Skip to content
Opinii & Analize

PSD, de la moțiune de cenzură la alegeri anticipate. De ce ar accepta o înțelegere cu PNL

marius constantin

Cu moțiunea de cenzură în Parlament, PSD caută strategia pentru alegerile anticipate în condițiile în care niciun partid nu și-a exprimat dorința de a intra la guvernare alături de PSD sau de a vota un guvern propus de PSD. În condițiile actuale de pe scena politică, după moțiunea de cenzură, dacă va trece, ar urma alegerile anticipate. 

Partidul condus de Marcel Ciolacu este amorțit în opoziție și asta s-a văzut cel mai bine în cazul ministrului Sănătății, Victor Costache, acuzat de toată lumea că „privatizează” sănătatea, însă PSD a răspuns doar prin intermediul deputatului Daniel Suciu. Președintele interimar al PSD n-a atacat decizia lui Victor Costache.

Cel mai recent sondaj îi oferă PSD-ului o ușoară creștere, până la 20,6% și se apropie de cifrele înregistrate în 2019. Dacă aceste cifre se vor confirma și în ziua alegerilor, PSD va avea de două ori mai puțini parlamentari. Cu sau fără alegeri anticipate, PSD nu mai poate produce răsturnări de situație în 2020, în schimb poate limita pierderile. 

Banii și primarii

Cum locurile eligibile devin mai puține atunci vor fi și mai scumpe. Membrii de partid vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a prinde un loc într-un județ în care PSD are șanse la victorie. Cea mai mare bătălie va fi pe județele în care PSD a rezistat la alegerile prezidențiale. 

Dar în loc să se facă două campanii electorale, PSD își poate promova primarii și parlamentarii în aceeași campanie dacă se vor organiza alegeri anticipate, potrivit zvonurilor care anunță o înțelegere între Marcel Ciolacu și Ludovic Orban pentru 21 iunie 2020. 

În decembrie, noul președinte interimar a cerut un audit pentru a verifica cum au fost cheltuiți banii în campanie. Mai multe voci din PSD au spus că ar fi vorba de o datorie de 15 milioane de euro, potrivit mediafax.ro. În septembrie 2019, anumiți membri de partid nu reușiseră să-și recupereze banii donați pentru campanie la alegerile europarlamentare. Iar subvențiile pe care le primește partidul ajung să fie cheltuite în alte scopuri decât cele politice, pentru mofturilor liderilor de partid, arată europalibera.org. În concluzie, situația financiară a partidului nu este deloc înfloritoare și orice reducere de costuri în campanie ar fi un cadou pentru pesediști. 

Evident că PSD vrea să rămână în Parlament cât mai mult timp pentru indemnizații și subvenții mai mari, însă asta nu înseamnă că trebuie să se întâmple mereu așa cum vrea PSD. 

CITIȚI ȘI: Reînvie USL? Blat Orban – Ciolacu la locale și parlamentare: care este prețul plătit de liberali pentru anticipate

Prin alegeri locale împreună cu alegeri parlamentare, PSD își va mobiliza fiecare primărie din țară și fiecare comună în care are filială. 

Dacă privim la rezultatele din 2016, PNL a reușit la alegerile locale să obțină un rezultat mult mai bun decât la alegerile parlamentare, 30% la locale și 20% la parlamentare. Un factor care a contat a fost și numărul mare de primari pe care îl avea și încă îl are PNL. Din acest punct de vedere, ar putea fi un mare câștig pentru PSD. 

Un alt factor este cel de strategie politică. Dacă PSD pierde alegerile locale – așa cum arată sondajele – și peste câteva luni va merge și la alegerile parlamentare, se poate aștepta la un rezultat mai slab, deoarece o anumită parte din electorat refuză să voteze partidul care pierde toate alegerile doi ani consecutivi și baza electorală a PSD va începe să fie tot mai fragilă de la o lună la alta. 

Din acest motiv, PSD ar putea să se consoleze cu ideea de alegeri anticipate pentru a-și conserva imaginea și pentru a încerca să treacă mai repede peste alegerile din 2020 și să se regrupeze în opoziție în următorii ani. 

Chiar dacă PSD nu-și dorește alegerile anticipate, nu înseamnă că nu vor avea loc. Cu un guvern demis, PSD se află în imposibilitatea de a evita alegerile anticipate. Celelalte partide se feresc de o majoritate parlamentară cu PSD pentru că riscă să fie înghițite de un partid disperat după fiecare procent electoral înainte de alegeri. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *