Skip to content
Politică

PSD dă semnalul. Ce decizie a luat în privinţa proiectului legislativ despre carantină și izolare

Inquam Photos/Octav Ganea

Propunerea de lege privind carantina și izolarea, făcută de Guvernul Orban, este un „monstru legislativ”, consideră liderul PSD Arad, Mihai Fifor, ex-ministru și vicepremier. Potrivit acestuia, proiectul legislativ încalcă drepturile omului şi este de aşteptat ca cel mai important partid de opoziţie să corecteze o serie de prevederi înaintea adoptării lui.

Guvernul Orban a venit foarte târziu cu un proiect de lege privind carantina și izolarea, după 12 zile de la decizia CCR, dar chiar și în aceste condiții a legiferat execrabil. Multe și grave sunt greșelile și prostiile propuse de Guvernul Orban.

Guvernul nu stabilește durata măsurilor de carantină/izolare, ceea ce ar da posibilitatea statului să folosească abuziv, sine die, aceste reglementări. Guvernul își propune să dispună carantină și izolare colective. Aceste restrângeri de drepturi nu pot fi decât acte individuale și doar în baza unei hotărâri judecătorești, cum se precizează în decizia CCR.

Nu e clar cine din partea statului trebuie citat în instanță dacă cineva vrea să conteste decizia de carantină.
Proiectul ignoră decizii CCR, care spun că internarea nevoluntară, precum și internarea medicală provizorie sunt dispuse de către judecători și sunt supuse contestării într-un termen scurt.
Legea nu e predictibilă. Nu există absolut nici un criteriu cuantificabil care sa arate ce înseamnă un “risc iminent”, ceea ce face ca singurul decident sa fie statul.

Se introduce noțiunea de „suspect de infectare sau contaminare”, care se aplică inclusiv bunurilor contaminate, care pot fi distruse, fără despăgubire, printr-o procedură stabilită prin ordinul Ministrului Sănătății. Prin urmare Guvernul poate distruge după bunul plac bunurile „suspecte a fi fost contaminate”, adică inclusiv mijloace de transport (autoturisme de exemplu).

Prin noțiunea „potențial expuși”, Guvernul spune că oricine poate fi suspectat și poate fi pus în carantină, chiar dacă nu există o situație clinică care să justifice o astfel de măsură.
Indiferent de situația veniturilor persoanelor carantinate, acestea vor fi obligate să suporte cheltuielile pe care sunt obligați să le facă în carantină.

PSD va face corecturile și completările necesare astfel încât proiectul să fie eficient, dar și să aibă claritate și să prezerve drepturile și libertățile democratice constituționale“, precizează Mihai Fifor.

Parlamentul urmează să ia în dezbatere legea propusă de Guvern după ce CCR a declarat neconstituțională procedura prin care se instituise carantina și izolarea pacienților COVID-19.

" "
" "

1 comentariu la “PSD dă semnalul. Ce decizie a luat în privinţa proiectului legislativ despre carantină și izolare

  1. Mai PSD, mizeria asta de proiect de lege, care te poate baga in ocna si pentru o infectare cu virusul hepatitei B, sau al gripei sezoniere,reprezinta biletul tau catre disparitie sau, dimpotriva, catre cistigarea alegerilor.
    O alta posibilitatea ar fi revolta populara generalizata care va matura de pe solul patriei intreaga clasa politica si pe servitorii ei, din orice domeniu !!!
    Nu mai stati capra in fata nazistilor, hartaniti monstrul de proiect de lege si faceti ceva normal !
    Daca nu va tin nervii, plecati, ca sa nu o patiti rau de tot !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *