Skip to content
Politică

PSD boicotează consultările de la Cotroceni. Remus Ștefureac: O fază a blocajelor și conflictelor surde

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, este de părere că decizia social-democraților de a nu participa la consultările dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru reprezintă „o eroare”.

„E o prelungire a acestui climat hiperconflictual, și dinspre opoziție și dinspre putere, după ce am depășit alegerile, după ce e clar că există o majoritate, fie ea și la limită, de centru-dreapta.

Poate că nu ar fi rău ca puterea și opoziția să depășească această fază a blocajelor și conflictelor surde, mai ales în condițiile în care provocările care deschid 2021 sunt uriașe: campania de vaccinare, relansarea economiei, evitarea unei crize economice și sociale grave. Cred că aceste lucruri țin de responsabilitatea fiecărui ales în Parlamentul României, atât de la putere, cât și de la opoziție”, spune Ștefureac.

De asemenea, acesta este de părere că opoziția trebuie să lase de-o parte „elementele de tactică politică” și să se concentreze pe „lucrurile urgente care sunt pe agenda puterii executive și a puterii legislative”.

„În primul rând, e afectat procesul democratic, e afectată România de absența PSD-ului la aceste consultări, de faptul că opoziția nu participă, invocând argumente poate valide din punct de vedere al tacticii politice. Cred, însă, că după alegeri, în acest context unic în istoria țării și a lumii, cred că trebuie să depășim elementele de tactică politică și să ne concentrăm pe lucrurile urgente care sunt pe agenda puterii executive și a puterii legislative, altfel riscăm să prelungim un conflict surd care nu ajută pe nimeni, nu ajută PSD, nu ajută partidele aflate la putere, nu ajută țara și nu ajută cetățenii”, spune sociologul.

Remus Ștefureac atrage atenția că ultimele acțiuni ale social-democraților „nu mizează pe o atitudine constructivă, arătând adversarilor un exemplu de urmat”, ci „reproduc conflicte care nu-și mai au rostul”.

„Cred că e mult spus strategie ceea ce fac ei. Sunt considerente de tactică politică care înseamnă cu totul și cu totul altceva, adică concentrarea pe momente specifice în timp care te împiedică la un moment dat să vezi un orizont strategic mai larg. Nu cred că e strategie, ci o tactică

Dacă ar fi strategie, PSD ar miza mai degrabă pe o atitudine constructivă, arătând adversarilor un exemplu de urmat, altfel nu fac decât să reproducă conflicte care nu-și mai au rostul într-o perioadă gravă de criză pandemică după ce am terminat cu alegerile. Cred că e timpul să fim serioși și să construim”, a conchis Remus Ștefureac.

PSD nu se prezintă la consultările de la Cotroceni, a anunțat marți liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.

„PSD nu va participa la circul ieftin condus de preşedintele iohannis. Am luat decizia ca astăzi PSD să nu se prezinte la consultările de la Cotroceni. Gaşca pierzătorilor a creat o majoritate de conjunctură, acest nou CDR care nu are legitimitate în ceea ce priveşte voturile românilor şi opţiunea românilor pentru propunerea de premier. PSD va intra total în opoziţie, vom face o opoziţie dură, cum merită românii să fie reprezentanţi de către PSD şi vedem că actualul CDR nu are nicio soluţie nici pentru criza sanitară, nici pentru cea economică. Aşteptăm în continuare programul de guvernare al coaliţiei şi bugetul de stat care cu siguranţă va fi unul de austeritate”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi într-o conferinţă de presă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *