu nu l-a mai aplicat acum, când l-a desemnat pe Cioloș, deși știa foarte bine că nu poate face o majoritate și știa asta din declarațiile publice ale tuturor partidelor politice. Chiar n-am înțeles jocul ăsta politic pe care l-a făcut președintele României, cert e că am pierdut o lună de zile în care România a fost abandonată, o lună în care au murit mii de oameni și unde, iată, se pare că nimeni nu răspunde.

Aș reveni la acea exprimare extrem de dureroasă a domnului Iohannis din vremea cazului Colectiv: ”A trebuit să moară oameni ca să ajungă domnul Ciucă premier”. E groaznic că s-a ajuns în această situație, dar slavă Domnului, sper să avem un guvern care să poată trece de această criză.

O spun încă o dată, nu știu ce decizii va lua PSD, dar în mod categoric criza politică trebuie încheiată. La votul de învestire a domnului Cioloș, președintele PSD a avut o poziție în sensul acesta:<<haideți să încheiem toată această tevatură, să ne punem la masă, să punem un guvern pe o perioadă limitată>>”, spune Zamfir.

Social-democratul este de părere că, în continuare, alegerile anticipate reprezintă singura variantă pentru o guvernare stabilă.

„Din punct de vedere personal, eu cred că trebuie încheiată această criză. Dacă e un guvern minoritar nu cred că trebuie reziste mai mult de 6 luni. După 6 luni ar trebui să ne gândim la un calendar de alegeri anticipate pentru că, până la un urmă, un guvern solid e un guvern care rezultă în urma unei majorități parlamentare care să rezulte din votul oamenilor, dar astăzi, după cum vedeți, majoritatea parlamentară e una pierdută.

Ipoteza prezentată mai devreme s-ar aplica dacă nu s-ar reface coaliția de dreapta. Opțiunea principală a celor care au guvernat până acum România, dar și a președintelui României înțeleg că este să se refacă coaliția de dreapta. Cum să cred că USR care a spus că votează orice alt partid în afară de domnul Cîțu, nu-l va vota pe domnul Ciucă. Iată, le-a venit din partea PNL o ofertă de nerefuzat, așadar, dacă USR și UDMR votează cu premeirul Ciucă, în mod evident evem un guvern și am terminat discuția.

Dacă discutăm despre un guvern minoritar, în varianta PNL-UDMR, unde USR nu va vota pentru domnul Ciucă, eu consider că PSD trebuie să analizeze această chestiune, pentru că trebuie să avem un guvern pe o perioadă limitată care să treacă iarna cu prețurile uriașe la gaze, cu pandemia. Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să facem orice e omenește posibil ca să trecem de această perioadă.

Mor 600 de oameni pe zi?! Asta e vreme de război. Nici în război nu cred că mureau atât de mulți oameni, ca atare trebuie să găsim o soluție pentru a trece de această perioadă, după care, un Parlament care mai are un mandat de 3 ani, cu un guvern care ar trebui să aibă o majoritate solidă nu se poate constitui în actuala formulă, ca atare: alegerile anticipate continuă să fie cea mai bună soluție pentru a avea un guvern”, susține Daniel Zamfir.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *