Skip to content
Alegeri Politică

PSD, campanie pentru reducerea prezenței la vot. De ce nu va fi afectat Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2019 este cea mai slabă din ultimii 30 de ani, iar acest lucru s-a văzut inclusiv în prezența la vot din primul tur, când s-au prezentat doar 47% dintre românii cu drept de vot. Lipsa discursului politic, a proiectelor politice, a dezbaterilor electorale au făcut să avem o campanie amorțită în care Klaus Iohannis a lăsat impresia că defilează și nu se coboară la nivelul celorlalți.

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat marți că partidul a testat inclusiv prezența la vot pentru turul doi și va fi „cel puțin egală cu cea din primul tur”. Pentru a justifica prezența scăzută la vot, premierul Ludovic Orban invocă faptul că în țară n-ar mai fi de fapt 18 milioane de români, cât sunt pe listele electorale, ci doar vreo 14 milioane și că, în această situație, prezența din primul tur a fost peste 60%. Această declarație este nefericită și neinspirată, este o gafă a premierului pentru a justifica ceva ce nu poate fi justificat. Listele electorale includ toți cetățenii români cu drept de vot, din țară sau din străinătate, oriunde s-ar afla ei.

În 2019, Iohannis nu mai are sprijinul masiv al poporului, iar dacă prezența va rămâne sub 50%, ar trebui să ne întrebăm câtă legitimitate poate exista la aceste alegeri la care n-au participat 50%+1 din cetățeni. În urmă cu doar 5 ani, oamenii ieșeau la vot pentru a vota împotriva lui Victor Ponta, ceea ce l-a ajutat pe Iohannis. În decembrie 2016, oamenii au ieșit în număr mic la vot, ceea ce a ajutat PSD să câștige cât mai multe mandate în Parlament. În mai 2019, oamenii au ieșit în număr mare la vot pentru a vota împotriva lui Liviu Dragnea, ceea ce a ajutat PNL. În noiembrie 2019, rămâne de văzut câți vor ieși la vot și pe cine va ajuta.

Prezența mică la vot o ajută fără discuții pe Viorica Dăncilă, deoarece ea nu poate mobiliza oamenii la vot, însă cu o prezență mai mică, voturile ei au o mai mare valoare pe scena politică.

Cu siguranță Viorica Dăncilă va obține mai multe voturi decât în primul tur, dar acum bătălia nu se dă pentru a convinge oamenii să o voteze, ci bătălia este de a convinge electoratul lui Iohannis să nu mai meargă la vot sau cei nehotărâți să fie în continuare nehotărâți.

Campania PSD lovește fix în votanții vulnerabili care se îndoiesc de votul lor și de candidați. Cu cât rămân mai mulți acasă, cu atât Viorica Dăncilă poate crește în procente. Și în loc să piardă cu 30%, la o prezență mare, ar pierde cu 40% la o prezență mai mică.

Pentru ca Viorica Dăncilă să aibă vreo șansă la victorie, prezența la vot ar trebui să fie în jur de 7 milioane, așa cum a fost la alegerile legislative din 2016. Adică în doar două săptămâni, Iohannis să piardă vreo 2 milioane de voturi care ar însemna electoratul USR-PLUS și PMP. Dacă prezența la vot rămâne de 9 milioane de voturi este greu de crezut că Viorica Dăncilă își poate dubla rezultatul din primul tur în doar două săptămâni pentru ca măcar să se apropie de Iohannis. Totuși, 4 milioane de voturi pentru Dăncilă ar fi o performanță.

Victor Ponta a obținut, în 2014, 5 milioane de voturi, fiind cel mai mare rezultat al PSD din ultimii ani. Dacă Viorica Dăncilă ar avea această performanță, ar putea câștiga alegerile și cu o prezență mai mare, însă ar însemna o creștere de 150% față de primul tur. Este posibilă o creștere atât de mare? Klaus Iohannis și-a dublat rezultatul în 2014, când de la 2,8 milioane de voturi în primul tur a ajuns la 6,2 milioane de voturi în turul doi, însă acest lucru a fost posibil pentru că oamenii au ieșit să voteze anti-Ponta. Momentan, Viorica Dăncilă nu a construit un val anti-Iohannis.

Nici pe președintele Iohannis nu pare să-l deranjeze prezența la vot, în condițiile în care e sigur de victoria sa și tratează această problemă cu aroganță. Președintele Iohannis nu este un politician carismatic, având alte calități, iar acest lucru îl poate costa în turul doi, în lipsa unui mobilizări anti-Dăncilă.

După cum s-a văzut deja în primul tur, partidul este mai puțin important decât partidul, iar Dan Barna s-a clasat sub cota partidului. Strategia lui Klaus Iohannis cu votul anti-PSD nu funcționează așa cum își dorea și mobilizarea întârzie să apară. Dar o prezență de 47% nu este deloc un motiv să-și facă griji, atât timp cât conduce atâtea județe.

Cea mai mare greșeală a lui Klaus Iohannis este fuga de o dezbatere cu Viorica Dăncilă, însă acest lucru l-ar fi afectat doar într-un stat cu o democrație matură și puternică, în care cetățenii ar fi înțeles necesitatea dezbaterii, însă în România, acest lucru are efect doar într-o foarte mică măsură, în rândul cetățenilor cu un nivel ridicat de educație.

1 comentariu la “PSD, campanie pentru reducerea prezenței la vot. De ce nu va fi afectat Iohannis

  1. Pe toti cei care pentru o sticla de tuica sau 10 lei la pensie, votati impotriva tarii, impotriva propriilor copii pe care i-ati obligat sa emigreze, impotriva nepotilor, a viitorului si a existentei Romaniei, va blestem sa ajungeti talpa iadului alaturi de Stalin si Ceausesti si sa suferiti in veci pentru ticalosia voastra !
    Pedepseste-I Doamne amarnic pe Voiculesti si pe slugile lor care s-au vandut diavolului din est !
    Ai Doamne grija de Romania, tara mea, si de neamul romanesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *