Skip to content
Politică

PSD dă în clocot. PRIMUL ministru dispus să renunțe la portofoliu EXCLUSIV

psd-ploiesti.ro

Partidul Social Democrat (PSD) dă în clocot. Citiți în cele ce urmează despre PRIMUL ministru dispus să renunțe la propriul portofoliu.

Este vorba despre cel care ocupă acum postul de ministru delegat pentru Afaceri Europene – l-am numit pe cel mai tânăr vicepreședinte al PSD: Victor Negrescu. Fostul europarlamentar a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a spus cu subiect și predicat că este dispus să plece din fotoliul ministerial, în situația în care Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD îi va cere acest lucru. Afirmația a venit în contextul în care numărul 2 din PSD, președintele executiv Niculae Bădălău, s-a pronunțat joi pentru o restructurare a guvernului Mihai Tudose (astfel încât să rămână 16 ministere, față de 24 – câte sunt acum).

DETALII AICI: Bădălău aprinde dinamita: guvernul Tudose ar putea trece printr-o schimbare majoră

Declarația pentru PSnews.ro a ministrului Afacerilor Europene a început într-o notă generalist-împăciuitoare, vicepreședintele PSD susținând că Bădălău are dreptul să facă orice declarație dorește, în ultimă instanță Comitetul Executiv Național (CExN) fiind cel care stabilește o direcție sau alta. Trebuie să spunem că, prin Statutul PSD, Negrescu este membru de drept în CExN, fiind unul dintre cei 13 vicepreședinți ai partidului la nivel național.

„Este președintele executiv al partidului și are tot dreptul să dea orice fel de declarație. Eu pot să vă spun doar că, referitor la organizarea unui Congres, momentan nu a existat o astfel de decizie și cred că orice decizie trebuie luată în Comitetul Executiv Național și o să vedem dacă va exista o astfel de discuție în viitorul CEx. În sensul acesta, acest Comitet Național va avea loc săptămâna viitoare și eu personal trebuie să vă spun că mă voi supune oricărei decizii ce va fi adoptată de Comitetul Executiv Național”, a afirmat Victor Negrescu.

Solicitat să se pronunțe pentru sau împotriva unui congres extraordinar, președintele PES Activists România din nou a arătat către CExN. În altă ordine de idei, fostul eurodeputat a pledat pentru unitatea formațiunii politice.

„Eu cred că forumul care trebuie să ia o astfel de decizie este Comitetul Executiv Național. Personal, cred că astăzi avem nevoie de unitate și cred că astăzi avem unitate în partid (în ciuda a ceea ce apare public), cred că avem un președinte ales de toți membrii săi, cred că avem un premier foarte muncitor, avem majoritate în Parlament, în sondaje vedem că partidul stă destul de bine… Trebuie de asemenea să eficientizăm comunicarea, trebuie să ne consolidăm pe ceea ce înseamnă partea de ideologie, de organizare… Și evident trebuie să ne deschidem mai mult către societate. Dacă facem lucurile acestea (cu Congres sau nu), cu siguranță partidul își va atinge obiectivul. Indiferent de decizie (că este Congres sau nu este Congres), important este ca partidul să iasă mai unit și credem noi (cred eu, mai ales) că echipa actuală de conducere, împreună cu echipa guvernamentală, formează într-adevăr un nucleu solid, care poate împinge înainte și poate duce la îndeplinirea acestor obiective și cele pe care le-am asumat la nivel guvernamental. În consecință, CEx-ul este cel care decide și este normal ca orice lider al partidului să aibă puncte de vedere (unele publice, unele informale) și în CEx cu siguranță le vom discuta foarte deschis și foarte transparent.

Cred că în cadrul CEx pot să-mi exprim părerea în funcție și de ceea ce spun colegii. Ceea ce știu eu este că în CEx se iau deciziile și cu siguranță vom vedea ce propuneri vor fi înaintate în cadrul CEx-ului. În momentul de față, din ce cunoaștem, CEx-ul următor va avea ca punct o discuție privind ceea ce se va întâmpla în cazul portofoliului de ministru pentru Ape și Păduri și vom vedea dacă vor fi și alte subiecte tratate acolo. Fiecare coleg este total liber să-și exprime punctele de vedere, înainte sau în CEX, și cu siguranță domnul Bădălău va putea să facă lucrul acesta inclusiv în CEx. Cum v-am spus: e președintele executiv și are tot dreptul, așa cum au și alți colegi: tot dreptul să-și spună punctele de vedere pe acest subiect”, a detaliat Negrescu.

O importanță deosebită am acordat celeilalte probleme – a restructurării guvernamentale -, având în vedere că ar putea fi pictată o țintă pe miniștrii delegați, dintre care face parte Victor Negrescu. De altfel, aceasta a fost partea esențială a declarației: guvernantul a precizat că este dispus să renunțe la portofoliu, dacă partidul i-o va cere.

„Eu cred că sunt discuții pe foarte multe formule astăzi, foarte multe variante. Cred că o decizie trebuie luată ca urmare a unei consultări între președintele partidului, Liviu Dragnea, și premierul României, Mihai Tudose (ei sunt cei care sunt capabili să aibă o viziune despre cum ar trebui să arate echipa guvernamentală pe viitor) și, evident, să avem o echipă care să fie eficientă și capabilă să implementeze programul de guvernare. Nu este vorba despre număr; este vorba despre capacitatea de a duce la îndeplinire ceea ce am promis.

Eu, ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, pot să vă spun că eu sunt dispus să mă supun oricărei decizii adoptate de CEx. Știți foarte bine: am renunțat la mandatul de europarlamentar pentru a veni ministru la propunerea partidului. Iar dacă partidul va considera că trebuie eficientizată echipa guvernamentală, să dispară o serie de posturi (poate chiar cel pe care-l ocup astăzi), eu nu am niciun fel de problemă în a respecta decizia Comitetului Executiv Național și sunt convins – și sper – ca orice coleg să accepte decizia care este luată de CEx, și mai ales decizia care este luată de cei doi lideri: premierul României și președintele partidului, a punctat social-democratul.

În încheiere, l-am întrebat pe Victor Negrescu dacă putem considera ieșirea de joi a lui Niculae Bădălău ca fiind o nouă etapă în războiul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose. În schimb, ministrul s-a ferit de această ipoteză, pledând pentru unitatea partidului.

„Eu – ca vicepreședinte al partidului și ca membru în echipa guvernamentală – nu sunt la curent cu astfel de grupări sau astfel de discuții sau dispute sau echipe diferite. Eu cred că este o singură echipă – echipa Partidului Social Democrat – și cei care eventual nu au înțeles acest lucru nu vor fi cei care vor câștiga în final. Dar îmi place să cred că nu există astfel de tensiuni și că într-adevăr există puncte de vedere personale (unele exprimate public, altele mai puțin exprimate public) și cu siguranță printr-o discuție în interiorul partidului o să ajungem la un consens cu privire la ceea ce trebuie să facă formațiunea noastră politică pe mai departe. Eu am încredere că, având suficientă maturitate și suficientă democrație în partid, o să ne putem exprima punctele de vedere și o să luăm decizia cea mai bună pentru colegii noștri”, a conchis PSD-istul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *