Skip to content
Politică

PSD, calcule febrile pentru viitorul parlament. Lista favoriţilor pentru alianţe EXCLUSIV

Partidul Social Democrat (PSD) face deja calcule febrile pentru viitorul parlament, rezultat în urma alegerilor legislative din toamnă. Vedeţi care este lista favoriţilor pentru alianţe.

O analiză publicată, vineri, de jurnalul.ro arată că, în Senat, coaliţia PSD-ALDE nu are de suferit după absorbţia celui de-al treilea partener (UNPR) de către PMP (datorită recentelor migrări ale unor senatori dinspre UNPR către PSD). Pe de altă parte, în Camera Deputaţilor, lucrurile stau mult mai delicat, fiind necesare 24 de voturi pentru ca PSD-ALDE să atingă pragul de 180 de voturi necesar pentru formarea unei majorităţi.

„La Camera Deputaţilor, PSD şi ALDE au acum 156 de membri, iar pentru a constitui majoritatea e nevoie de 180 de voturi. PNL stă chiar mai prost de atât cu numai 113 deputaţi. Noul PMP va controla în urma fuziunii 34 de deputaţi. Dintre aceştia, 24 provin din UNPR-ul lui Valeriu Steriu, 9 sunt din vechiul PMP, la care se adaugă votul Elenei Udrea, care nu e membru, dar i-a rămas fidelă lui Băsescu. Social-democraţii au însă o şansă să atingă majoritatea pe anumite proiecte doar dacă negociază cu UDMR care are 16 membri şi cu minorităţile naţionale, altele decât maghiare, reprezentate de 17 deputaţi. Bătaia dintre PSD şi PNL va fi şi pe deputaţii neafiliaţi care vor rămâne în toamnă în număr de 22. Cât priveşte relaţia PSD cu parlamentarii maghiari, este de aşteptat ca în urma constituirii împreună a majorităţilor din mai multe Consilii Judeţene din Transilvania, parteneriatul să se extindă şi la Bucureşti. Mai mult, surse politice de la vârf au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că PSD ia în calcul formarea unei majorităţi parlamentare cu ALDE şi UDMR în toamnă, respectiv a Guvernului după alegerile generale din noiembrie”, se mai arată în analiza menţionată.

CITIŢI ŞI: Băsescu, lămuriri de ULTIMĂ ORĂ despre recrutările PMP-ului de la Geoană şi Vanghelie: În ultimele zile…

În acest context, redacţia PSnews.ro l-a contactat, luni, pe Florin Pâslaru (liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor), solicitându-i o poziţie legată de eventualele negocieri ale social-democraţilor cu maghiarii.

„Noi, la ora actuală, avem o majoritate parlamentară pe care eu şi grupul parlamentar pe care îl conduc o considerăm solidă. Aşa cum s-a văzut în alegerile locale, noi am fost loiali partenerilor noştri de coaliţie (aici, mă refer la ALDE şi la UNPR) şi am făcut majorităţi în foarte multe dintre consiliile judeţene şi locale, la nivel de ţară. Este cert că, după alegerile parlamentare, suntem credincioşi, în continuare, partenerilor noştri de coaliţie şi vom face majoritate cu cei care sunt lângă noi. ALDE a dovedit că este un partid loial şi că vrea, în continuare, să facă o construcţie politică alături de noi. Şi cred că PSD-ul, împreună cu ALDE, vor avea majoritate parlamentară şi vor forma şi guvern”, ne-a spus Pâslaru.

Chiar dacă i-am amintit că UNPR nu mai există (fiind absorbit de către PMP) şi, astfel, lasă PSD-ul fără 24 de voturi în Camera Deputaţilor, Florin Pâslaru a continuat pe aceeaşi idee ca mai sus.

„Daţi-mi voie să vă spun că avem majoritate şi vom avea şi în toamnă, adică în septembrie-octombrie-noiembrie, până la alegeri. Vom avea majoritate în Parlament” a fost poziţia liderului de grup.

La insistenţele noastre (dacă PSD va forma majoritate inclusiv cu partidul lui Traian Băsescu), Florin Pâslaru a scăpat porumbelul: „Nu cu partidul lui Traian Băsescu”.

Totuşi, imediat după aceea, deputatul a revenit la ideile exprimate anterior, lăsând impresia că recită un punctaj de discurs întocmit de către partid: „V-am spus că avem majoritate în Parlament. Lăsaţi-ne pe noi să facem jocurile politice, că aşa e normal! Politica întotdeauna e plină de surprize, dar vreau să vă spun că noi avem o majoritate împreună cu ALDE şi ceea ce vă spuneam: la alegerile locale şi în campania pentru alegerile locale, noi am avut o coaliţie care a mers bine, cu ALDE şi cu UNPR. Noi, în continuare, suntem loiali partenerilor de coaliţie. Că UNPR-ul a ales un alt drum este treaba lui, dar, cu sau fără UNPR, noi avem majoritate în Parlament şi o s-o avem şi în toamnă. După alegerile parlamentare, eu cred că vom avea o majoritate împreună cu ALDE – vom avea peste 50% şi vom putea desemna premierul şi mergem cu propunere de premier la Cotroceni”.

Pentru ca scenariul prezentat de Florin Pâslaru să devină credibil, este nevoie ca, în alegerile legislative, ALDE să obţină un scor mult mai mare decât are acum. I-am expus această idee deputatului, întrebându-l dacă se aşteaptă ca partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin să crească brusc în sondaje până la scrutinul din toamnă.

„Nu, nu m-aştept să crească brusc. M-aştept să crească. Şi nu m-aştept; este realitatea: dacă vă uitaţi în sondajele pe care le fac toate casele de sondare (care sunt şi pe partea dreaptă, şi pe partea stângă a eşichierului politic, deşi n-ar trebui să fie aşa), casele de sondare arată că, împreună cu ALDE, facem majoritate parlamentară. Dar eu zic să aşteptăm alegerile, să vedem ce spune poporul, pentru că poporul e cel care alege şi care hotărăşte, la urma urmei, cine va fi şi cine merită să aibă majoritate parlamentară şi cine merită să dea propunere pentru premier şi viitor guvern”, a zis Pâslaru.

Reporterul PSnews.ro a insistat, chestionându-l pe Florin Pâslaru dacă el şi PSD exclud din start majoritate cu UDMR.

„Nu, n-am spus niciodată lucrul ăsta. Am spus că, după alegerile parlamentare, vom vedea – în funcţie de rezultate – ce majorităţi şi ce înţelegeri vom face. Dar astea se fac post-parlamentare. Pot să vă spun că PSD-ul candidează singur în alegeri şi speranţa mea este că vom obţine un rezultat pe măsura aşteptărilor, pentru că am văzut ceea ce s-a întâmplat la locale şi eu cred că procentul PSD-ului la locale… şi nu numai eu, ci şi cei foarte abilitaţi: casele de sondare a opiniei publice şi specialiştii în domeniu spun că PSD-ul va avea un rezultat bun în alegerile generale. Să vedem ce va fi în alegerile generale; nu excludem nicio combinaţie. N-am spus că excludem UDMR-ul; UDMR-ul întotdeauna a fost un partener loial atunci când a promis că este un partener loial. Şi a mers în guvernare şi în opoziţie cu cei cărora le-a promis că vor merge împreună. Şi, după alegerile generale, vedem cu cine facem majoritatea. Asta s-a întâmplat tot timpul (nu e o noutate): întotdeauna, după alegerile generale, se fac tot felul de alianţe politice”, a replicat liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor.

Întrebat, pentru ultima oară, dacă PSD va negocia inclusiv cu PMP, deputatul de Galaţi a răspuns: „Eu pot să vă spun că noi avem acum (şi indiferent, de câte ori mă întrebaţi, răspunsul este acelaşi): avem acum o majoritate parlamentară împreună cu ALDE, vom avea în toamna asta, după alegerile parlamentare vom merge (din punctul nostru de vedere) împreună cu ALDE şi, dacă este nevoie, vom face coaliţii şi cu alte partide, fiind foarte atenţi la ceea ce au promis în campania electorală, la ceea ce au făcut şi cum au votat pentru cei care i-au ales. Asta nu înseamnă că facem alianţe cu oricine; vom fi foarte atenţi la alianţele pe care le vom face”.

În final, i-am solicitat lui Florin Pâslaru să precizeze dacă alte partide includ sau nu PMP.

„Deocamdată, noi avem o înţelegere foarte solidă cu cei de la ALDE. Mai departe, vom vedea”, a încheiat parlamentarul PSD.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *