Skip to content
Politică

PSD critică Guvernul pentru reducerea banilor PNRR alocați educației. Natalia Intotero: Nu mai este loc de negociat pentru viitorul României

PS News

Contactată de PS News, social-democrata Natalia Intotero, membră a Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, a criticat decizia coaliției de guvernare de a tăia un miliard de euro din fondurile destinate educației din PNRR. De asemenea, acesta susține că, dimpotrivă, educația necesită o mai bună  finanțare prin intermediul Planul Național de Redresare şi Rezilienţă, date fiind lipsurile din sistemul de educație românesc.

„Sper că această informație să nu fie adevărată pentru că nu este normală o asemenea atitudine. În urmă cu o lună și jumătate, în cadrul Comisiei pentru Învățământ, am avut o dezbatere, ne-am încadrat în termenul legal al dezbaterilor pentru PNRR imediat după adoptarea bugetului. Am avut această dezbatere pentru a discuta cu toți actorii implicați în educație cu privire la respectarea acelor recomandări ai oficialilor Uniunii Europene ca educației să revină 10% din PNRR. Din păcate, educației nu i-a revenit un buget considerabil așa cum ar fi trebuit să beneficieze. În consecință, am considerat că poate să fie o acoperire a deficiențelor din sistemul de educație și de aceea am făcut această dezbatere, pentru a conștientiza pe toți cei care au responsabilitate cu privire la nevoile educației.

În cadrul acestei dezbateri, parlamentarii prezenți, dar și toți actorii implicați, începând de la reprezentanți ai universităților, Academia Română, Federația Elevilor, fiecare și-a expus punctul de vedere cu privire la ceea ce înseamnă prioritate pentru domeniul de educație. În primul rând este vorba de investiții în infrastructura educației. Am văzut chiar astăzi că s-au deschis școlile, dar din păcate nu toți copiii merg fizic la școală și este o mare dorință, atât a copiilor, cât și a părinților, dar și a cadrelor didactice”, spune social-democrata.

Acesta a prezentat lipsurile prezente în sistemul de educație românesc, explicând de ce este nevoie de mai multe fonduri alocate prin PNRR.

„Am văzut că avem foarte multe unități de învățământ care au toaleta în curte, adică o infrastructură precară. De mai bine de un an de zile de când suntem în această pandemie, consider că Guvernul ar fi trebuit să facă mai mult și să nu mai avem astfel de exemple pentru că au avut timp suficient. Astfel de investiții, atât pentru infrastructură și nu numai, ci și pentru dotare de laboratoare, pentru susținerea învățământului dual, al școlilor profesionale, pentru digitalizare, pentru transport gratuit pentru toți elevii, cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice pe ceea ce înseamnă digitalizare pentru că foarte multe cadre didactice s-au confruntat cu probleme, deci tot ceea ce ține de buna desfășurare a învățământului online trebuia să reprezinte o prioritate pentru domnii de la Palatul Victoria.

În concluzie, consider că nu mai este loc de negociat pentru viitorul României, iar viitorul României înseamnă investiție în educație și în sănătate.

De acesta problemă trebuie să se ocupe în principal cei de la fonduri europene și în egală măsură Ministerul Educației ar trebui să continue această luptă. Să nu uităm și alt aspect, și anume de proiectul de suflet al președintelui României, România Educată. Dar pentru a avea o Românie educată trebuie alocate mai multe fonduri pentru sistemul de educație”, conchide Natalia Intotero.

Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată, însă PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană, se arată într-o declarație comună a miniștrilor Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu.

„Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană”, se arată într-o declarație comună a miniștrilor Investițiilor și Proiectelor Europene și Educației, Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *