Skip to content
Politică

PSD, dinamitat de un celebru politolog: Se comportă cu o aroganță nesimțită! Ce verdict dă moțiunii

În ultima perioadă, două din temele cele mai importante de pe agenda opiniei publice din România au fost OUG pe Codurile Penale, respectiv moțiunea de cenzură depusă de opoziție pentru a fi dat jos Guvernul Dăncilă.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu politologul Andrei Țăranu. Concret, întrebat cât de mult ar scădea electoral PSD în cazul în care ar fi dată ordonanța pe Codurile Penale sau chiar amnistie și grațiere, profesorul universitar a atras atenția că nu neapărat acesta este factorul care aduce un prejudiciu formațiunii social-democrate în fața votanților, ci personajele politice rău famate precum Dăncilă, cât și problemele ce țin de corupție, minciuni și aroganța cu care se comportă.

„Nu cred că ar scădea mai mult decât a scăzut în acest moment, în sensul în care apele s-au despărțit de foarte multă vreme în ceea ce-i privește. Toți cei care sunt interesați de problemă sigur nu vor mai vota PSD-ul. Pentru ceilalți subiectul cu ordonanța și legile justiției nu este pe agenda lor publică. PSD, mai jos decât a căzut strict pe acest subiect nu are cum să mai cadă. Ordonanța în sine nu le-ar mai produce niște probleme noi, altele decât au în acest moment. Ei au probleme mult mai serioase, cel puțin acestea reies din ultimul sondaj, ce sunt legate de persoana doamnei Dăncilă, legate de problemele corupției. Nu povestea cu legile justiției este cea care deranjează, ci faptul că s-au îngropat într-o grămadă de minciuni, iar în genere se comportă cu o aroganță nesimțită, ieșită din comun, a transmis analistul politic.

Totodată, chestionat ce șanse are moțiunea de cenzură să fie una de succes, Andrei Țăranu a evidențiat că acestea sunt minore, chiar spre 0 deoarece opoziția nu a știut să negocieze nici cu UDMR, nici cu puciștii din PSD.

„Aproape 0. Opoziția a depus moțiunea la spartul târgului. Ea va fi votată săptămâna viitoare înainte de vacanța parlamentară. Opoziția nu a propus nimic UDMR-ului și ca de obicei nu a făcut niciun fel de negocieri cu aproape nimeni pentru a trece această moțiune. De altfel, opoziția se bazează în continuare pe tot soiul de formule, adică pe PSD-iști pentru a vota această moțiune, fără să fi propus, așa cum le-a cerut UDMR-ul niște nume de prim-ministru și miniștri. Nimeni nu știe dacă s-a vorbit cu PSD-ul, inclusiv cu cei care sunt în postura de disidenți pentru a vota această moțiune ș.a.m.d”, a adăugat profesorul din cadrul SNSPA.

Astfel, confruntat cu perspectiva conform căreia opoziția nici cu Pro România nu a reușit să negocieze eficient, Andrei Țăranu a reliefat că partidele opozante nu sunt în stare să ofere o alternativă, ci ei merg doar pe ideea unei critici a celor de la putere, inclusiv în textul moțiunii, dar fără a propune altceva în loc.

„Tocmai. Din această cauză este făcută ca o acțiune de tipul că în fiecare sesiune trebuie să fie o moțiune și atât. Nici ei nu se așteaptă să treacă, pentru că dacă s-ar aștepta să treacă ar propune ceva. Cine citește textul moțiunii va vedea că este una strict negativă, că trebuie să plece doamna Dăncilă și cu domnul Dragnea. Bun. Și după ce pleacă doamna Dăncilă și cu Dragnea ce se întâmplă? Opoziția nu spune absolut nimic. Ok. Cade Guvernul. Și după ce faci? Pentru că urmează 6 luni de președinție a Consiliului UE, urmează discuția pe buget, urmează legea pensiior, așadar sunt o mulțime de acte care sunt în curs, ori tu ca opoziție nu spui nimic despre ele. Și atunci de ce ar fi cineva fericit să treacă această moțiune dacă tu nu îți asumi decât ideea că trebuie să plece ăia? Este exact aceeași strategie pe care au avut-o la alegerile din 2016: votați-ne pe noi că ceilalți sunt răi. Nu se va întâmpla asta atât de ușor”, a conchis Andrei Țăranu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *