PSD continuă lupta cu jocurilor de noroc și trece prin Parlament proiectul anti-păcănele dorit de Ciolacu

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

Activitatea jocurilor de noroc  va fi interzisă în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, în unanimitate proiectul cu amendamentele PSD. Acesta prevede, printre altele, majorarea amenzilor pentru cei din industrie care încalcă legea și eliminarea acestora din localitățile mici.

”Este doar o primă lege, așa cum vă spuneam. Este o lege care închide toate păcănelele în localitățile sub 15 000 de locuitori, mărește amenzile substanțial. În perioada următoare vom trece pe repede înainte și vom vota și celelalte legi care sunt depuse în Parlament, indiferent că vorbim de reglementarea și eliminarea din marile orașe, dar vrem să vedem și cum reacționează industria la prima lege, să vedem marii avocați plătiți cu foarte mulți bani cu care am tot fost amenințați în ultimele luni de zile, să vedem cum reacționează la prima lege și ne vom adapta pentru a doua”, a declarat Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților.

 

Creșterea taxelor la jocurile de noroc, reglementarea clară a acestui domeniu, dar și scoaterea sălilor unde se desfășoară astfel de activități este una din prioritățile Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

 

„Zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat. Parlamentul a votat astăzi scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localitățile din România. Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea, nu niște bani în plus aduși la buget obținuți pe suferința oamenilor.  Am crescut taxele pentru jocurile de noroc, am reglementat mai bine domeniul, am interzis păcănelele în localitățile sub 15 mii de locuitori și vom continua să luăm măsuri până când lucrurile vor fi sub control. Nu mi-e frică de nimeni și voi merge până la capăt!”, a scris premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook.

 

Zeci de mii de aparate și peste 100.000 de dependenți

 

Industria jocurilor de noroc a luat avânt în ultimii ani. Potrivit ultimelor informații, în România ar fi aproximativ 12.000 de agenții de jocuri de noroc, cazino, bingo sau pariuri sportive. În ultimii 10 ani aceste activității fiind tot mai multe și tot mai prospere, iar numărul dependenților a crescut inevitabil.

 

Legea votată azi în Parlament, la propunerea PSD, completează măsurile luate de Guvernul lui Marcel Ciolacu în lupta contra flagelului reprezentat de păcănele. În octombrie 2023, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență care a reglementat introducerea unor noi taxe și garanții pentru operatorii jocurilor de noroc.

 

Potrivit actului normativ, cei care aveau astfel de afaceri, au ajuns să cotizeze la stat  până la 200.000 euro anual. Costuri mai mari sunt și pentru cluburile de poker care plătesc 5.000 de euro în fiecare an pentru fiecare club, iar în cazurile sloturilor costul a fost etapizat în funcție de anul autorizării slotului – 100 euro/slot în 2023, 300 euro/slot în 2024, și 500 euro/slot din anul 2025 încolo. iar unii operatori au încep să se retragă parțial sau chiar în totalitate.

 

Majorarea taxelor nu a fost singura măsură care a lovit piața jocurilor de noroc spre finalul anului trecut. Societățile trebuie acum să fie înmatriculate în România pentru a primi dreptul de organizare, iar spațiul publicitar pentru promovarea jocurilor de noroc a fost restricționat drastic.

 

Cu toate astea, o problemă majoră rămâne dependența de jocuri de noroc. Specialiștii vorbesc de o creștere constantă a acestora, în România fiind peste 100.000 de oameni care au o astfel de dependență, însă numărul real al acestora nu se poate știi cu exactitate.

 

PSD își argumentează inițiativele legislative de limitare a accesului la sălile de jocuri, dar și eliminarea parțială sau totală a reclamelor ca o modalitate de a preveni creșterea adicției pentru păcănele și de a ajuta dependenții să scape de această boală.

Material susținut de PSD

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL