Skip to content
Politică

PSD este „condamnat” să guverneze. De ce nu sunt capabili social-democrații să câștige decât alegeri locale?

" "

Situația PSD-ului din acest moment este una care ridică mari semne de întrebare. Cu un președinte condamnat cu suspendare în primă instanță și un premier cu dosar pe rol, PSD continuă să păstreze guvernarea. De altfel, nici nu ar putea să aibă altă variantă, asta dacă vrea să mai aibă câștig de cauză la alegerile de anul viitor.

Într-un editorial apărut în Observatorul Cultural, politologul Cristian Pârvulescu vorbește despre viitorul PSD-ului în perioada imediat următoare.

" "
" "

„Cu sau fără Victor Ponta la conducerea sa, PSD nu poate părăsi guvernarea fără să-şi compromită şansele de a obţine un scor bun la alegerile locale. Aşa se face că Victor Ponta rămîne pentru o perioadă indeterminată premier, pînă cînd sprijinul politic de care dispune se evaporă. Indiferent de soarta lui Victor Ponta, PSD va rămîne prizonierul crizei de succesiune”.

Pârvulescu remarcă un lucru: „Şi după 10 ani de cînd nu mai este preşedintele ţării, Ion Iliescu rămîne în continuare personajul central din partid, imprimînd acestuia aceeaşi logică prezidenţialistă ca în 1992. Dar România este deja într-o altă etapă istorică”.

În privința modului în care PSD se prezintă în alegeri, Cristian Pârvulescu clarifică o enigmă ce planează asupra social-democraților: de ce partidul cel mai mare din România nu e capabil să câștige prezidențialele, dar bate totul la locale?

„PSD a părut întotdeauna un partid greoi. Mare, şi din această cauză încet şi mereu uşor de pus în defensivă. Orientat spre cîştigarea alegerilor prezidenţiale, PSD a privilegiat structurile birocratic-teritoriale în raport cu cele ideologice. Aşa se face că PSD cîştigă alegerile locale, mai ales cînd acestea nu sînt competitive, dar nu poate face saltul spre o majoritate prezidenţială”.

Sursa foto: ph-online.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *