Skip to content
Alegeri Politică

PSD, criză de lideri: de la Gâdea și Puric, la candidatul capabil să-l bată pe Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea

Criza de lideri din PSD este una profundă. După plecarea lui Dragnea au venit din rândul doi alți baroni precum Oprișan sau Paul Stănescu, în loc să vină politicieni care să concureze cu Barna, Cioloș sau Rareș Bogdan. PSD a încercat cu Carmen Avram, dar a fost un dezastru din toate punctele de vedere.

PSD, acaparat de Dan Voiculescu

Dacă PSD va ceda și îl va desemna pe Mihai Gâdea candidat la prezidențiale, partidul va fi pentru scurt timp în mâinile lui Dan Voiculescu. Deja mogulul are numeroși oameni în PSD, câteva nume importante ar fi Maria Grapini sau Carmen Avram. Varanul își va spori influența pe scena politică. Apoi ANAF n-a recuperat nici până astăzi prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat, fiind evident că patronul de televiziune este favorizat de instituțiile statului.

Gâdea va intra în bătălie cu eticheta de omul lui Dan Voiculescu, sau va avea etichete mult mai urâte decât aceasta. Traian Băsescu l-a descris cel mai bine pe Gâdea: „E vulnerabil dacă îl bușește cineva. El e tare dacă vorbește singur”. Norocul lui Gâdea că Iohannis nu ar fi un adversar care să facă așa ceva. În schimb, Cioloș sau Barna îl vor ataca din toate direcțiile.

Mihai Gâdea va stârni același nivel de antipatie precum Liviu Dragnea sau Victor Ponta. În afară de câțiva pensionari, Gâdea nu poate mobiliza vreo cinci milioane de români ca să aibă șanse la victorie la prezidențiale și să se impună în turul doi. Există șanse ca PSD să nu mai atingă nici măcar rezultatul de la europarlamentare și să scadă cu Gâdea.

Mediul online a devenit decisiv pentru alegeri, iar aici prezentatorul TV suferă foarte mult la acest capitol. Nu și-a construit nicio comunitate puternică – pentru că oamenii care îl apreciază nu folosesc foarte mult internetul – și nici nu va găsi spațiu să se dezvolte pentru că va fi blamat de celelalte tabere și va intra într-un război piedut din start.  

Ideea cu Dan Puric ar trebui ignorată fără prea multe comentarii. Dan Puric este un candidat mult mai slab decât Mihai Gâdea, pentru că nici nu știe politică și nici nu poate să o înțeleagă. Pe lângă asta, este ultranaționalist, îndoctrinat de religie, supus bisericii, anti-minorități, cu un discurs aberant și patetic, fără nicio viziune politică, cu un limbaj limitat și de lemn. Este suficient doar să urmărim discursurile lui de pe YouTube, unde vorbește despre iubire sau răceala sufletească.

Candidatul perfect pentru PSD

PSD ar trebui să caute în afara partidului candidatul pentru prezidențiale. Doar un om din afara jocului ar putea să-l bată pe Iohannis. Cel mai bine PSD ar putea să joace cărțile cu un candidat independent, care să fie sprijinit de partid. Pesediștii nu au nevoie de un om care să se ia la luptă cu Iohannis pentru că va pierde un astfel de meci, ci le trebuie un candidat care poate evita aceste bătălii, în schimb să aibă o viziune politică clară și să atragă sprijinul poporului.

După cum s-a văzut și la europarlamentare, cetățenii nu mai sunt dispuși să răspundă la comenzile baronilor din teritoriu. Dacă PSD nu-și spală imaginea cu oameni noi, vor risca să iasă din primul tur.

O altă soluție ar mai fi să meargă pe mâna unei femei. O femeie poate să facă pace în societate, să se ferească de bătăliile cu Iohannis și să caute proiecte pentru societate. E o soluție care le dă speranțe celor din PSD. Ar fi pentru prima dată în istoria României când o femeie va intra cu șanse la victorie la alegerile prezidențiale. Dar pentru a obține și victoria, va fi nevoie ca partidul să plece de la guvernare. Atât timp cât modelul de femeie pesedistă va fi Viorica Dăncilă, nimeni nu va avea șanse să o facă uitată pe aceasta și să se prezinte pe scena politică. Oricum timpul este foarte scurt, PSD nu mai poate să facă astfel de schimbări majore.  

La cum arată situația în partid, deja s-au obișnuit cu ideea că nu au șanse la victorie la prezidențiale. Fiecare trage pentru el, trage să-și salveze barca și socotelile se vor face din alt punct de vedere: în turul doi vor vota pentru Iohannis sau pentru Cioloș/Barna/Kovesi?

 

11 comentarii la “PSD, criză de lideri: de la Gâdea și Puric, la candidatul capabil să-l bată pe Iohannis

  1. daca gadea va dorii sa candideze cred ca toti o sa aiba o mega surpriza….poporul il iubeste si il va vota

  2. dintre gadea si iohannis il prefer pe gadea este mai aproape de oameni si ii iubeste si cred ca va fi un presedinte bun

  3. parca este prea de tot cu puric eu il prefer pe gadea in locul lui puric mi se pare mai asezat nu bate campii ca si puric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *