PSD exclude o colaborare cu AUR. Ce spune Simonis despre Ciolacu la prezidenţiale

Alfred Simonis
Sursa foto: Alfred Simonis

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, la Prima TV, că PSD exclude o colaborare politică cu AUR după alegerile parlamentare din 2024. Simonis compară AUR cu PRM, partidul fondat de Corneliu Vadim Tudor, care a rezistat în Parlament între 1992 şi 2008, fără a participa în mod substanţial la guvernare. PRM a făcut parte dintr-un singur guvern – Văcăroiu – unde a avut doar trei secretari de stat.

”AUR are o relaţie conflictuală cu toată lumea. Aţi văzut foarte clar poziţia exprimată vehement de primul-ministru şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, că exclude categoric o formă de colaborare cu AUR. Din perspectiva mea, sunt în asentimentului domnului prim-ministru: exclud o colaborare cu cei de la AUR”, a spus Alfred Simonis, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

Întrebat dacă exclude o colaborare cu AUR şi din 2024 încolo, Alfred Simonis a răspuns: ”Tocmai am spus. Nu mă refeream la mâine. Excludem o colaborare cu AUR”.

Alfred Simonis a comparat AUR cu PRM, partidul fondat de Corneliu Vadim Tudor, care a fost izolat mereu în Parlament de restul formaţiunilor. PRM a atins apogeul politic la alegerile parlamentare din 2000, când a obţinut peste 20%. În acelaşi an, Corneliu Vadim Tudor a ajuns în finala prezidenţială, unde a fost învins de Ion Iliescu, notează news.ro.

”Un partid de tipul AUR, aşa cum a fost şi PRM o perioadă lungă – şi PRM a făcut scoruri bune, dar n-a guvernat niciodată. Şi eram în anii ’90, când democraţia era mai fragedă ca acum. Eu cred că nu există posibilitate ca cineva să se alieze cu AUR, pentru că asta ar însemna nu doar o poziţionare greşită în raport cu lumea occidentală, ci un regres substanţial al României”, a conchis Simonis.

Pe de altă parte, Alfred Simonis susţine că ”e prematur să discutăm” dacă Marcel Ciolacu va fi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. Liderul social-democrat consideră că Gabriela Firea poate fi un candidat foarte bun pentru Primăria Capitalei.

”Marcel Ciolacu de-abia e prim-ministru, de două luni şi jumătate. Cred că face bine ceea ce face ca prim-ministru, deşi nu a avut un început de mandat uşor. A avut câteva crize pe care le-a gestionat. Alţi prim-miniştri au început mai relaxat mandatul. E prematur să discutăm despre cine va fi candidat la prezidenţiale. E o analiză pe care domnul Ciolacu, partidul, noi trebuie să o facem. E o altă tentaţie a noastră de a ne grăbi întotdeauna cu privire la… De-abia s-a dus omul prim-ministru. Haideţi să vedem ce face ca prim-ministru, dacă performează. Eu cred că o face şi o va face în continuare. Decizia va fi luată în cadrul partidului”, a spus Alfred Simonis.

Chestionat dacă e posibil ca PSD şi PNL să aibă candidat comun la prezidenţiale, Alfred Simonis a răspuns: ”Mie nu-mi place să comentez scenarii”.

Cât despre Primăria Capitalei, Alfred Simonis a fost întrebat cine ar putea fi candidatul PSD: Marcel Ciolacu sau Gabriela Firea?

”Nu ştiu de intenţia unuia dintre cei doi pe care i-aţi menţionat de a candida la Primăria Capitalei. Intenţia doamnei Firea o ştiu, poate fi un candidat foarte bun la Primăria Capitalei. Chiar dacă a pierdut în 2020, cu dreapta unită împotrivă dânsei, a făcut un scor foarte bun, de peste 30%.  Nu văd de ce n-ar putea fi candidatul PSD, dar asta n-o hotărăsc eu, o va hotărî partidul pe baza a ceea ce-şi doresc bucureştenii”, a conchis Alfred Simonis.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL