Skip to content
Politică

PSD elimină președintele României din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenței

După ce Guvernul modificase, la finele lunii ianuarie, prin ordonanță de urgență, Legea concurenței în așa fel încât mandatul conducerii Consiliului Concurenței să poată fi reînnoit fără un număr limită, majoritatea PSD a reușit să impună în Senat o nouă formă a legii, astfel încât președintele României să fie eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliului. Mai mult, mandatul conducerii nu va putea fi reînnoit decât o singură dată.

De ce este important

Până la ordonanța Guvernului, legea prevedea că durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenței este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior. Guvernul a stabilit în ianuarie, în ordonanță, că numirile membrilor Plenului Consiliului Concurenței sunt pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, deci fără o limită. Modificarea a apărut cu puțin timp înainte de expirarea celui de-al doilea mandat al actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Totodată, astăzi, membrii Plenului Consiliului Concurenței sunt numiți de către Președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței, cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Respingerea unei nominalizări poate fi doar cu condiția prezentării motivelor pe care aceasta se bazează.

După cum a relatat Profit.ro, majoritatea PSD a încercat recent, fără succes, să anuleze modificările aduse de Guvernul Orban cu privire la reînnoirea fără limită a mandatului conduccerii Consiliului Concurenței. Acum, aceeași majoritate a promovat însă o serie de modificări la Legea concurenței printr-un proiect de lege de aprobare a unei ordonanțe de urgență, din perioada Guvernului Tudose, încă neadoptată de Parlament.

Modificările aprobate în Senat În primul rând,  Plenul Consiliului Concurenței nu mai este numit prin decret de președintele României, ci prin hotărâre adoptată în ședință comună a Camerei Depiutaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere. Totodată, numărul membrilor Plenului Consiliului Concurenței este majorat de la 7 la 9 membri, dublându-se de la 4 la 8 numărul consilierilor de concurență.

De asemenea, mandatul conducerii va putea fi reînnoit o singură dată, imdeiferent de durata mandatului exercitat anterior.  O altă modificare prevede că membrii Consiliului Concurenței pot fi desemnați, cu acordul Plenului acestuia, să desfășoare doar activități neremunerate în cadrul unor organisme sau instituții publice ale Uniunii Europene sau internaționale, precum și activități de asistență tehnică finanțate de Uniunea Europeană ori de către alte organisme sau instituții publice internaționale.

Actualul președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a fost reconfirmat în funcție, pentru un mandat de 5 ani, pe data de 5 martie 2015, în urma unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis. Practic, acum se apropie finalul mandatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *